Bezstarostná židovská skupina, ktorá spája Trumpa a Putina
15 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Miesto, kde sa Trumpov realitný svet stretáva s najvyšším náboženským spojencom Kremľa.


Chabad z Port Washington, židovské komunitné centrum v Manhassetskom zálive na Long Islande je situované v malej tehlovej budove naproti benzínovej stanici Shell a nákupnému stredisku. Centrum je nevýrazná budova na nevýraznej ulici, avšak nachádza sa tu niečo veľmi významné: vedú cez ňu niektoré z najkratších trás medzi Donaldom Trumpom a Vladimírom Putinom, píše politico.com

Pred dvoma desaťročiami, keď sa ruský prezident začal zaoberať upevňovaním moci na jednej strane sveta,  pustil sa do projektu, ktorý má nahradiť existujúcu židovskú občiansku spoločnosť v Rusku, paralelnou štruktúrou, ktorá bude verná iba jemu. Na druhej strane sveta sa drsný developer na Manhattane snažil získať kus z obrovského toku kapitálu, ktorý utekal z bývalého Sovietskeho zväzu. Tento kapitál mal byť investovaný do stabilných aktív na Západe, najmä do nehnuteľností, pričom si hľadal partnerov v New Yorku s väzbami na región.

Ambície viedli týchto dvoch mužov - spolu s budúcim svokrovcom Trumpa, Jaredom Kushnerom - k vybudovaniu úzkych, prekrývajúcich sa vzťahov v malom svete, ktorý sa nachádza práve v Chabade, v centre medzinárodného chasidského hnutia o ktorom väčšina ľudí ani nikdy nepočula.

Od roku 1999 Putin získal dvoch zo svojich najbližších dôverníkov, oligarchov Leva Levieva a Romana Abramoviča, ktorí sa v dohľadnom čase stali najväčšími patrónmi Chabadov na celom svete. Vytvorili Federáciu židovských spoločenstiev Ruska pod vedením chabského rabína Berela Lazara, ktorý je známy ako „Putinov rabín“.

V tom čase začal Trump vyhľadávať ruské projekty a kapitál spojením síl so skupinou s názvom Bayrock-Sapir, vedenou sovietskymi emigrantami Tevfikom Arifom, Felixom Saterom a Tamírom Sapírom. Tí udržiavajú veľmi úzke vzťahy práve s centrom Chabadu na Long Islande. Biznis tejto spoločnosti viedol k niekoľkým súdnym procesom a obvineniam z podvodu. Prišlo aj k trestnému vyšetrovaniu bytového projektu na Manhattane.

Putin hodnotí protesty proti rasizmu v USA ako príznak krízy
Protesty proti rasizmu, ktoré v súčasnosti prebiehajú v Spojených štátoch, sú podľa ruského prezidenta Vladimira Putina príznakom hlbokej krízy. Uviedol to rozhovore, ktorý v nedeľu večer odvysiela televízia Rossija 1. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Od tej doby sa aj naďalej spojenia medzi Trumpom a Chabadmi zosilňovali. V roku 2007 hostil Trump svadbu Sapirovej dcéry a Levievovej pravej ruky v jeho letovisku na Palm Beach v Mar-a-Lago. Niekoľko mesiacov po ceremónii sa Leviev stretol s Trumpom, aby prediskutoval možné obchody v Moskve a potom hostil "berit mila" (obriezku) pre prvého syna nového páru v najposvätnejšom mieste, priamo v Chabade. Trump sa zúčastnil na mohelom vykonanej obriezke spoločne s Kushnerom, ktorý  si neskôr kúpil 300 miliónovú budovu od Levieva a Donald sa oženil sa s Ivankou Trumpovou, ktorá si vytvorila úzky vzťah s Abramovičovou manželkou Dashou Zhukovou. Zhukova v roku 2014 hostila manželský pár v Rusku a ako hosť sa údajne zúčastnila aj Trumpovej inaugurácie.

