Spojené kráľovstvo nepredĺži prechodné obdobie Brexitu do ďalšieho roka
13 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Spojené kráľovstvo dokončí svoj odchod z Európskej únie do konca roka a nebude sa snažiť predĺžiť prechodné obdobie po tomto dátume, uviedol v piatok minister Michael Gove, informuje portál RT.


„Formálne som potvrdil, že Spojené kráľovstvo nepredĺži prechodné obdobie,“ napísal Gove na Twitteri po videokonferencii s viceprezidentom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy Marošom Šefčovičom.

„Čas na predĺženie už uplynul a 1. januára 2021 prevezmeme kontrolu a znovu získame našu politickú a ekonomickú nezávislosť,“ dodal Gove.



Spojené kráľovstvo hlasovalo o odchode z EÚ pred viac ako štyrmi rokmi, avšak tento proces bol zastavený na mŕtvom bode v parlamente kvôli zložitým rokovaniam s EÚ a niekoľkými predĺženiami lehôt.

Dohoda o odstúpení od zmluvy vstúpila do platnosti 31. januára tohto roku, ale tento proces ešte zďaleka neskončil, pričom Spojené kráľovstvo opäť v rámci prechodného obdobia "skrížilo parohy" s EÚ pred novou obchodnou dohodou, ktorej platnosť sa má skončiť do konca tohto roka.

Obe strany sa navzájom obviňujú z toho, že bránia rokovaniam a stanovujú nereálne podmienky.

Gove však svoj posledný rozhovor so Šefčovičom označil za „konštruktívny“ a EÚ nedávno uviedla, že vidí „cestu ku kompromisu“ s Londýnom.

Americký diplomat potvrdzuje Trumpov plán stiahnuť jednotky z Nemecka
Tvrdenie Richarda Grenella, bývalého veľvyslanca v Berlíne, predstavuje pre transatlantické spojenectvo nový problém Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Mário Martinka