Kollár sa zhodol s Kövérom na snahe ešte viac zlepšiť vzájomné vzťahy
30 | 06 | 2020 I TASR

Parlamenty Slovenska a Maďarska sa budú usilovať o budovanie nadštandardných dvojstranných vzťahov i vzťahov v rámci Vyšehradskej štvorky. Zhodli sa na tom v utorok v Budapešti predseda Národnej rady SR Boris Kollár s predsedom Národného zhromaždenia Lászlóom Kövérom.


"Nadväzujem na prvú delegáciu premiéra Igora Matoviča, ktorý tu bol pred týždňom, a rovnako chcem posunúť aj našu spoluprácu s pánom predsedom parlamentu v tomto duchu v budovaní dobrých maďarsko-slovenských vzťahov. Ubezpečil som pána predsedu, že je v našom bytostnom záujme udržiavať veľmi úzku spoluprácu v rámci V4, ktorú budeme podporovať, a tento formát musíme rozvíjať," povedal Kollár na oficiálnej jednodňovej návšteva Maďarska.

Podľa Kollára rokovali o viacerých otázkach. "Musím konštatovať, že sme si prakticky vo všetkom porozumeli, a že naše vzťahy budú výnimočné," zdôraznil predseda NR SR. Predsedovia parlamentov sa v mene svojich poslancov navzájom zaviazali, že toto regionálne spojenectvo, ktoré v uplynulom období zaznamenalo mimoriadne úspechy, posilnia ešte viac.

"Zhodli sme sa aj v tom, že naše národné spoločenstvá sú súdržnou silou. Môžem tiež konštatovať, že spolupráca s predchádzajúcou slovenskou vládou bola v porovnaní s kabinetom pôsobiacim pred ňou mimoriadne dobrá. Doteraz relatívne krátke obdobie vlády premiéra Igora Matoviča nám dáva nádej, že v nadchádzajúcom období dokážeme ďalej kvalitatívne pokročiť vo vzájomných vzťahoch vrátane otázky politiky národnostných menšín," dodal Kövér.

Polícia začína pociťovať personálne a technické problémy, tvrdí Lučanský (aktualizácia)
Jedným z dôvodov Lučanského odstúpenia je aj oklieštenie jeho právomocí pri menovaní policajných funkcionárov. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Predseda maďarského parlamentu ocenil gesto, že Kollárova druhá cesta viedla do Budapešti, podobne, ako to bolo aj v prípade šéfa slovenskej diplomacie a predsedu slovenskej vlády, ktorí po návšteve Prahy pricestovali do Maďarska. "V našom prípade zvyčajne prvá cesta vedie do Varšavy, čo naznačuje, že spolupráca V4 prebieha aj v rámci dvojstranných vzťahov, ktoré posilňujú vzťahy v rámci vyšehradského zoskupenia," podčiarkol Kövér.

Politici ešte rokovali o budúcnosti Európskej únie, ako aj o spolupráci v rámci nej. "Pre Maďarov i Slovákov je EÚ formátom, v ktorom nájdu svoje uplatnenie lepšie než kedykoľvek predtým v búrlivých dejinách. V Únii sú rôzne krajiny - malé, veľké, staršie či novšie - preto je dôležité, aby sme vystupovali spoločne, lebo vzájomným posilnením svojich hlasov dokážeme účinnejšie presadzovať záujmy našich občanov," zdôvodnil predseda maďarského parlamentu.

Kollára v Budapešti prijali aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán i prezident János Áder.

Nie je reálne, aby sme spätne odoberali tituly, tvrdí Gröhling
Nie je reálne, aby sme spätne odoberali tituly. Vyhlásil to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) počas brífingu pri príležitosti odovzdávania koncoročných vysvedčení v Nových Zámkoch. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | TASR