Milan Lučanský končí vo funkcii policajného prezidenta (aktualizácia)
30 | 06 | 2020 I SITA

Lučanský ako dôvod svojej abdikácie uviedol fakt, že sa nechce zmieriť s politizáciou polície.


Milan Lučanský končí vo funkcii prezidenta Policajného zboru SR. Informovala o tom polícia vo svojom profile na sociálnej sieti. Lučanský ako dôvod uviedol fakt, že sa nechce zmieriť s politizáciou polície.

„Nechcem niesť zodpovednosť za to, že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu. Je to veľký krok späť. Zvážil som všetky možnosti, ktoré mi zákon ponúka. Premyslel som si svoj krok zo všetkých strán,“ ozrejmil Lučanský.

Aktualizované 30.6. o 13.00 hod.:

„Nechcem niesť zodpovednosť za to, že vedenie ministerstva vnútra politizuje políciu. Je to veľký krok späť. Zvážil som všetky možnosti, ktoré mi zákon ponúka. Premyslel som si svoj krok zo všetkých strán,“ ozrejmil Lučanský. Doplnil, že ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) vníma ako korektného človeka, ale neuznáva ho ako ministra vnútra.

Náraz roztrhol Octaviu na dve časti (foto)
Český vodič vošiel do jazdnej dráhy kamiónu. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Peter Haluza


„Naše pohľady na ďalší chod polície sú rozdielne, naše názory na viacero tém sú odlišné,“ vyhlásil s tým, že k 31. augustu požiadal aj o uvoľnenie zo služobného pomeru v Policajnom zbore SR.

Končiaci policajný prezident pritom odmietol možnosť, aby sa jeho odvolanie z funkcie riešilo na pôde parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. „Možnosť brannobezpečnostného výboru považujem za stratu času, keďže matematika nepustí a koaličný štvorlístok má trojpätinovú väčšinu, i keď dôvod na moje odvolanie nie je žiadny. Nemám chuť trýzniť verejnosť dennodennými hádkami a hádzaním špiny, o ktoré by sa teatrálne vládni predstavitelia postarali,“ dodal.

Lučanský je vo funkcii šéfa polície od júna 2018, vymenovala ho bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. V roku 2019 následne Lučanský uspel vo výberovom konaní na post šéfa polície podľa novoprijatého zákona.

Aktualizované 30.6. o 13.42.:

Ministerstvo vnútra SR potvrdilo, že Lučanský dnes doručil ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru v štátnej službe príslušníka policajného zboru s dvojmesačnou výpovednou lehotou, teda do 31. augusta. Minister vnútra žiadosť prijal a Milanovi Lučanskému poďakoval za doterajšiu spoluprácu.

„Hoci sa s pánom Lučanským v mnohých témach zhodujeme, existuje aj viacero oblastí, v ktorých máme odlišný názor na to, ako by mal policajný zbor vyzerať a fungovať. Pánovi Lučanskému však ďakujem a verím, že dokážeme konštruktívne fungovať aj zvyšné dva mesiace vzhľadom na náročné obdobie, pred ktorým stojíme v súvislosti s možnou druhou vlnou pandémie koronavírusu,“ uviedol minister.

NAKA zasahuje v centrále Sociálnej poisťovne (aktualizácia)
Razia má súvisieť s Marianom Kočnerom. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA