Stotisíc eur darom. Jankovská tvrdí, že peniaze dostala od matky
13 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Čestné vyhlásenie o darovaných peniazoch notársky úrad osvedčil až približne dva mesiace po tom, ako sa Jankovská vzdala svojho postu na ministerstve spravodlivosti a bola medializovaná jej komunikácia s Marianom Kočnerom.


Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská dostala v roku 2018 dar od svojej matky vo výške 100 000 €. Uviedol to portál justicnamafia.sk.

"Darom bola finančná hotovosť a bola vydaná notárom z notárskej úschovy. Darovacia zmluva medzi bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti a jej matkou bola predložená súdnej rade v kópii bez úradného osvedčenia tejto kópie. Podpisy oboch zmluvných strán na darovacej zmluve boli úradne osvedčené notárskym úradom JUDr. Petra Kriška, PhD. dňa 19. decembra 2018. Jankovská doložila súdnej rade aj čestné prehlásenie matky o dare vo fotokópii, píše portál.

"Dar zložila darkyňa pred podpisom darovacej zmluvy do notárskej úschovy," uviedla podľa webu Aktuality.sk hovorkyňa Súdnej rady Veronika Müller. Súdna rada sa darom začala zaoberať potom, ako vlani práve Aktuality pýtali, od koho Jankovská dar prijala.

Odkiaľ pochádzajú zdroje na miliónové majetky verejných funkcionárov?
Z medializovaných informácií vyplýva, že niektorí vplyvní verejní funkcionári sa ku svojim majetkom dostali doslova krkolomným spôsobom. Mnohí z nich hovoria o daroch od rodičov a niektorí pôvod finančných zdrojov dokonca ani nedokážu vysvetliť,... Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Ako ďalej pripomína spravodajský web, čestné vyhlásenie notársky úrad osvedčil až približne dva mesiace po tom, ako sa Jankovská vzdala svojho postu na ministerstve spravodlivosti a zároveň krátko potom, ako bola medializovaná jej komunikácia s Marianom Kočnerom.

Bývalú štátnu tajomníčku Moniku J. zadržali spolu s ďalšími 12 sudcami počas policajnej akcie Búrka, pričom jej pre obvinenia z korupcie hrozilo päť až dvanásť rokov odňatia slobody.

Trestná námestníčka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková však v uplynulých dňoch vyhlásila, že v rozhodnutí o sťažnosti obvinených v kauze Búrka by Monika J. mohla vyviaznuť s výrazne nižším trestom.

Podľa Kováčikovej by totiž nemusela spáchať trestný čin ako verejný činiteľ, ale mohlo by ísť „len o nepriamu korupciu“. Trest by sa tak mohol pohybovať v rozmedzí dva až päť rokov.

Za kaštieľom, s ktorým je spájaný Fico, stojí nemajetný dôchodca s miliónovými dlhmi
Za medializovaným kaštieľom vo Vinosadoch, ktorý navštevuje expremiér a šéf Smeru Robert Fico, má stáť invalidný dôchodca z Prahy. Podnikateľ Rudolf Vojkůvek však aktuálne nemá ani trvalé bydlisko a svojim veriteľom dlhuje až 2,4 milióna eur.... Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok