Nemecko prevzalo polročné predsedníctvo v Rade EÚ
01 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Nemecko prevzalo v stredu od Chorvátska rotujúce polročné predsedníctvo v Rade Európskej únie. Počas tohto obdobia sa bude zameriavať na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 a s ňou súvisiacu potrebu obnovy hospodárstva, informovala agentúra DPA.


Úlohou Nemecka bude najbližších šesť mesiacov organizovať ministerské stretnutia v Bruseli a sprostredkovať riešenie agendy EÚ medzi členskými štátmi. Od 1. januára 2021 vystrieda Nemecko na čele Rady EÚ Portugalsko.

Nemecko sa ujalo svojho predsedníctva v Rade EÚ pod mottom "Spoločne. Urobme Európu znovu silnou".

Hoci sa Berlín počas predsedníctva v Rade EÚ pôvodne plánoval zamerať na bezpečnosť hraníc Únie, vzťahy s Čínou a ochranu klímy, koronavírusová pandémia ho donútila sústrediť sa na opatrenia, ktoré budú zacielené proti šíreniu tejto nákazy a súčasne na ekonomickú obnovu.

Členské štáty EÚ sa na summite v polovici júla budú venovať fondu obnovy v hodnote 750 miliárd eur, ktorý navrhla Európska komisia (EK), pripomína DPA. EK takisto predstavila obnovený sedemročný rozpočet na obdobie rokov 2021-27 vo výške 1,1 bilióna eur.

Nemecko bude mať rozhodujúcu úlohu aj v obchodných rokovaniach s Britániou po brexite. Británia vystúpila z EÚ na konci januára 2020 a momentálne sa do konca roka nachádza v prechodnej fáze, počas ktorej je naďalej súčasťou vnútorného trhu EÚ, ako aj colnej únie.

NATO schválilo obranný plán pre Poľsko a Pobaltie; Turecko ho už nebojkotuje
Severoatlantická aliancia schválila v utorok nový obranný plán pre Poľsko a tri pobaltské štáty po tom, ako sa podarilo dosiahnuť kompromis s Tureckom, ktoré predtým tento plán bojkotovalo. Uviedla to v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR