Polícia zatkla desiatky ľudí počas zrážok po demonštrácii v Haagu
21 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Polícia v holandskom meste Haag v nedeľu zatkla desiatky ľudí po tom, ako demonštrácie proti opatreniam vlády prerástli do potýčok. Informovala o tom agentúra AFP.


Stovky ľudí sa zhromaždili v centre mesta a mnohí z nich niesli banery alebo sa držali za ruky. Vyjadrovali nespokojnosť s opatreniami, ktoré vláda zaviedla v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2. Medzi opatrenia patrí aj povinnosť dodržiavať 1,5-metrové rozostupy. Polícia zatkla desiatky ľudí po tom, ako počas zhromaždenia vypukli šarvátky.

Starosta mesta Johan Remkes pôvodne protest zakázal. Neskôr však povolil demonštráciu s obmedzenou dĺžkou trvania.

Protest mal podľa polície pokojný priebeh, až kým skupina futbalových fanúšikov v okolí neďalekej železničnej stanice nevyvolala zrážky s policajtmi. Fanúšikovia podľa AFP hádzali kamene a fľaše. Polícia zatkla osoby, ktoré odmietali opustiť miesto, na ktorom sa konalo zhromaždenie, uvádza agentúra Reuters.

Holandsko niektoré opatrenia zavedené počas pandémie uvoľnilo od 1. júna, keď sa znovu otvorili múzeá, bary, kaviarne reštaurácie, divadlá a kiná. Platia v nich však isté hygienické opatrenia. V Holandsku celkovo potvrdili 49.593 prípadov nákazy koronavírusom a 6090 úmrtí.

Milióny ľudí sledovali online, ako Stonehenge oslavoval letný slnovrat
Milióny ľudí sledovali v noci na nedeľu online prenos z britského Stonehenge pri príležitosti letného slnovratu. Svetoznáma, 4500 rokov stará pamiatka na juhu Anglicku, sa nachádza na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR