Po smrti pacientky vydali pobočky ÚDZS dve protichodné správy z vyšetrovania
23 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Po náhlej smrti 19-ročnej pacientky v lučeneckej nemocnici sa jej rodičia obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Problémy nastali vtedy, keď jedno vyšetrovanie ukázalo, že nemocnica nepochybila a druhé pochybenia našlo.  


Simona, ktorá sa začiatkom februára 2017 dostala pre náhle zdravotné problémy spôsobené zápalom slinnej žľazy do nemocnice, zomrela 14. februára toho istého roku. ÚDZS pri vyšetrovaní prípadu na podnet rodičov dospel k dvom úplne odlišným záverom, píšu Aktuality. 

Pacientke, ktorá trpela celiakiou, počas hospitalizácie opuchla tvár a diagnostikovali jej aj pásový opar. Po tom, ako na druhý deň skolabovala, resuscitovali ju a následne previezli na Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny kam ju prijali v septickom šoku a so zlyhávaním viacerých orgánov. 

Sudca z Kočnerovej Threemy spolupracuje s Kaliňákom
Sudca Dávid Lindtner, ktorý si pozastavil výkon funkcie kvôli vyšetrovaniu jeho prepojení na Mariana Kočnera, vo viacerých právnych prípadoch spolupracuje s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Nasledoval podnet, v ktorom rodičia pacientky žiadali prešetriť úroveň poskytnutej zdravotnej starostlivosti spolu s trestným oznámením na neznámeho páchateľa. Začiatkom roka 2018 pobočka ÚDZS v Banskej Bystrici poslala vyrozumenie, z ktorého vyplýva, že zdravotnícky personál nijako nepochybil. 

Zlom nastal v bode, kedy rodičia nebohej namietali proti výsledku prvého dohľadu. Nedostatky odhalilo až druhé vyšetrovanie, ktoré tentoraz vykonala pobočka ÚDZS v Prešove. „Ako laik im neviete oponovať. Až o osem mesiacov mi prišiel znalecký posudok z trestného konania a ten podrobne rozoberal, ako pochybili oddelenia nemocnice,” hovorí pre Aktuality matka nebohej Nataša Mináčová. 

Z druhého uznesenia totiž vyplynulo, že pacientke nebola poskytnutá zdravotná starostlivosť správne. Pochybenia nastali krátko po prijatí pacientky kedy mal zdravotnícky personál lučeneckej nemocnice u pacientky zistiť nízku hladinu bielych krviniek. Hoci mali lekári jej krvný obraz pravidelne monitorovať, za celý čas tak urobili iba raz.

Rezešovci znížili cenu, ktorú pýtajú za luxusnú vilu v Košiciach
Rezešovci sa opäť pokúšajú predať svoju košickú vilu, v ktorej svojho času žil aj bývalý oceliarsky magnát Alexander Rezeš († 54). Jeho vdova spolu s dcérou Evou Varholíkovou totiž na prvý raz nenašli kupca, ktorý by bol za honosné sídlo ochotný... Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Podľa Prešovskej pobočky ÚDZS mal byť stav pacientky konzultovaný s hematológom a infektológom. K tomu však došlo až po tom, ako bola Simona v kritickom stave. Chybu spravili aj na infektológii keď jej nenasadili masívnu kombináciu antibiotík. 

„Definovanie pochybenia pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti nie je vždy jednoznačné, pretože nie ku všetkým diagnosticko – terapeutickým postupom existujú definované štandardné postupy, preto v medicíne nie je nikdy úplne vylúčený neidentický pohľad na obdobné postupy v rámci diagnostiky a liečby,“ uviedla Radoslava Muchová, hovorkyňa ÚDZS, na margo rozličných posudkov. 

Aktuality dodávajú, že Prešovská pobočka v správe uviedla uplatnenie sankcií voči lučeneckej nemocnici. K tomu ale nakoniec nedošlo. Podľa zákona má byť totiž sankcia uložená najneskôr do troch rokov od zistenia pochybenia. Lehota uplynula 14. februára 2020 s tým, že ÚDZS sankcie uplatniť nestihol. 

Andrej Babiš: „Počúvajte matku zem a otca slnka!“ (VIDEO)
Český premiér Andrej Babiš pravidelné nedeľné okienko netradične zafarbil do zelenej. Ohlásil sa totiž uprostred prírody s kapucňou cez hlavu a do svojich tém zaradil slnovrat, matku zem a otca slnka, píše spravodajský portál... Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Timotej Dudka