MIMORIADNE: Ruší sa zákaz nedeľného predaja (aktualizácia)
19 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Obchody sa v nedeľu opäť otvoria.


Od soboty prestáva platiť opatrenie, ktoré prikazovalo prevádzkam v nedeľu mať zatvorené. Po stretnutí s konzíliom epidemiológov to oznámil hlavný hygienk SR Ján Mikas. Podľa neho však musia prevádzky naďalej dodržiavať povinné sanitačné a dezinfekčné opatrenia.

Aktualizované 19.6. o 8.45 hod.

Zároveň sa od 1. júla umožní na hromadných podujatiach, kde je možné šachovnicové sedenie, účasť aj nad 1 000 osôb s tým, že celková kapacita nebude naplnená na viac ako 50 %. Ako na piatkovej tlačovej konferencii povedal premiér Igor Matovič, ide najmä o športové podujatia.

Aktualizácia 19.6. o 9.35. hod.:

"Ruší sa povinnosť uzatvoriť všetky maloobchodné prevádzky v nedeľu a zároveň sa ruší povinnosť prevádzkovateľov priestorov maloobchodných prevádzok pre každú nedeľu v mesiaci vykonávať povinnú dezinfekciu priestorov predmetných prevádzok, teda tzv. sanitárny deň," spresnil Mikas.

Podľa hlavného hygienika však potravinárske predajne, prevádzky zariadení spoločného stravovania, vrátane stánkov s rýchlym občerstvením a iným ambulantným predajom potravín, pokrmov a nápojov budú mať povinnosť klásť dôraz na zabezpečenie pravidelného a účinného čistenia a dezinfekcie. Musí sa vykonávať dôkladne v rámci denného sanitačného režimu prevádzky, a taktiež v rámci prijatých a zavedených zásad správnej hygienickej praxe podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín.

(aktualizácia) V Oravskom Podzámku horí výrobná hala, škodu odhadli na milión eur (foto)
Požiar výrobnej haly v obci Oravský Podzámok (okres Dolný Kubín) likvidujú už takmer štyri hodiny desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | TASR


V prevádzkach taxislužieb sa podľa Mikasa povinnosť klienta sedieť na zadnom sedadle mení na odporúčanie. "Táto zmena bola vykonaná na základe žiadostí ľudí, ktorý zo zdravotných dôvodov nemohli sedieť na zadných sedadlách," vysvetlil.

Ruší sa tiež povinnosť zamestnanca vykonávajúceho starostlivosť o telo zákazníka, aby pri svojej činnosti používal ochranný štít tváre alebo ochranné okuliare. "Má to charakter odporúčania," dodal Mikas. Prevádzky, ktoré doteraz museli viesť evidenciu zákazníkov a uchovávať zoznam 30 dní, už túto povinnosť nebudú mať.

AKTUÁLNE: Od soboty bude možné voľne cestovať do Poľska (aktualizácia)
Hygienici dôrazne odporúčajú vyhnúť sa Sliezskemu regiónu. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Peter Haluza