"Špinaví Židia." Pochod proti rasizmu vo Francúzsku sa zvrhol
15 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Protirasistické protesty sa preliali zo Spojených štátov amerických aj na európsky kontinent.


Pôvodná myšlienka boja za práva černošských občanov sa ale na niektorých miestach menia. V Paríži podporovatelia hnutia Black Lives Matter a odporcovia rasizmu zároveň kritizovali správanie Izraela voči palestínskemu obyvateľstvu. Niektorí na svojich protivníkov pokrikovali, že sú "špinaví Židia". Informuje o tom server The Jerusalem Post. Prípadu sa má venovať francúzska justícia, oznámila polícia na sociálnych sieťach.

V Paríži bolo epicentrom protestov námestie Republiky, kam podľa polície dorazilo 15 000 ľudí. Zvolávala ich organizácia Výbor Adama. Tá požaduje spravodlivosť pre Francúza malijského pôvodu Adama Traoré (Mali), ktorého prípad z Francúzska pripomína osud Američana Georga Floyda. Traoré v roku 2016 vo veku 24 rokov takisto zomrel po policajnom zásahu a príčina jeho smrti je dodnes nejasná.

Okrem odsudzovania činov americkej a francúzskej polície na spoluobčanoch tmavej pleti, kritizovali demonštrujúci tiež zločiny Izraela na palestínskom obyvateľstve. Na námestí sa tak objavili cedule s nápismi ako "Izrael, laboratórium policajného násilia" či tričká "Spravodlivosť pre Palestínu".

Putin hodnotí protesty proti rasizmu v USA ako príznak krízy
Protesty proti rasizmu, ktoré v súčasnosti prebiehajú v Spojených štátoch, sú podľa ruského prezidenta Vladimira Putina príznakom hlbokej krízy. Uviedol to rozhovore, ktorý v nedeľu večer odvysiela televízia Rossija 1. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Situácia bola obzvlášť napätá, keď polícia najprv držala protestujúcich na námestí, a následne potom, čo skupina odporcov protirasistických demonštrácií spustila z budovy transparent s nápisom "Spravodlivosť pre obete anti-bieleho terorizmu". Na tie niektorí účastníci protestu skandovali "špinaví židia" a mávali palestínskymi vlajkami.



Antisemitské heslá neunikli pozornosti polície, ktorá na sociálnych sieťach oznámila, že sa prípad bude riešiť. Organizácia CRIF, ktorá zastrešuje ďalšie židovská združenia vo Francúzsku, výroky protestujúcich odsúdila. "Nemožno bojovať proti rasizmu, ktorý by priamo alebo nepriamo toleroval antisemitizmus vo svojich radoch," oznámila.

Poľský prezident hovorí, že „ideológia LGBT“ je horšia ako komunizmus
Andrzej Duda si chce pred júnovými prezidentskými voľbami týmto spôsobom získať hlasy ultrakonzervatívcov. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Zároveň kritizovali ľavicového poslanca Jeana-Luca Mélenchona, ktorý pravdivosť incidentu spochybnil a obvinil políciu zo šírenia "klebiet", keď svoj postoj publikovala na svojom Twitteri. "Možno je Jean-Luc Mélenchon opäť hluchý a slepý, keď musí čeliť antisemitizmu zo svojich vlastných radov?" Dodala organizácia CRIF.



Minulý týždeň americká organizácie bojujúca za práva Palestínčanov tiež obvinila Izrael z toho, že sa nepriamo podieľa na smrti Afroameričanov v USA. Ako príklad uviedla to, že Izraelské obranné sily (IDF) trénujú americkú políciu a učia ich represívnym taktikám, ktoré vedú k porušovaniu ľudských práv a cielenému rasizmu na obyvateľstve tmavej pleti, pričom sa odvolávali na správu Amnesty International z roku 2016, ktorá prišla s podobnými závermi.

Predseda Európskeho židovského kongresu Moše Kantor ale podobné výroky kritizuje a vidí v nich snahu antisemitov parazitovať na vlne protirasistických protestov. "Nie je možné, aby demonštranti pochodovali a bojovali proti rasizmu a nenávisti a zároveň pokrikovali antisemitská heslá," povedal a označil týchto ľudí za pokrytcov, ktorí podkopávajú snahy väčšiny. Tým paradoxne ubližujú tým, ktorí boj s rasizmom a nenávisťou myslia vážne. "Sú to len antisemiti a autority by sa mali venovať tým, ktorí podnecujú násilie," dodal.

Organizátori parížskych demonštrácií pôvodne plánovali pochod na Opernom námestí, poriadkové zložky v tom ale účastníkom zabránili. Prevažne pokojná manifestácia nakoniec vyústila do izolovaných stretov demonštrantov s policajtmi, ktorí zasiahli slzným plynom a niekoľko ľudí zatkli.

Turecko bombarduje základne kurdských rebelov v Iraku
Operácia Orlí pazúr má za cieľ zničiť jaskyne teroristov. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | TASR