"Dolár pôjde prudko dole!", varuje ekonóm z Yale
23 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Silnejšia éra dolára ide na úkor požičaného času.


Stephen Roach, jeden z popredných svetových analytikov na Ázijské trhy a bývalý šéf ázijskej pobočky Morgan Stanley, sa obáva, že meniace sa globálne trhy spojené s masívnym deficitom rozpočtu USA spôsobia rapídny pád dolára už v blízkom čase.


„Americké hospodárstvo je už dlho postihnuté niektorými významnými makroekonomickými nerovnováhami, konkrétne veľmi nízkou mierou domácich úspor a chronickým deficitom verejného rozpočtu,“ povedal Roach pre stanicu CNBC . “Dolár bude klesať veľmi, veľmi ostro.” Jeho prognóza predpovedá pokles dolára až o 35% oproti iným hlavným menám.


Roach tvrdí, že “v hre sú aj iné sily smrteľnej kombinácie“. Podľa neho totiž Amerika momentálne upúšťa od globalizácie a zameriava sa na seba, oddelená od zvyšku sveta. “To je tá smrtiaca kombinácia”, vysvetľuje.



Stane sa to rýchlo alebo postupne?

Časová os jeho predpovede je dosť strmá. Predpokladá, že sa tak stane v priebehu budúceho roka, maximálne dvoch. Roach však naznačuje, že krach je nevyhnutný, a je to riziko, ktoré by investori nemali ignorovať.


Trump predĺžil zákaz imigrácie do USA až do konca roka
Americký prezident Donald Trump predĺžil až do konca roka platnosť zákazu vydávania víz pre zahraničných pracovníkov v niektorých kľúčových oblastiach hospodárstva. Informovala o tom v utorok agentúra DPA. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

“Vo všeobecnosti ide najmä o negatívny vplyv finančných aktív USA,” dodal. “Poukazuje to na pravdepodobnosť vyššej inflácie, keď dovážame tovary zo zahraničia s vyššou cenou, čo tlačí na záporné úrokové sadzby.” Obáva sa, že krach by mohol vyvolať stagflačnú krízu typu sedemdesiatych rokov , keď ceny prudko vzrástli, zatiaľ čo hospodársky rast bol citeľne utlmený.


Podľa Roacha ani zmena vedenia v Bielom dome nebude schopná zmeniť tento vývoj, a to najmä preto, že zákonodarcovia sa snažia bojovať proti ekonomickým dopadom koronavírusovej krízy pomocou bezprecedentných stimulačných opatrení.


„Tvorcovia politiky sa na úkor svojho podnikania nikdy nemuseli vyrovnať s ničím, čo by bolo blízko k tomuto narušeniu,“ povedal Roach.


Bolton zverejnil utajované skutočnosti podobne ako Snowden, tvrdí Pompeo
Bývalý poradca pre národnú bezpečnosť USA John Bolton sa publikovaním svojej knihy dopustil podobného zverejnenia utajovaných skutočností, ako to svojho času "whistleblower" Edward Snowden. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR