Pandémia koronavírusu je v novej, nebezpečnej fáze, tvrdí WHO
19 | 06 | 2020 I TASR

Svetová zdravotnícka organizácia aznamenala vo svete viac ako 150.000 nových prípadov nákazy.


Pandémia nového koronavírusu je v súčasnosti v "novej a nebezpečnej fáze", keď sa šírenie vírusu zrýchľuje a súčasne sa zmierňujú epidemiologické opatrenia. Uviedla to v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

"Svet je v novej nebezpečnej fáze. Ľudia už pochopiteľne nechcú byť doma a krajiny chcú čo najskôr otvoriť svoje ekonomiky, ale šírenie vírusu je stále rýchle," povedal na virtuálnom brífingu v Ženeve generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Pripomenul, že v priebehu štvrtka WHO zaznamenala vo svete viac ako 150.000 nových prípadov nákazy, čo je doposiaľ najvyšší denný nárast. Takmer polovica z nich bola zaznamenaná v Severnej alebo Južnej Amerike, veľké počty infikovaných hlásili aj z južnej Ázie a Blízkeho východu, uviedla agentúra AP.

Podľa šéfa WHO sú preto stále potrebné reštriktívne opatrenia na zamedzenie šírenia vírusu. Nevyhnutné je tiež dodržiavať spoločenský odstup, nosenie rúšok a umývanie rúk.

Ghebreyesus tiež varoval, že pandémia predstavuje obzvlášť veľké riziko pre utečencov, z ktorých až 80 percent žije v rozvojových krajinách. Podľa neho musí svet zintenzívniť úsilie zamerané na epidemiologickú pomoc ohrozeným utečencom.

Twitter označil Trumpov vtip o falošnej správe CNN za „manipulovanie informáciami“
Twitter opäť použil označenie „manipulovanie informáciami“ na príspevok od amerického prezidenta Donalda Trumpa (video, v ktorom zosmiešňuje CNN), čo vyvolalo pobúrenie od tých, čo zjavne nepochopil, že šlo o „zrejmý vtip“, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Marek Molnár