„Nezávislý“ overovateľ faktov na Facebooku je neobjektívny
20 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Facebooková platforma Lead Stories, ktorá je zameraná na kontrolu pravdivých skutočností, je neobjektívna. Prezentujú sa neutrálne, aj napriek tomu, že väčšina jej zamestnancov sú bývalí redaktori CNN, ktorí dotovali Demokratickú stranu, informuje portál RT.


Portál The National Pulse (TNP), ktorého príbeh je o údajných finančných vzťahoch medzi Black Lives Matter, demokratickým prezidentským kandidátom Joeom Bidenom a spoločnosťou ActBlue bol na Facebooku platformou Lead Stories označený ako "čiastočne falošný".


Nekalé praktiky cenzúry na Facebooku

Blokovaný portál totiž zistil, že organizácia Lead Stories je tvorená takmer výlučne demokratickými darcami, z ktorých polovica v minulosti pracovala pre CNN. Štvrtina zamestnancov Lead Stories opakovane darovala financie demokratickým kandidátom, uviedol portál TNP. Podľa nich ide o príbeh hrozného konfliktu záujmov. Navyše správu, ktorú organizácia s týmito osobami označila ako čiastočne nepravdivú, bola práve o ich príspevkoch na demokratickú prezidentskú kampaň.

Portál TNP zistil, že zakladateľ "nezávislého overovateľa" Lead Stories, Perry Sanders, venoval viac ako 10 000 dolárov demokratickým politickým kampaniam vrátane Hillary Clintonovej a Baracka Obamu. Demokratické príspevky k ich záznamom mali aj viacerí ďalší členovia jeho tímu. Jedna z nich, Gita Smithová, bola uvedená v 99 samostatných daroch rôznym demokratickým kandidátom. Rovnako aj niektoré jej dary smerovali priamo na účet ActBlue a aktivistickú skupinu Indivisible, ktorá je spájaná s podporou demonštrácií Black Lives MAtter.

Sme v zlovestnej novej ére totalitarizmu, kde jedinci využívajú sociálne médiá na zničenie každého, kto s nimi nesúhlasí
Tieto jednotky nenávisti, odsudzovania a moralizovania sú novodobými nacistami. Nenosia uniformy ani nemajú fyzické zbrane, ale ich zbraň psychologického zneužívania na internete je veľmi účinná, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Marek Molnár

Cenzormi sú najmä bývalí redaktori CNN

Hlavný šéfredaktor overovateľa Lead Stories, Alan Duke strávil takmer tri desaťročia v CNN ako reportér a redaktor, zatiaľ čo hlavný redaktor Monte Plott strávil viac ako desaťročie v mediálnej sieti namierenej proti Donaldovi Trumpovi. Obaja stáli za pôvodným rozhodnutím a po dožadovaní sa nápravy zamietli žiadosť redaktora TNP o prehodnotenie jeho kontroly faktov.

CNN a Demokratická strana nie sú jedinými partizánmi, ktorí sa nachádzajú medzi vedúcimi predstaviteľmi Lead Stories. Spisovateľka Jessica Ravitz strávila 10 rokov v CNN a bola takmer štyri roky v Anti-Defamation League, samoštýlovou „nenávistnou“ strážnou službou, ktorá trávila väčšinu času tým, že démonizovala politické hlasy, ktoré sa odchyľujú od neoliberálnej línie hlavného prúdu mediálnych médií.

Pompeo označil Boltona v súvislosti s jeho knihou za zradcu
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa vo štvrtok kriticky vyjadril ku knihe memoárov bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona a označil ho za "zradcu". Informovala o tom v piatok agentúra AFP. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Lead Stories však týmto krokom nevedomky spustili vyšetrovanie nenáležitej "cenzúry" na Facebooku tým, že v príspevky spoločnosti TNP s názvami „Black Lives Matter Website", „Defund the Police“ a "Biden for President’ Campaign’s Top Source of Donations”, označili prekrytou obrazovkou s výstrahou, že ide o „čiastočne chybné informácie“. Týmto krokom celú stránku TNP zaradil do sekcie nedôveryhodných zdrojov, ktoré šíria "dezinformácie".
Irónia pravdy

Iróniou je ale skutočnosť, že overovateľ faktov Lead Stories mal v tomto prípade "čiastočne" pravdu. Dary pre Black Lives Matter nešli na ActBlue, ale išli cez ActBlue, keďže ide o platobný proces pre demokratické kampane a ActBlue nie je konečným prijímateľom Bidenovej kampane.

Keď však šéfredaktor TNP Raheem Kassam opravil nadpis z „na“ na „cez“, tvrdil, že Lead Stories aj napriek tomu odmietol zrušiť „čiastočne nepravdivé“ označenie, hoci nový nadpis bol už fakticky správny. Samotný obsah článku však nikto nespochybnil.

Teraz je ale spochybňovaná samotná myšlienka Lead Stories ako nezávislého overovateľa faktov. Aj keď to Facebook obhajoval tým, že  Lead Stories je certifikovaný Medzinárodnou sieťou na kontrolu faktov Poynterovho inštitútu (IFCN). Nič to nemení na tom, že cenzúra samotná nedokáže byť nikdy objektívna a už vôbec nie nezávislá.

Rusko po dvoch rokoch ruší zákaz používania aplikácie Telegram
Po dvoch rokoch sa môžu používatelia smartfónov vrátiť k aplikácii Telegram, keďže ruský regulátor médií Roskomnadzor voči nej odstránil všetky obmedzenia, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Marek Molnár