AKTUÁLNE: Zo zoznamu bezpečných krajín vypadli Bulharsko a Čierna Hora (aktualizácia)
02 | 07 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Epidemiológovia upravili zoznam krajín, kam je bezpečné cestovať.


Zo zoznamu "bezečných krajín" vypadli krajiny Bulharsko a Čierna Hora. Naopak pribúdajú Holandsko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko a Írsko.

Ďalej sú to Austrália, Japonsko, Nový Zéland, Južná Kórea a Čína. Po zasadnutí konzília odborníkov - epidemiológov o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič.

Podľa Matoviča sa negatívne vyvíja negatívne aj v Českej repubike, ľudia by si mali dať pozor najmä v oblasti Sliezska a hlavného mesta Praha.

Aktualizované 2.7. o 15.17. hod.:

Ako ďalej upozornili epidemiológovia, lokálne ohniská nového koronavírusu sa objavili aj v Chorvátsku v regiónoch Záhrebu a Osijeku. "Neradi by sme išli išli formou zatvárania hraníc. To by naozaj sa musela tá situácia sa dramaticky zmeniť aj v rámci Slovenskej republiky, aby sme k takémuto kroku pristúpili," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Aktualizácia 2.7. o 15.23. hod.:

Premiér Igor Matovič zároveň kritizoval situáciu na stredajšom futbalovom zápase medzi Dunajskou Stredou a bratislavským Slovanom. Návštevníci totiž na ňom odignorovali povinné šachovnicové sedenie, čo je podľa Matoviča veľmi rizikovým faktorom.

Desivý prípad vraždy v Košiciach polícia už objasnila
Policajti objasnili smrť ženy, ktorú pred dvomi týždňami našli mŕtvu v kríkoch v blízkosti Thurzovej ulice v Košiciach. Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | SITA


"Presne na toto dnes dopláca Srbsko, Severné Macedónsko a ďalšie krajiny, kde jeden futbalový zápas zrazu rozbehol druhú vlnu epidémie," tvrdí. Po novom tak bude na športových podujatiach upravené sedenie tak, aby bol vždy jeden rad celý voľný, aby sa to organizátorom jednoduchšie kontrolovalo.

Ak to podľa premiéra nezaberie, môžu sa návštevy na takýchto podujatiach opäť zakázať. "Ak to nebude fungovať, budeme musieť bohužiaľ zaradiť spiatočku, a takéto športové podujatia sa zrušia, lebo bude to jednoducho neúmerné riziko," dodal.

Aktualizácia 2.7. o 16.45. hod.:

Nariadenie vydá Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zrejme v pondelok (6. 7.). Platiť by mohlo od ranných hodín. Mikas priblížil, že zmeny by sa tak dotkli občanov, ktorí sa vrátia z Bulharska a Čiernej Hory od tohto dňa. Mapu rizikových krajín budú podľa jeho slov prehodnocovať približne každé dva týždne, aby dovolenkári vedeli lepšie zvážiť svoju cestu.

V Južnej Karolíne sa zrútila stíhačka, už štvrtá v priebehu dvoch mesiacov
02 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Odborníci v tejto súvislosti vyzvali ľudí, aby zvážili cestu do zahraničia, ako aj spôsob dopravy či ubytovanie. Epidemiologička Mária Štefkovičová apelovala na ľudí, aby pri príchode z rizikovejších krajín dodržiavali nariadenia platné na Slovensku. "Títo ľudia sú povinní dodržať päťdňovú karanténu a na jej konci sa dať otestovať. Otestovanie im zabezpečí regionálny úrad verejného zdravotníctva," zdôraznila.

V júni bolo podľa jej slov na Slovensku viac ako 130 nových ochorení, z toho 63 tvorili importované prípady. "Import bol jednak z krajín s vysokým rizikom, ale sčasti aj z krajín s nižším rizikom," podotkla. Priblížila že z vysokorizikových krajín bolo najviac prípadov z Ukrajiny a Veľkej Británie. Podotkla, že úplne neriziková krajina neexistuje. Poukázala na importované prípady z Českej republiky (17), Nemecka (3) a Rumunska (1).

Infektológ Pavol Jarčuska podotkol, že treba zvážiť aj cestu do Chorvátska. Poukázal na dve lokálne ohniská nákazy, a to Záhreb a Osijek. "Aj Chorvátsko je už na hranici žltej karty, tam je veľmi dramatický nárast," uviedol. Apeloval na občanov, aby sa nechali otestovať, ak sa vrátia z rizikovejších krajín alebo aj ich regiónov.

Úrad vlády zatiaľ nevie povedať, ako sa bude správať pri šírení koronavírusu v budúcnosti
Úrad vlády zatiaľ nevie povedať, ako sa bude správať pri šírení koronavírusu v budúcnosti. "Odborné konzílium sleduje epidemiologickú situáciu na Slovensku aj v zahraničí. Epidemiológovia ju pravidelne vyhodnocujú a na základe jej vývoja pristupujú... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | TASR


Premiér dodal, že rokovanie konzília pokračuje. Hovoriť by mali aj o prípadnom zrušení povinného testu na COVID-19 pri príchode z rizikovejších krajín. "Povinná by bola päťdňová karanténa a štátom preplatený test na piaty deň," uviedol.

Mikas v súvislosti so situáciou v zahraničí a návratom Slovákov pripustil, že uvažujú aj o e-karanténe. "Všetko bude stáť na ľuďoch. Môžeme mať napísané opatrenia a podmienky, ale ľudia, ktorí by chceli obísť hranice, ich obídu," skonštatoval.

Dodal, že komunikovať mienia so starostami obcí, políciou, mimovládnymi organizáciami. Apeloval aj na občanov, aby upozornili svojich susedov, ktorí sa vrátili z takýchto krajín, že sa majú nahlásiť na regionálnych úradoch a nechať sa otestovať.

 

„My nie sme prilepení na stoličkách a vydierať sa nenecháme," vyhlásil Kollár
Vládna koalícia môže bez problémov fungovať ďalej so 78 poslancami. Pre médiá to dnes uviedol predseda parlamentu Boris Kollár v reakcii na kritiku, že jeho hnutie Sme rodina môže prípadným odchodom „povaliť" súčasnú koalíciu. Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | SITA