V Taiwanskom parlamente vypukla bitka medzi opozičnými a koaličnými poslancami
29 | 06 | 2020 I TASR

Opozičným poslancom sa nepáči spôsob, akým vláda schvaľuje zákony. 


V taiwanskom parlamente vypukla v pondelok bitka po tom, ako poslanci vládnucej Demokratickej pokrokovej strany (DPP) prelomili zátarasy postavené poslancami opozičnej Čínskej nacionalistickej strany (Kuomintang) na protest proti vládnej "tyranii", píše agentúra Reuters.

V noci z nedele na pondelok viac ako 20 poslancov Kuomintangu zablokovalo vchod do budovy parlamentu reťazami a stoličkami. Opozičným poslancom sa nepáči spôsob, akým vláda schvaľuje zákony. Žiadajú takisto, aby prezidentka Cchaj Jing-wen stiahla nomináciu svojho vysokopostaveného poradcu na šéfa nezávislého dozorného úradu.

Militanti zaútočili na budovu burzy cenných papierov v Karáči
Skupina ozbrojencov zaútočila v pondelok na burzu cenných papierov v pakistanskom meste Karáči. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


V pondelok ráno sa poslancom DPP podarilo strhnúť zátarasy, dostať sa do budovy parlamentu a obkľúčiť hlavné pódium, na ktoré ustúpili poslanci Kuomintangu. Po krátkej bitke neboli opoziční poslanci schopní udržať svoje pozície a napokon sa stiahli. Odsúdili však násilie zo strany DPP.

DPP má v parlamente jasnú väčšinu. Koaliční poslanci aj vládni predstavitelia blokádu parlamentu odsúdili. Nepáčia sa im takisto útoky na prezidentku Cchaj Jing-wen, ktorú v roku 1980 vtedajšia vláda Kuomintangu uväznila za organizovanie prodemokratických protestov.

Taiwan bol v tom čase diktatúrou. Bitky v taiwanskom parlamente nie sú výnimočné a pravidelne sa opakujú.

Grécky ostrov Rhodos postihli dve zemetrasenia, zranených ani škody nehlásili
Zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 5,4 stupňa Richterovej škály postihlo v noci na pondelok východogrécky ostrov Rhodos. Ráno po ňom nasledovalo ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 4,6. Zatiaľ neboli hlásené žiadne zranenia ani škody, uviedla... Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR