NDS modernizuje v tuneli Sitina požiarne núdzové osvetlenie
30 | 06 | 2020 I

Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) modernizuje v bratislavskom tuneli Sitina na diaľnici D2 požiarne núdzové osvetlenie. Ako spoločnosť v utorok informovala, nové osvetlenie efektívnejšie navedie účastníkov cestnej premávky do bezpečného priestoru.


Pred montážou osvetlenia diaľničiari kompletne vymenili kabeláž a upravili aj zapojenie v rozvádzačoch umiestnených v rozvodniach na portáloch tunela. "Úlohou požiarneho núdzového osvetlenia je naviesť posádku vozidiel do bezpečného priestoru tunela v prípade požiaru alebo nehody. Doteraz boli v tuneli osadené plechové tabuľky s uvedením vzdialenosti najbližšieho núdzového východu," uviedla vedúca oddelenia masmediálnej komunikácie NDS Eva Žgravčáková.

O najbližšom núdzovom východe po novom informuje podsvietená dopravná značka a zároveň je v nej implementované aj požiarne núdzové osvetlenie, ktoré sa aktivuje v prípade dopravnej nehody s požiarom. "Navyše, značky majú po bokoch podsvietený vertikálny zelený pás, ktorý z pohľadu vodiča pôsobí ako súvislý navádzací systém," priblížila Žgravčáková. Výmenou informatívnych dopravných značiek chce NDS zvýšiť bezpečnosť v tuneloch. Modernizáciou požiarneho núdzového osvetlenia prešli aj tunely Horelica a Branisko.

AKTUÁLNE: EÚ otvorí 1. júla svoje hranice pre občanov 14 štátov
Do Európy budú mať od stredy povolený vstup občania 14 krajín, v ktorých je miera šírenia nákazy porovnateľná so situáciou v EÚ. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | TASR


Koncom predchádzajúceho týždňa (26. - 28. júna) NDS osadila svietidlá požiarneho núdzového osvetlenia v pravej tunelovej rúre Sitiny, smerom do centra Bratislavy. V závere tohto týždňa (3. - 5. júla) bude pokračovať v prácah v ľavej rúre tunela, v smere na Malacky.

"Svietidlá požiarneho núdzového osvetlenia sú osadené vo vzájomnej vzdialenosti 50 metrov. Modernizáciu požiarneho núdzového osvetlenia vykonávajú počas víkendových nočných hodín, pri čiastočnej uzávierke a so zníženou povolenou rýchlosťou, aby bol tranzit ovplyvnený v čo najnižšej miere," dodala Žgravčáková.