Ako sa vyhnúť stočeným kilometrom
18 | 06 | 2020 I Natália Sollárová

Jedným z rizík pri kúpe jazdeného automobilu sú stočené kilometre. Až polovica vozidiel na Slovensku je z druhej ruky. „Stočené“ je každé 4. auto a minimálne každý 8. človek prišiel o peniaze. Existuje možnosť, ako sa tomu vyhnúť.


Podľa agentúry SITA je v súčasnosti v ponuke približne 100-tisíc jazdených automobilov. Tzv. stáčanie kilometrov je praxou u niektorých jednotlivcov i nelegitímnych bazárov. Predseda Asociácie overovateľov vozidiel Jozef Knopp pre portál startitup.sk potvrdil, že ide o veľmi rozšírený podvod. Ľudia môžu takto prísť o tisíc až 10-tisíc euro. Skúsenosť so stáčaním kilometrov priznalo 12 percent sledovateľov Instagramu Startitup.

Stočiť kilometre na ojazdenom aute nie je problém. Dokážu to automechanici alebo ľudia, ktorí majú prístup k špeciálnej technike. ,,Auto stačí ,,napichnúť” na prístroj, ktorý všetku prácu spraví za nich. A o pár sekúnd už na aute chýba niekoľko tisíc kilometrov,” uviedol pre glob.sk zdroj, ktorý v tejto oblasti pôsobí. Podľa ďalších informácií portálu si za tento úkon pýtajú približne 100 euro. Kilometre sa ľahko a najčastejšie stáčajú u áut dovezených zo zahraničia a to v miere 50-tisíc až 100-tisíc kilometrov na jedno auto.

Cenu havarijného poistenia ovplyvňujú aj rôzne bonusy
Pri staršom aute je rozumné uvažovať o pripoistení k povinnému poisteniu alebo havarijnom poistení na časovú hodnotu. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | SITA


Kupujúci však majú isté možnosti, ako tomu predísť. Napríklad projekt overeniekilometrov.sk ponúka svojim užívateľom preverenie, či na vozidle, o ktoré majú záujem, bolo manipulované s odometrom. Podľa ich webu má každé 4. vozidlo registrované na Slovensku stočené kilometre a teda 60 až 80 percent dovezených automobilov je preukázateľne „stočených“.

Informácia o počte kilometrov sa dá získať jednoducho, zadaním evidenčného čísla vozidla (EVČ) alebo výrobného čísla (VIN). Systém okrem iného používa databázy zo staníc technickej kontroly po celom Slovensku. Overenie najazdených kilometrov vozidla však ponúka aj STKonline, ktoré eviduje viac ako 3,3 milióna vozidiel.

Ďalšou možnosťou je Register prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Na Slovensku bol vytvorený od mája 2018 a v súčasnosti obsahuje cez 26 miliónov záznamov o stave počítadla prejdenej vzdialenosti. Oprava: Na Slovensku eviduje údaje od mája 2018. Za viac ako 2 roky odhalili 3230 vozidiel, ktoré mali upravenú poslednú hodnotu najazdených kilometrov. Až 13106 vozidiel malo pozmeňované hodnoty počítadla prejdenej vzdialenosti v rámci celkovej histórie najazdených kilometrov. Najčastejšie mali stočené kilometre vozidlá značky Škoda, Ford a Renault.

Povinnosť zasielať sem údaje majú štátne aj súkromné subjekty, ktorých je dnes približne 2200. Informácie z registra tzv. ODO-Pass sa dajú získať formou výpisu, ktorý vyhotovujú pracoviská kontroly originality (PKO) a ďalší oprávnení poskytovatelia. Podľa Miroslava Strelca z Technickej služby kontroly originality je RPZV jediný štátny zdroj, ktorý poskytuje oficiálne údaje o histórii najazdených kilometrov. Existenciu a pravosť ODO-Passu si je možné bezplatne overiť na www.rpzv.sk.

Financie po korone – ako sa o ne postarať
Finančná rezerva je pilierom, ktorý vám môže pomôcť prekonať krízu. Viete ako ju vytvoriť a ako získať rýchly dodatočný príjem? Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Natália Sollárová