Začali sa rozhovory o jadrovom odzbrojení medzi USA a Ruskom. Čína sa zatiaľ nepripojí
22 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Rozhovory sa majú začať dnes vo Viedni, pričom USA sa zúfalo snažia dostať Čínu k rokovaciemu stolu


Po prestávke trvajúcej viac ako rok, USA a Rusko dnes obnovia rozhovory o svojom jadrovom arzenáli, píše theguardian.com. Nový vyslanec pre kontrolu zbrojenia v USA, Marshall Billingslea povedie delegáciu, ktorá sa má stretnúť s ruským námestníkom ministra zahraničných vecí Sergejom Ryabkovom vo Viedni. Americký vyslanec tiež požiadal Peking, aby vyslal zástupcu. "Spojené štáty pozvali aj Čínu, aby sa pripojila k týmto diskusiám, a zdôraznili, že je potrebné, aby všetky tri krajiny pokračovali v rokovaniach o kontrole zbrojenia v dobrej viere," uviedlo MInisterstvo zahraničných vecí USA.

Trump trval na tom, aby sa Čína pripojila k tomu, čo je už desaťročia dvojstranným dialógom, ale čínska vláda sa odmietla pripojiť k týmto rozhovorim. Federácia amerických vedcov v súčasnosti odhaduje, že Čína má približne 320 hlavíc, čo je asi 20 krát menej ako má USA alebo Rusko. "Ešte nedozrel pre Čínu čas na to aby sa zúčastnila na rokovaniach o jadrovom odzbrojení," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí tento mesiac.

Billingslea odpovedal v tweete: „Čína… by to mala prehodnotiť. Dosiahnutie stavu mocnosti... znamená, že by sa krajina mala ako mocnosť aj správať. Už žiadne Čínske múry tajnosti o jadrovom zbrojení. Vo viedni čaká na Čínu voľná stolička.“

Počas mierového úsilia uniesol Taliban desiatky civilistov
Talibanskí militanti za posledný týždeň v oblasti centrálneho Afganistanu uniesli približne 60 civilistov. Úradníci v nedeľu vyhlásili, že viac ako polovica rukojemníkov bola zajatých práve v čase keď sa Spojené štáty a iné zahraničné mocnosti... Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Mário Martinka


V dvojdňovom rozhovore v hlavnom meste Rakúska je na stole zmluva o novom štarte ( New Start treaty ) z roku 2010, ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických nukleárnych hlavíc ( tých, ktoré sú namontované na systémoch rakiet ďalekého doletu ) na 1 550. Platnosť zmluvy vyprší budúci február, je však možné ju ľahko predĺžiť o ďalších päť rokov. Vladimir Putin povedal, že je pripravený zmluvu predĺžiť, avšak  Trumpova administratíva ešte nespravila konečné rozhodnutie.

Americkí predstavitelia uviedli, že chcú širšiu dohodu týkajúcu sa nestrategických zbraní a trvajú aj na účasti Číny. Takéto zmeny by si vyžadovali mesiace a možno aj roky. Ak sa platnosť New Start treaty prekročí, prvý krát za posledných 50 rokov nebudú existovať limity na šírenie nukleárnych zbraní.

„Administratíva sa zjavne snaží nájsť spôsob, ako môže vyvíjať tlak na Číňanov, aby prišli a zapojili sa. A Číňania očividne necítia žiaden tlak na to, aby tak urobili, a Rusi túto hru hrať nechcú, “uviedol kongresový asistent v USA. "Takže táto časť ( zmluvy ) sa nikam nepohne."

Bolton môže vydať svoju knihu, ale jeho konanie by mohlo spôsobiť „nenapraviteľnú škodu“
Federálny súd rozhodol, že John Bolton môže vydať svoju knihu, varoval však, že jeho správanie „vyvoláva vážne obavy týkajúce sa národnej bezpečnosti“, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Americkí spojenci lobujú u Trumpovej administratívy, aby súhlasila s predĺžením zmluvy, a zároveň povzbudzujú Čínu, aby sa zapojila do širších rokovaní o kontrole zbraní. Keď Billingslea ukázal v máji svoj prístup na stretnutí veľvyslancov členských štátov v Severoatlantickej rade (NAC), nestretol sa s veľkým nadšením.

"Bolo jasné, že prezident Trump uprednostňuje trojstrannú kontrolu zbrojenia a že má ( Billingslea ) pocit, že má mandát na to, aby tak urobil," uviedol západný diplomat. „Spojenci veľmi chcú, aby administratíva predĺžila New Start treaty čím skôr. Obávajú sa, že administratíva sa príliš sústredí na Čínu a tento čas nevyužije na predĺženie dohody.

Stretnutie NAC prišlo deň potom, čo Trump oznámil svoj plán odstúpiť od zmluvy o otvorenom nebi (The Open Skies Treaty ), ktorá umožňuje Rusku, USA a ďalším 32 krajinám vykonávať pozorovacie lety nad ich teritóriami s cieľom vybudovať transparentnosť. Trump od tejto zmluvy odstupuje pretože Rusko porušilo dohodu tým, že stanovilo obmedzenie množstva letov. Európski spojenci tvrdia, že takéto porušenia je možné riešiť a nestojí to za ohrozenie bezpečnostných výhod tejto dohody.

"Myslím si, že spojenci sa skutočne zaviazali urobiť všetko, čo je v ich silách, aby dostali Rusko späť do zabehnutých koľají, čo by mohlo USA donútiť zvážiť zrušenie svojho rozhodnutia," uviedol západný diplomat.

Prezident Trump splnomocnil USA právom na náboženský intervencionizmus (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová