Kollár splatil volebnú kampaň hnutia Sme rodina až štvrťroka po voľbách
15 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Od roku 2014 nikto neuhradil svoje výdavky na kampaň tak neskoro ako Kollárovo hnutie, aj tak ešte nemajú zaplatené všetko.


Predseda Národnej rady SR (NR SR) a líder vládneho hnutia Sme rodina Boris Kollár splatil volebnú kampaň hnutia štvrťroka po februárových parlamentných voľbách. Informuje o tom mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) vo svojom profile na sociálnej sieti.

Mimovládka zdôrazňuje, že nikto od vzniku povinnosti viesť kampane cez transparentné účty v roku 2014, neuhradil svoje celkové výdavky tak neskoro ako Kollárovo hnutie.

„Až tri a pol mesiaca po voľbách, teda minulý týždeň, uhradilo hnutie väčšinu zo zvyšných doteraz nevykázaných 215-tisíc eur zo svojej predvolebnej kampane. Necelých 15-tisíc eur však dodnes nie je uhradených, vrátane billboardov," priblížila TIS.

Ozrejmila, že najväčšie položky z júnových úhrad, konkrétne 60-tisíc eur, išlo „relatívne malej a neznámej" eseročke Odborne, ktorá robila online kampaň hnutiu aj v eurovoľbách. „Druhá najväčšia suma vo výške 56-tisíc eur šla Kollárom vlastnenému Fun media group a bilbordovej firme Big media vlastnenej JOJ media house, resp. J&T v hodnote 48-tisíc eur," uviedla mimovládka.

Poslanci v parlamente o zmrazení platov pre koronakrízu neuvažujú
Zamestnávatelia prepúšťajú alebo znižujú mzdy, poslanci v parlamente si však platy nechcú ani zmraziť. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Medzi júnovými platbami z transparentného účtu hnutia sa nachádza aj úhrada 3 906 eur firme Heureka evolution, ktorá vlastní kľúčový web takzvanej alternatívnej informačnej scény hlavnespravy.sk. Z väčších politických strán na webe počas kampane inzerovali len Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) a strana Vlasť Štefana Harabina.

TIS pripomenula, že Kollár je súčasťou vlády, ktorá sľubuje boj proti neskorým platičom faktúr. „Sme rodina svoj postup Transparency vysvetľovalo opakovane tak, že zaplatiť zvyšné faktúry im neumožňuje zákon, čo však ministerstvo vnútra odmieta a žiadna iná strana tak dlho splatenie volebných faktúr nenaťahovala," ozrejmila mimovládka.

Kollár je dnes predsedom parlamentu a jeho hnutie členom vládnej koalície. Tá podľa ich programového vyhlásenia „so znepokojením sleduje nárast dezinformácií v médiách a najmä na sociálnych sieťach, ktoré účelovo vyvolávajú strach a nedôveru v štátne zriadenie a liberálnu demokraciu. Vláda SR preto podporí iniciatívy bojujúce proti hoaxom, falošným správam a iným dezinformáciám a vytvorí mechanizmy na boj proti hoaxom, falošným správam a iným dezinformáciám".

„Ako zvyčajne, aj teraz platí, že viac ako sľuby a reči sú platné skutky. Čo tak ísť pri transparentnosti kampaní, platení faktúr či ochrany občanov pred konšpirátormi osobným príkladom?" uzavrela TIS.

Poslanci NRSR požiadali hlavného hygienika, aby zrušil zákaz nedeľného predaja
Poslanci Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál, Radovan Kazda (obaja SaS) a Ján Benčík (Za ľudí) požiadali hlavného hygienika SR Jána Mikasa o zrušenie zákazu nedeľného predaja. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | TASR