Učiteľa pichol útočník priamo do srdca, opísala útok vo Vrútkach riaditeľka
16 | 06 | 2020 I Peter Haluza

„Nerob to, Ivan, nerob to!“, kričala na útočníka kričala riaditeľka školy vo Vrútkach, ktorej sa nôž sa šmykol po ľavej strane hrudníka.


Detailný a hrôzostrašný popis útoku na škole vo Vrútkach poskytla riaditeľka školy Erika Repková. "Približne okolo 9.50 som počula rinčanie skla, keďže výplň plástových dverí je s dvojitým sklom, rinčanie znelo ako výbuch granátu. Otvorila som dvere na riaditeľni , a to už pán zástupca pre gymnázium bežal k triedam 1. stupňa, za ním ja a pani zástupkyňa pre ZŠ. Začuli sme krik školníka: „ Pozor, má nôž!“, opísala v statuse na sociálnej sieti.

Podľa riaditeľky potom páchateľ vošiel do triedy, zavrel za sebou dvere a bolo počuť krik. Z triedy vybehli tri deti, ktoré zástupkyňa ZŠ viedla do priestoru kancelárií, a tam bola poskytnutá prvá pomoc jednej žiačke, ktorá mala rezné rany na krku a hrudi.

"V prednej časti školy sa zatiaľ odohrával boj o záchranu ostatných detí a pani učiteľky 4. ročníka. Kolega, Jaroslav Budz, chcel otvoriť dvere triedy, no nestihol, lebo ich otvoril útočník zdnuka a keďže sa mu postavil na odpor - chcel ho asi odsotiť, pichol ho rovno do srdca. Kolega, sa oprel o stenu a padal k zemi a ostal ležať v kaluži krvi," opisuje útok Repková.

Premiér sa zastal policajtov zasahujúcich vo Vrútkach
Matovič napísal, že odmieta robiť z policajta v krajnej núdzi "handru, do ktorej si každý vševedko môže utrieť svoje bagandže". Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | TASR


Riaditeľka školy popísala aj  detaily útoku priamo na ňu: "Potom zaútočil nožom na mňa, ustupovala som a kričala: „ Nerob to, Ivan, nerob to!“ V útočníkovi som spoznala nášho bývalého žiaka Ivana Čuloka. Pocítila som ostrie noža, avšak pri cúvaní som spadla, a to ma zachránilo – nôž sa šmykol po ľavej strane hrudníka, nevbodol hlboko, spadla som, udrela som si chrbticu - kostrč a hlavu," napísala Repková s tým, že za celú dobu vyčíňania, nepovedal ani útočník slovo.

Medzi hrdinov počas celého incidentu patril školník, ktorý prichádzajúceho vraha odkopol, ale spadol medzi stoly na vrátnici a spôsobil si zranenie. "Žiaľ vrah nespadol a pokračoval vo svojom úmysle vraždiť ďalej. Jeho útok nožom mieril u každého poraneného na hrudník a brucho, kde sa nachádzajú hlavné životné tepny. Toto je skutočná pravda, toto sa stalo - mŕtvy nevinný kolega a títo zranení", píše riaditeľka.

Repková zároveň v statuse poďakovala za všetky kondolencie, poďakovala policajtom, psychológom, učiteľkám, ale najmä učiteľovi J. Budzovi, ktorý počas tragédie zahynul. "Rodičia, prepáčte, že sme nezabránili fyzickým útokom a psychickej traume Vašich detičiek," píše ešte Repková s tým, že na škole zvýšia všetky bezpečnostné opatrenia.

Musíme tomu zabrániť! (Eduard Chmelár)
Komentár Eduarda Chmelára (Facebook Eduard Chmelár) Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | Redakcia HD