Slovenské vízum vraj poslúžilo ruskej tajnej službe pri vražde v Berlíne
30 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

V auguste 2019 bol v Berlíne zavraždený čečenský Gruzínec Zelimchana Changošviliho. Komplic vraha, ktorý vystupoval pod menom Roman Davydov, mal dostať na slovenskom konzuláte v Petrohrade vízum na celý rok. 


Podľa investigatívnych novinárov z portálu Bellingcat mal Davydov dostať slovenské vízum na základe falošných informácií, ktoré o sebe v žiadosti uviedol. Napriek tomu, že uviedol falošné meno, dátum narodenia či adresu trvalého pobytu, bolo mu udelené vízum, ktoré mu umožnilo získať prístup do 45 krajín sveta. 

O niekoľko týždňov neskôr sa v centre Berlína odohrala vražda, na ktorej sa „Davydov“ podieľal spolu so svojim komplicom Vadimom Krasikovom. Celú akciu mala naplánovať ruská tajná služba FSB, uvádza Denník N. 

Daňovníci majú stále na daňové priznania za minulý rok aj na zaplatenie dane čas, mimoriadna situácia trvá
Mimoriadna situácia v súvislosti s pandémiou stále trvá a preto ešte nie je určený presný termín a deň na podanie daňového priznania a zaplatenie dane. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | SITA


Krasikovovi mal podľa vyšetrovateľov s prípravou vraždy pomáhať muž, ktorý sa do krajiny dostal vďaka vízu zo slovenského konzulátu v Rusku. Okrem oboch aktérov nemecká prokuratúra z operácie obvinila aj režim Vladimíra Putina.

Investigatívcom z Bellingcatu sa tak vďaka vyšetrovaniu podarilo odhaliť jednoduchý spôsob, pomocou ktorého je možné zneužiť vízový systém členských krajín Európskej únie. Denník N sa z tohto dôvodu obrátil na ministerstvo zahraničných vecí SR s otázkou, ako a či vôbec overovali žiadosť o výzum, ktoré si „Davydov“ podal. Ministerstvo stanovisko nepodalo. 

Slovensko však nebolo jedinou členskou krajinou EÚ, ktorú takýmto spôsobom Rusi zneužili. V rovnaký deň dostal víza na francúzskom konzuláte v Petrohrade aj vrah, ktorý bol najatý ruskou tajnou službou FSB, vystupujúci pod identitou Vadim Sokolov. 

Nová minimálna mzda by podľa Krajniaka mala zvýšiť príjmy chudobných a nepodraziť nohy zamestnávateľom
Pri zvýšení minimálnej mzdy na Slovensku od začiatku budúceho roka treba podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka nájsť kompromis, ktorý nezastaví rast príjmov najchudobnejších pracujúcich a súčasne nepodrazí nohy malým... Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | SITA