Zvolili štyroch nových nestálych členov Bezpečnostnej rady OSN
18 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Valné zhromaždenie OSN v hlasovaní v stredu rozhodlo o štyroch nestálych členoch Bezpečnostnej rady OSN pre obdobie rokov 2021-2022, informovala agentúra AP. Sú nimi India, Írsko, Mexiko a Nórsko. Voľba piateho člena, ktorý mal byť takisto zvolený v utorok, sa bude opakovať vo štvrtok.


V hlasovaní o post vyhradený pre Afriku nezískali Keňa ani Džibutsko potrebnú dvojtretinovú väčšinu hlasov. Predseda Valného zhromaždenia OSN Tijjani Muhammad-Bande oznámil, že toto hlasovanie sa bude opakovať vo štvrtok. Mexiko a India, ktoré zastupujú Latinskú Ameriku a Áziu, mali svoje miesto v BR OSN isté už pred hlasovaním, pripomína AP.

V hlasovaní o zástupcoch západnej Európy (a ostatných štátov) Írsko a Nórsko získali viac hlasov ako Kanada, ktorá sa o tento post takisto uchádzala.

O nových členoch pre obdobie rokov 2021-22 sa v 193-člennom Valnom zhromaždení OSN (VZ OSN) rozhodovalo prezenčným hlasovaním bez plenárneho zasadnutia.

Severná Kórea zvyšuje napätie. Vyhráža sa vyslaním vojenských jednotiek na hranicu s Južnou Kóreou
Soul vyhlásil, že „už nebude tolerovať“ provokácie, hoci nebolo jasné, čo plánuje. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Veľvyslanci členských krajín prichádzali do sídla OSN v New Yorku odovzdať svoje hlasy po skupinách s cieľom dodržať opatrenia v oblasti obmedzenia ľudského kontaktu zavedené v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, uvádza AP.

Mandát nových piatich nestálych členov BR OSN sa začne 1. januára 2021. Tieto krajiny nahradia Belgicko, Juhoafrickú republiku, Dominikánsku republiku, Indonéziu a Nemecko, ktorým sa 31. decembra 2020 skončí ich dvojročný mandát.

Celkove má BR OSN päť stálych a desať nestálych členov. Stáli členovia - Británia, Čína, Francúzsko, Rusko a Spojené štáty - ktorí boli určení už na konci druhej svetovej vojny, majú pri akomkoľvek rozhodovaní právo veta.

Každý rok VZ OSN volí nových päť nestálych členov na dvojročné obdobie. V párny rok sú volení jeden člen z Afriky, jeden z Ázie, jeden z Latinskej Ameriky a dvaja zo západnej Európy (a ostatných štátov). V nepárny rok sú zvolení dvaja členovia z Afriky, jeden z Ázie, jeden z Latinskej Ameriky a jeden z východnej Európy.

Na rozdiel od ostatných orgánov OSN, ktorých uznesenia majú pre členské štáty len charakter odporúčaní, uznesenia Bezpečnostnej rady sú záväzné a ich plnenie si môže vynútiť aj silou.

Do blízkosti letiska v Bagdade dopadli tri kaťuše
Tri rakety typu kaťuša dopadli v pondelok večer do oblasti neďaleko medzinárodného letiska v irackom hlavnom meste Bagdad. S odvolaním sa na irackú armádu o tom informovala agentúra Reuters. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR