Matovič napokon vždy urobil presne to, čo navrhoval Sulík, tvrdí Ďuriš Nicholsonová
21 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) hovorí, že predseda SaS Richard Sulík je vo vláde Igora Matoviča hlasom rozumu. Časť vlády sa ale podľa nej skôr ako faktami a číslami riadi ideológiou, v pozadí ktorej sa skrýva katolícka cirkev. 


V rozhovore pre TVnoviny televízie Markíza Ďuriš Nicholsonová upozorňuje, že Slovensko bolo jednou z mála krajín, ktoré konali v rozpore s odporúčaniami Európskej Komisie (EK) v otázke pohybu cezhraničných pracovníkov. Zdôrazňuje, že to zasiahlo desaťtisíce z nich vrátane opatrovateliek, kamionistov, lodníkov a podobne. 

Matovičovej vláde tiež vyčíta, že pri zavádzaní opatrení proti domácemu násiliu v čase koronakrízy zaspala v porovnaní s ostatnými členskými krajinami EÚ dobu. Problém vidí aj v oblasti schém pomoci pre SZČO, zamestnancov a podniky. Slovensko totiž na začiatku podalo len jednu schému štátnej pomoci a to ako jedna z posledných krajín, vďaka čomu prišla pomoc neskoro. 

„Bolo ju byrokraticky náročné získať a v porovnaní s inými štátmi, bola aj veľmi nízka. Dala by som to za vinu ani nie ministrom, ale úradníkom, ktorí sú zabetónovaní na ministerstvách a vymýšľajú byrokratické prekážky, aby sa ľudia k peniazom z EÚ dostali len ťažko, lebo na každého sa pozerá ako na potenciálneho zlodeja,“ doplnila Ďuriš Nicholsonová. 

Voľné nedele v obchode by boli ekonomická samovražda, vyhlásil B. Kollár
Podľa osobného názoru Borisa Kollára sú aktuálne zákony v oblasti interrupcií dostačujúce. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | Peter Haluza


Napriek kritike vlády v niektorých oblastiach si poslankyňa myslí, že premiér je tým istým človekom, ako v čase, keď zasadal v poslaneckých laviciach. „Emotívny a bojovný, ktorý keď rúbe les, nehľadí na triesky. Je to OK, len občas je lepšie spomaliť, porozmýšľať a držať sa viac faktov ako emócií,“ opisuje europoslankyňa osobu Igora Matoviča. 

Za hlas zdravého rozumu vo vláde však v rozhovore pre TVnoviny označila lídra SaS Richarda Sulíka. Podľa Ďuriš Nicholsonovej vidí Sulík dopredu a vie, pred akou ekonomickou krízou stojíme pričom pracuje na riešeniach. 

Navzdory tomu, že europoslankyňa hodnotí spoluprácu medzi premiérom a ministrom hospodárstva kladne, došlo medzi nimi k viacerým konfliktom. Vysvetľuje, že aj keď sa Matovič Sulíkovým riešeniam často vzpieral, napokon vždy urobil presne to, čo navrhol Sulík. 

Nie všetci poslanci vládnej strany sa ale podľa názoru Ďuriš Nicholsonovej riadia, podobne ako minister hospodárstva, faktami a číslami. Rozpor vidí najmä v prípade interrupcií či návrhu na zatváranie obchodov v nedeľu. 

Vidím za tým lobby katolíckej cirkvi, ktorá má v područí časť vlády a tá sa potom neriadi číslami a faktami, ale ideológiou. Toto vnímam ako problém,“ tvrdí europoslankyňa, ktorá je v rámci Európskeho parlamentu členkou frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). 

AKTUALIZOVANÉ: Polícia zadržala muža, ktorý sa popravou vyhrážal premiérovi a ďalším
Polícia zadržala 67-ročného Jozefa P. z Rožňavy, mal sa vyhrážať popravou verejne známym osobám a ich rodinným príslušníkom. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | TASR