Nedôvera Lučanského voči MV potvrdzuje obavy z politizácie polície, tvrdí Pellegrini
30 | 06 | 2020 I TASR

Nedôvera Milana Lučanského voči súčasnému vedeniu Ministerstva vnútra (MV) SR potvrdzuje obavy z politizácie polície. Na sociálnej sieti to uviedol podpredseda parlamentu a expremiér Peter Pellegrini v reakcii na rozhodnutie Lučanského odísť z čela Policajného zboru.


 "Skutočnosť, že Milan Lučanský nedôveruje súčasnému vedeniu ministerstva vnútra, potvrdzuje naše obavy, že sa začal proces politizácie polície s cieľom účelovo slúžiť novej moci," napísal Pellegrini. Lučanskému sa poďakoval za dva roky "korektnej a intenzívnej spolupráce".

Expremiér uviedol, že si váži jeho rozvahu a skúsenosť na poste, pretože odštartoval očistu politického a spoločenského života. "Pod jeho vedením si polícia uvoľnila ruky, bola objasnená vražda dvoch mladých ľudí, rozložila sa sieť vyvolených, ktorí skončili vo väzbe a čaká ich spravodlivý súd," dodal.

Lučanský v utorok oznámil, že odstupuje z funkcie policajného prezidenta, požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 31. augustu. Uviedol, že tak ako on nemá dôveru súčasného vedenia ministerstva vnútra, ono zase nemá jeho. Argumentuje tým, že sa nezhoduje s vedením rezortu na ďalšom chode polície a nechce niesť zodpovednosť za to, že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu.

Polícia začína pociťovať personálne a technické problémy, tvrdí Lučanský (aktualizácia)
Jedným z dôvodov Lučanského odstúpenia je aj oklieštenie jeho právomocí pri menovaní policajných funkcionárov. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA