Airbus oznamuje zníženie počtu pracovných miest kvôli masívnemu poklesu objednávok
01 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Európsky výrobca lietadiel Airbus v utorok oznámil, že v budúcom roku zníži počet pracovných miest o 15 000, pretože letecký priemysel čelí bezprecedentným stratám v dôsledku pandémie COVID-19.


Spoločnosť Airbus, ktorá zamestnáva približne 135 000 ľudí na celom svete, zaznamenala od rozšírenia koronavírusu 40% pokles vo svojom podnikaní, píše npr.org. „Keďže sa neočakáva, že sa letecká doprava do roku 2023 obnoví na pred COVIDovú úroveň... spoločnosť Airbus musí prijať ďalšie opatrenia, aby reflektovala budúcnosť leteckého odvetvia po COVID-19,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Najväčší výrobca lietadiel v Európe uviedol, že do polovice budúceho roka plánuje zrušiť v Nemecku 5 000, vo Francúzsku 5 000, vo Veľkej Británii 1700, v Španielsku 900  pracovných miest. Ďalších 1300 pracovných miest na iných miestach po celom svete takisto plánuje zrušiť. Spolu teda prepustí spoločnosť 15 000 ľudí a to zahŕňa aj 900 miest, ktoré boli súčasť plánu reštrukturalizácie už pred pandémiou.

Polícia v Paríži dostala správy o ozbrojenom mužovi, evakuovala nákupné centrum
30 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Generálny riaditeľ spoločnosti Airbus, Guillaume Faury uviedol, že spoločnosť čelí „najťažšej kríze, akú toto odvetvie zažilo“. „Opatrenia, ktoré sme doteraz prijali, nám umožnili absorbovať počiatočný šok tejto globálnej pandémie,“ uviedol Faury. „Teraz musíme zaistiť to, aby sme dokázali udržať náš podnik ( nad vodou ) a vymanili sa z krízy ako zdravý svetový líder v oblasti letectva, ktorý sa prispôsobuje obrovským výzvam našich zákazníkov.“

Airbus nevylúčil prepúšťanie, ale uviedol, že najprv sa bude usilovať o to aby zamestnanci dobrovoľne odišli alebo využili možnosť predčasného odchodu do dôchodku. Spoločnosť naďalej čelí tvrdým rokovaniam s vládami a odborovými zväzmi s cieľom dosiahnuť škrty, ktoré si vytýčila za cieľ. Britská zjednotená únia nazvala opatrenia „priemyselným vandalizmom“.

Podľa agentúry Reuters vo Francúzsku, kde vláda Emmanuela Macrona začiatkom tohto mesiaca oznámila balík podpory pre letecký priemysel vo výške takmer 15 miliárd EUR, Force Ouvriere a ďalšie odbory sa zaviazali bojovať proti prepúšťaniu. „Bude to obrovská bitka za záchranu pracovných miest,“ uviedla Francoise Vallin zo Zväzu francúzskej konfederácie manažmentu - únie generálnej konfederácie výkonných pracovíkov(CFE-CGC).

Oznámenie v spoločnosti Airbus nebolo pre mnohých priemyselných pozorovateľov prekvapením, pretože objednávky lietadiel sa uprostred prudkého poklesu prepravy osôb kvôli pandémii vytratili. Rival Airbusu, Boeing, ktorý sa zotavuje z 15-mesačného zablokovania svojho lietadla 737 Max ako aj z pandémie koronavírusu, v máji oznámil, že ruší 12 000 pracovných miest v USA.

Trump vysvetľuje, prečo nebol informovaný o „Ruskom hoaxe“. „Tajná služba nepovažovala túto informáciu za dôveryhodnú“
Americké špionážne agentúry nezistili žiadne dostatočne dôveryhodné informácie o tom aby ho alebo jeho viceprezidenta informovali, že Moskva ponúka odmeny za zastrelenie amerických jednotiek v Afganistane, uviedol americký prezident Donald... Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Mário Martinka