S pomocou tejto transatlantickej diaspóry a niektorých realitných magnátov sa môže zdať, že Trump Tower a moskovské Červené námestie môžu vyzerať akoby boli súčasťou tej istej štvrte. Teraz, keď Trump v oválnej kancelárii vyhlásil svoju túžbu preorientovať globálny poriadok okolo zlepšených vzťahov USA s Putinovou vládou ( zatiaľ čo FBI ešte stále neúspešne preveruje možnosť nevhodnej koordinácie medzi spoločníkmi Trumpa a Kremľom )  tento malý svet náhle nabral obrovskú dôležitosť.
Trumpov druh Židov

Hnutie Chabad-Lubavitch bolo založené v Litve v roku 1775 a dnes môže mať státisíce stúpencov. Hnutiu síce chýbajú počty, ale tento nedostatok vyrovnávajú práve svojím nadšením, pretože je známe, že praktizujú obzvlášť radostnú formu judaismu.

Trump zruší samit G7, ale na neskoršie stretnutie chce pozvať aj Putina
Americký prezident má v úmysle zvolať samit 11 krajín s cieľom čeliť čoraz väčšiemu vplyvu Číny Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Mort Klein, prezident Sionistickej organizácie Ameriky, si spomenul na túto zvláštnosť, ktorá naňho zapôsobila počas jednej rodinnej svadby, pri ktorej dva stoly obsadené jeho prvými bratrancami, Chabad rabínmi, zahanbili všetky ostatné celebrity. "Títo chlapci tancovali šialene." Myslel som si, že sú čierni. Namiesto toho sú to len čierne čiapky,“ povedal Klein s odkazom na ich tradičný Chasidský odev.

Napriek malej veľkosti sa Chabad stal najrozvinutejšou židovskou inštitúciou na svete, ktorá má zastúpenie vo viac ako 1 000 mestách vrátane miest ako Káthmandu a Hanoj. Hnutie je známe vďaka týmto základniam, ktoré sa nazývajú tiež domy Chabad. Tieto domy fungujú ako komunitné centrá a sú otvorené všetkým Židom. "Vezmite si na svete nejaké zatratené mesto,budete tam mať McDonald's a dom Chabad," vysvetlil Ronn Torossian, židovský PR pracovník v New Yorku.

Chabadskí prívrženci sa líšia od iných chasidskych Židov početnými malými zvykmi, vrátane tendencie mužov z Chabadu nosiť namiesto kožušinových klobúkov, pánske klobúky. Mnohí prívrženci sa domnievajú, že posledný vodca hnutia, Rabbi Menachem Mendel Schneerson, ktorý zomrel v roku 1994, je mesiáš a niektorí veria, že je stále nažive. Podľa Kleina sú stúpenci Chabadu „pozoruhodnými“ zhromažďovateľmi finančných prostriedkov.

Ukrajina rozložila korupčnú schému spojenú so spoločnosťou v ktorej bol Hunter Biden
Ukrajinskí predstavitelia zadržali hotovostný úplatok vo výške 6 miliónov dolárov. Toto bol doteraz najväčší úplatok v histórii krajiny a týkal sa prípadu, ktorý súvisí so zakladateľom Burisma Holdings, plynárenskej spoločnosti, ktorá dala... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Podľa Schmuleyho Boteacha, významného rabína v New Jersey a dlhoročného priateľa demokratického senátora Cory Bookera, ponúka Chabad Židom tretí spôsob, ako sa hlásiť k ich náboženskej identite. "Ako Žid máte tri možnosti," vysvetlil. „Môžete sa prispôsobiť a nebyť príliš pridružený. Môžete byť náboženskí a ortodoxní, alebo existuje tretia možnosť, ktorú Chabad ponúka ľuďom, ktorí sa nechcú vydať úplnou ortodoxnou cestou, ale chcú zostať v tradičnom spektre. “

Tento tretí spôsob môže vysvetliť spriaznenie, ktoré má Trump s množstvom chabadských nadšencov - Židmi, ktorí sa vyhýbajú liberálnej reforme judaizmu v prospech tradicionalizmu, ale nie sú prísne zbožní.

