Republikáni vydali zoznam možných opatrení proti „najagresívnejším americkým protivníkom“
12 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Pravicoví členovia Kongresu vydali správu, v ktorej vyzývajú USA, aby sa bránili pred globálnymi hrozbami. Nezohľadňuje sa však skutočnosť, že po Georgeovi Floydovi je Amerika v nezvratne poškodenom stave, informuje portál RT.


Nový dokument vydaný Republikánskym študijným výborom (RSC) navrhuje politický plán, ktorý pomôže potvrdiť americké svetové postavenie tým, že ukážu silu vo vojenskom a hospodárskom odvetví. Ponúkajú dlhý zoznam možných opatrení proti „najagresívnejším americkým globálnym protivníkom“, ako sú Čína, Rusko a Irán, vrátane „najprísnejších sankcií, aké boli kedy navrhnuté“.

V dokumente sa uvádza, že "hlavnými nepriateľmi USA" sú Čína a Rusko, pričom sa snažia zobraziť znepokojujúci obraz "americkej pevnosti", ktorá je obklopená morom nepriateľov.

Našťastie pre svet, RSC nemá žiadnu formálnu schopnosť premeniť tieto bizarné vyhlásenia na skutočnosť. Zatiaľ čo mnoho jej členov, vrátane jej predsedu, Mike Johnsona a predsedu pracovnej skupiny pre národnú bezpečnosť a zahraničné veci, Joea Wilsona, pôsobí vo vplyvných výboroch v Snemovni reprezentantov USA, tieto výbory dnes fungujú ako súčasť Demokratickej strany, ktorá nemá v úmysle udeliť akékoľvek právomoci pravicovému republikánskemu parlamentu.

Trump šokuje „hrozbou napadnúť“ Seattle a vyčistiť anarchistickú zónu
Starosta mesta Seattle Jenny Durkan odmietol "hrozbu" amerického prezidenta Donalda Trumpa o vyslaní vojakov na odstránenie demonštrantov okupujúcich opustenú policajnú stanicu, pričom tvrdí, že by to bola „nelegálna“ invázia, informuje portál... Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Marek Molnár

Ůčelová politika

Účelom tohto dokumentu však nie je vytvárať politiku, ale skôr ovplyvniť tých, ktorí ju robia. Nedávne oznámenie republikánskeho senátora Marca Rubia, ktorý je tiež úradujúci predseda Výboru pre spravodajské informácie Senátu, má dobré predpoklady na formovanie zahraničnej a obrannej politiky v republikánskom senáte. Týmto sa ukazuje dosah a vplyv dokumentu RSC.

"Čína a Rusko teraz podnikajú aktívne opatrenia na riadenie a prehlbovanie už existujúcich divízií v našej krajine,“ uviedol Rubio vo svojom príspevku na Twitteri.

Z hľadiska sily argumentov a kvality výskumu dokument republikánov zlyháva. Nie je to akademický produkt, ale výrazne politický produkt. Vyvážený diplomatický jazyk je odsunutý stranou, pričom je nahradený provokatívnejšou prózou, ktorá má skôr rozvášniť ako informovať.

Republikánsky svetonázor je zjednodušený, pričom Amerika ide ruka v ruke s hodnotami slobody, demokracie, ľudských práv, právneho štátu a otvorených trhov, avšak čelia globálnemu autoritárstvu prejavujúcemu zo strany Číny, Ruska, Iránu a ich zástupcov.

Medzinárodný trestný súd odsúdil Trumpove sankcie voči sudcom
Medzinárodný trestný súd (ICC) odsúdil nové americké sankcie voči sudcom, ktorí sa zaoberajú potenciálnymi americkými vojnovými zločinmi, pričom prehlásil, že „hrozby a donucovacie opatrenia“ Washingtonu nemôžu brániť zákonu, informuje portál... Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Niet divu, že RSC sa pri budovaní súboru možností, ktoré požaduje, silne opiera o ekonomickú silu USA. Skupina ponúknutím „najtvrdšieho balíka sankcií, aký kedy Kongres navrhol“ v súvislosti s Čínskou komunistickou stranou, Ruskom a Iránom, sa snaží rozšíriť existujúce politiky, ktoré už ukladajú sankcie. Čo ignoruje skutočnosť, že nadmerné spoliehanie sa na sankcie doteraz neviedlo k žiadnym zmenám v správaní zo strany cieľových krajín.
Sankcie sú podľa USA obranou

Okrem toho, usilujúc sa využiť hospodárske sankcie ako prostriedok na formovanie zahraničnej politiky krajín ako Čína, Rusko a Irán, USA často končia v rozpore so svojimi vlastnými spojencami, vzhľadom na široký dosah tzv. sankcií.

Sankcie sa ukladajú proti jednotlivcom a inštitúciám, pretože sú obvinení z porušovania právnych predpisov USA. Avšak v skutočnosti je ich konanie v súlade s medzinárodným právom a odrážajú tiež dvojstranné obchodné dohody, v ktorých USA nehrajú žiadnu priamu rolu.

RSC sa tiež snaží rozšíriť právomoci udelené prezidentovi na boj proti medzinárodnému terorizmu. Zatiaľ čo sa zdá, že ide o jednoduché pokračovanie existujúcej politiky, jej rozsiahle určenie toho, čo predstavuje teroristickú organizáciu, by priviedlo USA do priameho konfliktu s Libanonom, Irakom a Ruskom, pričom by boli všetci označení za štátnych sponzorov terorizmu, vzhľadom na ich údajné pokračujúce vzťahy s iránskym revolučným zborom.

Biden je presvedčený o podpore armády v najbližších voľbách
Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden je „úplne presvedčený“, že armáda bude na jeho strane, ak sa prezident Donald Trump pokúsi „ukradnúť voľby“ alebo odmietne opustiť Biely dom, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Na dosiahnutie týchto rozsiahlych cieľov RSC navrhuje úplné prepracovanie amerického ministerstva zahraničných vecí s cieľom zachovať „medzinárodný poriadok založený na amerických hodnotách“.
Nové diplomatické zbory

Existujúca zahraničná služba, vykonávajúca zahraničnú politiku USA bez ohľadu na to, ktorá politická strana kontroluje Biely dom, by bola nahradená „novými diplomatickými zbormi“.

To znamená, že za vykonávanie zahraničnej politiky by mali byť zodpovední skôr politickí menovatelia, ako profesionáli v tomto odvetví. Štátne ministerstvo by sa stalo o niečo viac ako partizánskym propagandistickým strojom zameraným na takzvanú „verejnú diplomaciu“ a „register dezinformácii“ (ktorý by sa podľa plánu RSC zameral na „súkromné ​​subjekty“).

Americký diplomat potvrdzuje Trumpov plán stiahnuť jednotky z Nemecka
Tvrdenie Richarda Grenella, bývalého veľvyslanca v Berlíne, predstavuje pre transatlantické spojenectvo nový problém Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Posilnenie Ameriky a boj proti globálnym hrozbám, pokiaľ ide o svetonázor, ako aj o navrhované riešenia, je v skutočnosti viac paródia ako vážne úsilie o informovanie a ovplyvňovanie politiky. Samotný dokument sa musí prehodnotiť v kontexte reality globálneho postavenia Ameriky.

Dnes je americká ekonomika spustošená koronavírusom. Ich medzinárodná reputácia je poznačená nejednotnými a neúčinnými politikami Trumpovej administratívy a vlnou protestov proti policajnej brutality.

Ani títo tvrdí republikáni a ani Spojené štáty ako celok, nie sú schopní predať celému svetu ich takzvané americké hodnoty slobody, demokracie, ľudských práv, právneho štátu a otvorených trhov.

USA sa už raz pokúsili žiť bez polície. Išlo doslova o „Divoký západ“
Po smrti Georga Floyda ľavicové skupiny požadujú, aby boli policajné oddelenia rozpustené. Ak uspejú, tak sa vynoria drastické problémy pre bielych a menšiny, píše vo svojom komentári Robert Bridge. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Marek Molnár