Polícia potvrdila zadržanie podnikateľa Jozefa M. v českej nemocnici
17 | 06 | 2020 I TASR

Verejné zasadnutie vo veci podnikateľa Jozefa M. v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia sa má konať 1. júla. Obvinený, o ktorého odvolaní sa má rozhodovať, bol ale v Čechách.


Polícia potvrdila zadržanie podnikateľa Jozefa M. v Českej republike. Informuje o tom na sociálnej sieti. Jeho advokát označil tento krok za hrubo nezákonný. "Na základe európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Najvyšším súdom SR bola osoba zadržaná dnes ráno v nemocnici v ČR," uviedli policajti.

Jozef M. má momentálne čakať na operačný zákrok a je strážený príslušníkmi českej polície. "O jeho vydaní na Slovensko budú rozhodovať mieste orgány," doplnili policajti.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v stredu potvrdila, že má informáciu, že na podnikateľa bol vydaný európsky zatýkací rozkaz, na základe ktorého príslušný justičný orgán bude rozhodovať. "Následne predpokladám, že nebudú dôvody na odmietnutie. Mal by byť odovzdaný našim orgánom. Súd bude ďalej konať v tejto veci," povedala.

Marian K. naznačil, že bude vypovedať v kauze vraždy Kuciaka
Obžalovaný Marian K. na stredajšom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu naznačil, že bude vypovedať v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | TASR


"Pokiaľ je pravda, že mal obmedzenú osobnú slobodu na mieste, ktoré som súdu ja osobne oznámil, pretože by orgány činné v trestnom konaní (OČTK) nevedeli kam majú ísť, tak potom je to hrubo nezákonné. Súdu som oznámil miesto, pretože sa môj klient nachádzal na inom mieste, aké bolo doteraz oznámené OČTK. Oznámil som ho preto, aby nedošlo ku komplikáciám, že kde sa nachádza a aby niekto nepovedal, že sa nachádza niekde, kde nemá," uviedol pre TASR obhajca Jozefa M. Peter Filip. O termíne zasadnutia na NS SR nebol zatiaľ oficiálne informovaný.

Najvyšší súd (NS) SR vytýčil termín verejného zasadnutia vo veci podnikateľa Jozefa M. v kauze podvodu na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia na 1. júla. Má rozhodovať o odvolaní obžalovaného.

Predsedníčka senátu NS SR Gabriela Šimonová vylúčila Jozefa M. 28. marca 2018 pre zlý zdravotný stav na samostatné konanie. V ten istý deň senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných v kauze podvodu na BMG Invest a Horizont Slovakia na právoplatné tresty odňatia slobody. Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika P. na sedem rokov.

Brtva je už podmienečne prepustený na slobodu. Súd trestné stíhanie Jozefa M. prerušil v marci 2019 pre ťažkú chorobu.

V schránke bývalého šéfa Správy štátnych hmotných rezerv SR sa našlo 20 zlatých tehiel, potvrdila polícia
Polícia zaistila v bezpečnostnej schránke bývalého predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána K. zlaté tehly. TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, upozornil na to portál Aktuality.sk. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | SITA