Pochybný titul zo Skalice má aj Kmotrík mladší
29 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Po medializovaní informácií o sporne nadobudnutých tituloch predsedu parlamentu Borisa Kollára či poslankyne Petry Krištúfkovej (obaja Sme rodina) sa objavili rovnaké podozrenia aj v prípade Ivana Kmotríka mladšieho. Generálny riaditeľ futbalového klubu Slovan získal titul Phdr. tiež na vysokej škole v Skalici.  


Otec Kmotríka mladšieho, podnikateľ Ivan Kmotrík, pritom pôsobil v roku 2016 v dozornej rade Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici. Jeho firmy Grafobal a Grafobal Group patrili v tom období k sponzorom školy, ktorú navštevoval jeho syn, píše denník SME.

Kmotrík získal takzvaný „malý doktorát“ za prácu s názvom Aktuálny stav a budúci model Európy. Podľa zistení denníka SME je však 85-stranová rigorózna práca, s výnimkou jednej strany, kompilátom dvoch publikácií. Za oboma publikáciami, ktoré Kmotrík vo svojej záverečnej práci použil, má stáť jeho školiteľ Jozef Vlčej. 

Šéf Slovana mal svoju prácu odovzdať iba tri mesiace po tom, ako sa na verejnosť dostala kauza spojená s rigoróznou prácou exšéfa NR SR Andreja Danka (SNS). Denník SME pritom odhalil pochybenia už v abstrakte práce, v ktorom chýba jej charakteristika spolu s kľúčovými slovami. 

Irán vydal zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa
Irán vydal v pondelok zatykač na amerického prezidenta Donalda Trumpa a požiadal Interpol pri jeho zadržaní. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Kmotrík mladší mal zároveň doslovne prepísať celé časti z knihy Vízia pre Európu, na ktorej participoval aj jeho školiteľ Vlčej. Z vyššie menovanej kolektívnej publikácie prevzal napríklad pasáže od akademika Daniela Šmihulu. V ďalšej časti práce doslovne prepísal kapitolu z knihy Európa v ohrození, ktorú napísal politológ Rastislav Tóth. 

SME upozorňuje, že časť práce, ktorú ako jedinú napísal Kmotrík samotný, je kapitola s názvom Metodika práce. V časti, ktorá obsiahla približne polstranu, Komtrík mladší opisuje obsah jednotlivých kapitol rigoróznej práce. 

Problematická je ale aj práca s citáciami, ktoré nesedia. Podľa denníka SME nie sú zdroje, na ktoré sa Kmotrík odvoláva, v práci použité. V zozname použitej literatúry sa majú taktiež nachádzať chyby. Ide napríklad o chýbajúce údaje, akými sú informácie o počte strán či vydavateľstve. Pri väčšine prípadov má chýbať aj medzinárodný štandardný kód knihy ISBN. 

K publikácii Vízia pre Európu sa mal Kmotrík dostať dokonca ešte predtým, ako vôbec vyšla. Vyšla totiž až v roku 2019, pričom Kmotrík odovzdal rigoróznu prácu už v roku 2018. Spomínanú publikáciu navyše neuvádza ani v zozname použitej literatúry. 

Zastavme korupciu vyčíta vláde nejasné výberové konania a niektoré nominácie
Úmysel vlády Igora Matoviča (OĽaNO) očistiť Slovensko od korupcie potvrdzuje napríklad navrhovaný zákon o zaistení majetku podozrivým osobám či poslanecký prieskum u detskej ombudsmanky Viery Tomanovej. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR