Nejde o Trumpa: Berlín hovorí, že vzťahy s USA sú také zlé, že ich ani demokrati nedokážu napraviť
29 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Nemecký minister zahraničných vecí, Heiko Maas pripustili, že dni dobrého „transatlantického partnerstva“ sa skončili a dodal, že ani demokrati, ktorí sa vracajú k moci, pravdepodobne tieto dni automaticky neprivedú späť k životu, píše rt.com


"Každý, kto verí, že transatlantické partnerstvo bude opäť takým, aké bolo kedysi s demokratickým prezidentom, podceňuje štrukturálne zmeny," uviedol minister tlačovej agentúre DPA a naznačil, že vzťahy medzi dvoma spojencami nikdy nebudú také ako pred tým a to aj dokonca ani ak by vo Washingtone nebol pri kormidle prezident Donald Trump .

Napriek tomu pripustil, že Berlín ešte nie je pripravený vzdať sa svojej dlhodobej aliancie s Washingtonom. "Transatlantické vzťahy sú mimoriadne dôležité, zostanú dôležité a pracujeme na tom, aby mali budúcnosť," uviedol.

Vzťahy medzi oboma spojencami NATO sa za Trumpovho predsedníctva zhoršili až natoľko, že nemecké médiá začali označovať Berlín za „obľúbeného protivníka“ amerického lídra. Trump opakovane kritizoval Berlín kvôli jeho nesplneniu dvojpercentného limitu výdavkov na obranu v rámci jeho záväzkov voči NATO.

Zlato zdražuje k najvyšším úrovniam od roku 2011, mieri k dejinnému rekordu
Cenu zlata poháňa nahor strach akciových búrz z celosvetového šírenia druhej vlny pandémie koronavírusu. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | SITA


Naposledy sa rozhodol stiahnuť takmer 10 000 z 34 500 amerických jednotiek, ktoré sú v súčasnosti umiestnené v Nemecku, a dodal, že ich neprinesie späť, kým Berlín nezaplatí „nezaplatené“ účty NATO.

Washington sa opakovane nepohodol s Berlínom o osude ruského plynovodu Nord Stream 2 - projektu podporovaného Nemeckom, ktorý sa USA zjavne snaží za každú cenu zničiť. 25-percentná tarifa na oceľ a 10-percentná tarifa na hliník, ktoré Trump uvalil na EÚ vážne ovplyvnila nemecký automobilový priemysel a takisto nezlepšila vzťahy medzi dvoma štátmi.Takisto ani nepomáhajú hrozby Washingtonu, ktorý sa vyhráža, že uvalí tarify aj na dovoz automobilov.

Tento krok nemecká kancelárka Angela Merkelová nazvala „skutočnou hrozbou pre prosperitu mnohých ľudí na svete“. Varovala tiež, že Európa by mala byť pripravená na realitu bez USA ako svetovej mocnosti.

Ako rýchlo sa dokáže nemecká ekonomika zotaviť?
Nemecká ekonomika čelí najťažšej povojnovej recesii, no pandémiou koronavírusu prešla menej poškodená ako ekonomiky iných popredných európskych krajín. V stredu dostanú investori údaje o nezamestnanosti a maloobchodných tržbách za jún a máj, píše... Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Mário Martinka