Online nákupy na Slovensku rastú, avšak pomalšie, ako je európsky priemer
01 | 07 | 2020 I SITA

 Nákup cez internet pre aktuálnu koronakrízu stúpol. V celoeurópskom priemere 43 % respondentov potvrdilo, že nakupujú online častejšie ako v období spred jedného roka.


Na Slovensku sú výsledky odlišné. Kým na jeseň až 47 % opýtaných potvrdilo, že nakupujú cez internet viac ako pred rokom, v máji 2020 s tým súhlasilo o 13 % respondentov menej. Stále však viac ako tretina Slovákov potvrdila, že podiel nákupov online u nich narástol oproti obdobiu spred jedného roka. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Intrum z mája tohto roka medzi 4 800 spotrebiteľmi Európy.

Viac nakupujú cez internet tí, ktorí pocítili dopady krízy na svojom zamestnaní. Rozdiel medzi mužmi a ženami je celkovo minimálny. Inak je to v medzi rodičmi a bezdetnými osobami. V celoeurópskom meradle cez internet viac nakupujú rodičia, ale na Slovensku je to takmer rovnako. Najvýznamnejšie rozdiely vo využívaní online prostredia na nákup želaných položiek nachádzame medzi jednotlivými vekovými skupinami.

Prezidentka Zuzana Čaputová poverila Veroniku Remišovú riadením nového Ministerstva investícií
Prezidentka Zuzana Čaputová poverila v stredu doterajšiu podpredsedníčku vlády pre investície a informatizáciu Veroniku Remišovú (Za ľudí) riadením nového Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | SITA


Mladí Slováci patria medzi najväčších online nákupných spotrebiteľov. Na Slovensku ako jediná sledovaná veková kategória zvýšila objem svojich online nákupov oproti jeseni ešte viac, u ostatných išlo o pokles. Až 62 % mladých potvrdilo, že v porovnaní spred roka stúpol podiel ich internetových nákupov.

V online prostredí v celoeurópskom meradle aktívne nakupujú aj najstaršie ročníky, 65 a viac rokov, a to až tretina z nich. Slovenskí seniori pritom patrili medzi tých menej aktívnych na internete.

Pre majiteľov e-shopov a online marketérov by mohla byť pozitívnou aj správa, že mladí ľudia plánujú aj po skončení reštrikcií pre Covid-19 pokračovať vo svojich online nákupoch. Na Slovensku to potvrdila viac ako polovica mladých ľudí a v Česku dokonca až 82 %. Pre porovnanie, celkový celoeurópsky priemer je 37 %.

V prípade obžalovaného Jozefa M. sa pokračuje v obštrukciách, tvrdí Šanta
V prípade obžalovaného a neprávoplatne odsúdeného podnikateľa Jozefa M. v kauze nebankových subjektov sa naďalej pokračuje v obštrukciách. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | TASR