"Nie je divu, že ľudia ktorí rozmýšľajú ako Trump sú zapojení do Chabadu," povedal Torossian. "Chabad je miesto, kde sa cítia Židia tvrdí a silní." Chabad je miesto kde sa nesúdi. Je to miesto kde sa ľudia, ktorí nesledujú tradičnosť, cítia pohodlne. “

Zosumarizoval chabadský postoj, ktorý je menej prísny ako pravoslávny jednou vetou: „Ak nedokážete dodržať všetky prikázania, snažte sa dodržať toľko, koľko viete.“
Putinov druh Židov

Ruské štát sa pozerá na Chabad, rovnako ako na mnoho vecí v Putinovom Rusku, ako na výsledok frakčného mocenského boja.

V roku 1999, krátko po tom, čo sa stal predsedom vlády, Putin narukoval Abramoviča a Levieva do Federácie ruských židovských spoločenstiev. Jeho cieľom bolo podkopať existujúci dáždnik ruskej židovskej občianskej spoločnosti, ruského židovského kongresu vedeného oligarchom Vladimírom Gusinským, ktorý bol potenciálnou hrozbou pre Putina a prezidenta Borisa Jeľcina. O rok neskôr bol Gusinsky zatknutý Putinovou vládou a bol nútený odísť do vyhnanstva.

Putin by mohol útočiť a Čína by mohla dominovať
V dôsledku rastúceho tlaku na ukončenie koronavírusových opatrení, poradcovia „zahraničnej politiky“ radia britským predstaviteľom, aby sa pripravili na čínsku hegemóniu alebo na ruskú inváziu. Riešenie vidia iba vo väčšom vplyve amerického... Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Mário Martinka


V tom čase už Rusko malo hlavného rabína uznaného ruským židovským kongresom a bol ním Adolf Šajevič. Ale Abramovič a Leviev si zvolili Chabadskeho rabína Lazara na čelo ich konkurenčnej organizácie. Kremeľ odstránil Šajeviča zo svojej rady pre náboženské záležitosti a odvtedy uznal Lazara za hlavného ruského rabína. Aliancia Putin-Chabad priniesla výhody obom stranám. Za Putinovej vlády sa oficiálne odrádza od antisemitizmu, čo predstavuje prestávku od storočí diskriminácie a pogromov.

Keď Putin upevnil svoju kontrolu nad Ruskom, Lazar sa stal známym ako „Putinov rabín“. Sprevádzal ruského vodcu na západný múr Jeruzalema a zúčastnil sa na slávnostnom otvorení olympijských hier v Soči počas židovského sabatu. Putin túto láskavosť vrátil tým, že zariadil Lazarovi vstup na štadión bez toho, aby sa podrobil bezpečnostným kontrolám, ktoré by porušili pravidlá dodržiavania sabatu.

V roku 2013 sa v Moskve pod záštitou Chabadu a s financiami od Abramoviča otvorilo Židovské múzeum a Tolerančné centrumm ktoré stálo viac ako 50 miliónov dolárov. Putin daroval projektu svoj mesačný plat, zatiaľ čo Federálna bezpečnostná služba, nástupca KGB, sa zapojila do projektu s relevantnými dokumentami zo svojich archívov.

V roku 2014 bol Lazar jediným židovským vodcom prítomným na Putinovom triumfálnom oznámení anexie Krymu.

Rabín však zaplatil za svoju lojalitu Putinovi. Od anexie jeho pokračujúca podpora ruského autokrata spôsobila rozpor s vodcami Chabadu na Ukrajine. Ruská vláda už roky vzdoruje americkému súdnemu príkazu, aby Chabadske texty zvané „Schneersonova knižnica“, vrátila do ústredia Chabad Lubavitch v Crown Heights v Brooklyne. Krátko po otvorení múzea tolerancie nariadil Putin premiestnenie zbierky. Týmto krokom sa Lazar stal správcom cenenej kolekcie, o ktorej jeho kolegovia z Brooklynu vedia, že je právom ich.

Ak má Lazar nejaké pochybnosti o svojej úlohe vo všetkých medzi-chabadských sporoch, nedal to vedieť na verejnosti. "Vyzývať vládu nie je židovský spôsob," uviedol rabín v roku 2015.
Trump, Bayrock, Sapir

Na druhej strane sveta, Trump hľadal investorov v bývalom Sovietskom zväze. V prvých rokoch tohto storočia, nadviazal trvalý vzťah s firmou Bayrock-Sapir. Firma bola vedená spolu s Felixom Saterom, odsúdeným mafiánskym spoločníkom.

Putin tvrdí, že Rusko zvládlo koronavírus lepšie ako USA
Prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Rusko zvládlo pandémiu koronavírusu lepšie ako Spojené štáty. „Všetko ide pomerne hladko. Vychádzame z tejto situácie s koronavírusom s istotou a s minimálnymi stratami. … Ale v (Spojených štátoch) sa tak... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Sater a ďalší zamestnanec spoločnosti Bayrock, Daniel Ridloff, neskôr pracovali priamo pre Trumpa a patrí do Chabadu v Port Washingtone. Sater povedal, že okrem pôsobenia v Chabade vo Washingtone, sedí aj v orgánoch mnohých chabátskych subjektov v USA a zahraničí, avšak v žiadnom v Rusku.

Rozsah Saterových väzieb s Trumpom je vecou sporu. Sater, ktorý pracoval na Trump Tower, spolupracoval s developerom na mnohých projektoch a hľadal pre neho obchody v bývalom Sovietskom zväze. V roku 2006 Sater sprevádzal Trumpove deti Ivanku a Dona Jr. okolo Moskvy, aby preskúmali mesto a našli potenciálne projekty. Obzvlášť úzko spolupracoval s Ivankou na vývoji Trump SoHo, budovy hotela a bytového komplexu na Manhattane.

V roku 2007 odsúdili Satera za podvod s akciami. Toto však neodradilo Trumpa od toho aby ho v roku 2010 priviedol ako „hlavného poradcu Trumpovej organizácie“. V roku 2011 niekoľko majiteľov priestorov v Trump SoHo zažalovalo Trumpa a jeho partnerov za podvod a generálna prokuratúra v New Yorku otvorila vyšetrovanie týkajúce sa marketingu budovy. Neskôr však prišlo k mimosúdnemu vyrovnaniu s majiteľmi, ktorí sa zaviazali nespolupracovať pri vyšetrovaní trestného činu s prokuratúrou a tá musela nakoniec vyšetrovanie zrušiť. Dvaja bývalí vedúci pracovníci žalujú spoločnosť Bayrock za údajné daňové úniky, pranie špinavých peňazí, vydieranie, úplatkárstvo, vydieranie a podvod, píše politico.com

Pod prísahou Sater opísal blízky vzťah s rodinou Trumpa, zatiaľ čo Trump pod prísahou dosvedčil, že Satera sotva poznal a nedokázal by si ani vybrať jeho tvár. Niekoľko ľudí, ktorí počas tohto obdobia úzko spolupracovali so Saterom a ktorí súhlasili s tým, že budú hovoriť pod ochranou anonymity sa vysmievalo Trumpovmu svedectvu, pričom opísali časté stretnutia a takmer konštantné telefonické hovory medzi nimi. "Trump volal Felixovi každý druhý deň..." Skutočnosť, že hovorí, že ho nepozná, je úplná blbosť,“ povedal bývalý Saterov kolega. „Určite boli v kontakte. Neustále hovorili po telefóne.“

Putin považuje Rusko za samostatnú civilizáciu
Bez vlastnej „základne“ by podľa ruského prezidenta nemala krajina špičkové zbrane, ktoré nemajú vo svete konkurenciu. Uviedol portál 125region.ru. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Chabad vo Washingtone má ďalšie pojítko s Bayrockom. Medzi 13 najlepšími dobrodincov Chabadu patrí Saterov partner, zakladateľ Bayrocku, Tevfik Arif.

Arif, bývalý sovietsky byrokrat, sa stal bohatým developerom v oblasti nehnuteľností. Vlastní kaštieľ v luxusnom predmestí Port Washington, ale je takisto aj priaznivcom Chabadu. Podľa tureckých občanov, ktorí sa narodili v Kazachstane, je Arif moslimské a nie židovské meno. V roku 2010 bol zatknutý na jachte v Turecku, ktorá kedysi patrila zakladateľovi moderného tureckého štátu, Mustafovi Kamalovi Ataturkovi, a bol obvinený zo zosnovania medzinárodnej organizácie zaoberajúcej sa prostitúciou. Arif bol neskôr zbavený obvinení.

