Ministerka Kolíková urobí právnu analýzu o možnosti odoberať spätne tituly
30 | 06 | 2020 I SITA

Ministerka spresnila, že jej úlohou nie je pripraviť samotný návrh, ktorý je v plnej gescii ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), ale posúdiť jeho ústavnosť v súvislosti s možnou retroaktivitou, ak má návrh odoberať tituly spätne.


Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) nechá vypracovať ústavnú analýzu týkajúcu sa možnosti pozrieť sa na existujúce plagiátorské záverečné práce z dôvodu retroaktivity. Kolíková o tom informovala v utorok v reakcii na výzvu koaličného hnutia OĽaNO.

Ministerka spresnila, že jej úlohou nie je pripraviť samotný návrh, ktorý je v plnej gescii ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), ale posúdiť jeho ústavnosť v súvislosti s možnou retroaktivitou, ak má návrh odoberať tituly spätne. „Chcem k tomu urobiť naozaj dôslednú ústavnú analýzu aj s komparáciou zo zahraničia a uvažovať nad tým ako sa pozrieť aj na tieto neduhy z minulosti,“ doplnila ministerka.

Spätné preverovanie záverečných prác by bolo protiústavné, tvrdí J. Šeliga
Zákon, ktorý by umožnil spätné plošné testovanie záverečných prác, nepovažuje podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) za správny a nemyslí si, že sa dá taký zákon napísať. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | TASR


Poslanecký klub OĽaNO žiada o preverenie záverečných prác na vysokých školách za obdobie, na ktorom sa dohodnú ministri školstva a spravodlivosti. Do septembra majú pripraviť zákon, hroziť má aj odoberanie akreditácií školám. Informoval o tom predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš po pondelkovom stretnutí klubu, na ktoré pozvali aj predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina). Kauzu považujú za uzavretú.

Podľa medializovaných informácií mal šéf parlamentu vo svojej záverečnej práci skopírovať niekoľko strán z publikácie svojho školiteľa, pod ktorého vedením diplomovku písal. Titul Kollárovi podľa súčasného zákona nemožno odobrať, čo potvrdil aj minister školstva Gröhling. Ten už spomínal, že chce preto do budúcna meniť zákon.

Milan Lučanský končí vo funkcii policajného prezidenta (aktualizácia)
Lučanský ako dôvod svojej abdikácie uviedol fakt, že sa nechce zmieriť s politizáciou polície. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | SITA