Petrobras sa bojí sankcií USA a odmieta obchodovať s loďami pôsobiacimi vo Venezuele
13 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Brazílska štátna ropná spoločnosť Petrobras sa obáva amerických sankcií a tvrdí, že sa nebude zaoberať loďami, ktoré za posledný rok pôsobili vo Venezuele, informuje portál RT.


"Nedávno sme posilnili vzťahy s našimi dodávateľmi, aby sme nemuseli akceptovať ponuky od lodí, ktoré pôsobili vo Venezuele počas sankčného obdobia (12 mesiacov)," uviedla spoločnosť Petrobras pre portál Reuters a dodala, že zmenila a doplnila svoje zmluvy o preprave, aby sa predišlo porušeniu americkému nariadeniu o kontrole zahraničných aktív (OFAC).

Washington, ktorý sa usiluje zosadiť venezuelského prezidenta Nicolasa Madura, sa už dlho pokúšal podmaniť ropný sektor latinskoamerického štátu - hlavný zdroj príjmov krajiny. Okrem zacielenia na hlavnú štátnu ropnú spoločnosť PDVSA, USA tiež zakázali plavidlám prepravovať venezuelskú ropu.

Americký diplomat potvrdzuje Trumpov plán stiahnuť jednotky z Nemecka
Tvrdenie Richarda Grenella, bývalého veľvyslanca v Berlíne, predstavuje pre transatlantické spojenectvo nový problém Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Po tom, ako minulý týždeň zasiahli štyri námorné spoločnosti sankciami, Trumpova administratíva údajne zvažuje pridanie desiatok ďalších zahraničných plavidiel do zoznamu kvôli obchodovaní s Caracasom. Hrozba nových sankcií už prinútila niektorých tankerov plaviacich sa smerom k venezuelským pobrežiam, aby sa otočili, informovala agentúra Reuters.

Minulý mesiac iná krajina postihnutá americkými sankciami, Irán, vyslala flotilu piatich tankerov na dodávku potrebnej ropy do Venezuely. Zatiaľ čo lode boli stále na mori, Caracas tvrdil, že čelia „hrozbe bezprostredného použitia vojenských síl“ americkým námorníctvom.

Washington výslovne nepovedal, že by chcel lode zostreliť, ale varoval krajiny na tejto trase pred poskytnutím akejkoľvek pomoci. Posledné z piatich plavidiel pricestovalo minulý týždeň do Venezuely, pričom Teherán uviedol, že je pripravený odoslať viac ropy, ak o to Caracas požiada.

Policajta obvinili z rasizmu potom, ako citoval výskum, že policajti strieľajú na Afroameričanov „menej, ako by mali“
Major Travis Yates sa odmieta ospravedlniť a odmieta obvinenia z rasizmu potom, čo počas rozhlasového vystúpenia citoval výskum, že policajti strieľajú na Afroameričanov „menej, ako by mali“, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Marek Molnár