Miliardár, Tamir Sapir, sa narodil v sovietskom štáte Georgia a prišiel v roku 1976 do New Yorku, kde si otvoril obchod s elektronikou v okrese Flatiron, ktorý sa podľa denníka New York Times hlavne staral o agentov KGB.

Trump nazval Sapira jeho „veľkým priateľom“. V decembri 2007 hostil svadbu Sapírovej dcéry Ziny v Mar-a-Lago. Na tejto akcii sa predstavili umelci ako Lionel Ritchie a Pussycat Dolls. Ženích, Rotem Rosen, bol generálnym riaditeľom americkej pobočky firmy Africa Israel, holdingovej spoločnosti, ktorú vlastnil Putinov oligarcha, Leviev.

Americký diplomat potvrdzuje Trumpov plán stiahnuť jednotky z Nemecka
Tvrdenie Richarda Grenella, bývalého veľvyslanca v Berlíne, predstavuje pre transatlantické spojenectvo nový problém Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Mário Martinka

Jared, Ivanka, Roman, Dasha

Na brise Sapir-Rosen bol tiež Kushner, ktorý si spolu so svojou manželkou Ivankou Trumpovou vytvoril vlastnú väzbu na Putinových spojencov z Chabadu. Kushnerova rodina, ktorá je modernou pravoslávnou, sa už dlho venuje filantropii v celom židovskom svete, vrátane entít v Chabade, a počas jeho vysokoškolských rokov na Harvarde bol Kushner aktívny v univerzitnom dome v Chabade. Tri dni pred prezidentskými voľbami manželia navštívili Schneersonov hrob a modlili sa za Trumpa. V januári si manželia kúpili dom vo Washingtone v susedstve Kalorama a usadili sa v blízkosti synagógy Chabad, známej ako TheSHUL.

V máji 2015, mesiac predtým, ako Trump oficiálne vstúpil do republikánskeho boja o prezidentské kreslo, kúpil Kushner majoritný podiel v starej budove New York Times na ulici West 43rd Street od Levieva za 295 miliónov dolárov.

Kushner a Ivanka Trump majú tiež blízke vsťahy s Abramovičovou manželkou Dashou Zhukovou. Abramovič, priemyselník, ktorého hodnota je viac ako 7 miliárd dolárov, je majiteľ britského futbalového klubu Chelsea FC a je takisto bývalým guvernérom ruskej provincie Čukotka, kde je stále uznávaný ako hrdina. Za svoje bohatstvo vďačí ruským post-sovietskym „hliníkovým vojnám“, pri ktorých podľa odhadov zomrelo viac ako 100 ľudí v boji o kontrolu hliníkových rafinérií. Abramovič v roku 2008 pripustil, že zhromažďoval svoje aktíva tým, že platil miliardové úplatky.

Podľa správy výskumníkov z Cornell University z roku 2012 má spoločnosť Evraz, čiastočne vlastnená Abramovičom, zmluvy na poskytnutie 40 percent ocele na plynovod Keystone XL, čo je projekt, ktorého dokončenie bolo schválené Trumpom v marci. Jeho manželka Zhukova sa už dlho pohybuje v rovnakých sociálnych kruhoch ako Kushner a Ivanka Trump. Je priateľkou a obchodným partnerom bývalej manželky Ruperta Murdocha Wendi Deng, jednej z najbližších priateľov Ivany a priateľky Karlie Klossovej.

Prezident Trump údajne chcel bezpečnostné previerky pre Kushnera a Ivanuku, ktorí prevzali ďalšie úlohy v Bielom dome. Blízky osobný vzťah s rodinou popredného Putinovho dôverníka by pre kohokoľvek znamenal značné prekážky pri získavaní bezpečnostných osvedčení, uviedli bývalí vysokopostavení spravodajskí predstavitelia, ale politický tlak na udelenie povolení prezidentovým deťom by pravdepodobne prevážil akékoľvek bezpečnostné obavy.

Kedy sa globálna zamestnanosť zotaví z kolapsu?
James Politi a Delphine Strauss odpovedali na otázky o tom, ako medzinárodný trh práce reaguje na pandémiu Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Mário Martinka