Univerzita Komenského v Bratislave nebude v tomto akademickom roku organizovať promócie
29 | 06 | 2020 I SITA

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave nebude v akademickom roku 2019/2020 organizovať promócie.


Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa UK Lenka Miller, rozhodnutie sa vzťahuje na celú univerzitu a platí predbežne do konca augusta 2020. V prípade priaznivého vývoja epidemiologickej situácie plánuje UK usporiadať promócie na jeseň tohto roka.

Univerzita Komenského od začiatku pandémie prijala podľa hovorkyne mnoho preventívnych opatrení. Tie podľa slovenských aj zahraničných odborníkov prispeli k zvládnutiu epidemiologickej situácie na Slovensku. V nedeľu 8. marca rektor UK prerušil prezenčnú výučbu a počas nasledujúcich týždňov uzavrel internáty, medzi nimi aj najväčší ubytovací komplex Vysokoškolské mesto Ľ. Štúra – Mlyny UK.

Zastavme korupciu vyčíta vláde nejasné výberové konania a niektoré nominácie
Úmysel vlády Igora Matoviča (OĽaNO) očistiť Slovensko od korupcie potvrdzuje napríklad navrhovaný zákon o zaistení majetku podozrivým osobám či poslanecký prieskum u detskej ombudsmanky Viery Tomanovej. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR


„Nie všetky opatrenia boli v čase ich zavádzania populárne. Nie všetky sa prijímali ľahko. Robím ich však preto, že ich považujem za zmysluplné, racionálne a niekedy nevyhnutné. Som rád, že sme veľkou mierou prispeli k zvládnutiu prvej vlny epidémie, no v ostražitosti nesmieme poľaviť,“ ozrejmil rektor UK Marek Števček.

Ako ďalej priblížil, vzhľadom na prechod z prezenčného na dištančné vzdelávanie sa skúškové obdobie na viacerých fakultách UK predĺžilo do konca augusta. Prvoradým cieľom podľa neho bolo, aby študenti končiacich ročníkov mohli štúdium ukončiť riadne v tomto akademickom roku, „čo UK aj splnila".

Novým šéfom súdnej rady sa stal Ján Mazák
Novým predsedom Súdnej rady SR sa stal bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák. Súdna rada ho zvolila v pondelok na svojom zasadnutí. Za jeho zvolenie hlasovalo 13 členov zo 16 prítomných. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR


Prvé online štátne skúšky sa konali v apríli na Lekárskej fakulte UK. Do dnešného dňa prebehli na ďalších fakultách v online podobe alebo za prísnych hygienických opatrení prezenčne.

„Som hrdý na to, že na našej univerzite študujú ľudia zo všetkých kútov krajiny, máme aj mnoho zahraničných študentov. Dnes však predstavujú hromadné podujatia, ktorými promócie určite sú, značné riziko. V pomerne malom priestore a na dlhý čas sa stretnú ľudia z celej krajiny, vrátane detí či seniorov. Napriek obrovskému rešpektu k akademickým rituálom prevážilo odhodlanie chrániť zdravie študentov, rodinných príslušníkov a kolegov,“ vysvetlil rozhodnutie UK rektor. Doplnil, že absolventi dostanú svoje diplomy po ukončení kontrolných procesov. Bližšie informácie im poskytnú jednotlivé fakulty.