Hotely, reštaurácie a kaviarne odhadujú prepad tržieb z dôvodu koronaopatrení na zhruba 560 mil. eur
29 | 04 | 2020 I TASR

Dopad prijatých koronaopatrení na Slovensku bude pre sektor hotelov, reštaurácií a kaviarní (horeca) hrozivý. Podľa aktuálnych prepočtov Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) sa očakáva viac ako 50-percentný medziročný prepad tržieb, v objeme približne 560 mil. eur.


Zároveň je ohrozených viac ako 60 % pracovných miest, čo v konkrétnych číslach znamená takmer 68-tisíc zamestnaných ľudí a tisíce ďalších naprieč dodávateľským reťazcom vo výrobe či distribúcii potravín a nápojov. Agentúru SITA o tom v utorok informovala AHRS. Asociácia zároveň dodala, že gastrosektor pri uvoľňovaní týchto opatrení čaká minimálne veľmi náročný máj a jún.

Gastro prevádzky patria k podnikom, ktoré museli ako prvé pre koronaopatrenia zatvárať, otvárať však budú ako posledné. Veľký prepad tržieb a príjmov, problémy s udržaním pracovných miest, vysoké náklady na mzdy a nájom, existujúce fixné náklady, ako aj straty z nakúpených nevyužitých surovín, dostali prevádzky do ťažkostí už v prvom mesiaci zavedenia opatrení. Ďalší mesiac, prípadne ešte dlhšie obdobie, budú viaceré podniky vo vážnych existenčných problémoch.

Policajt mal zbiť päť detí v osade, prípad rieši inšpekcia ministerstva vnútra
Policajt mal v pondelok (27. 4.) zbiť päť detí v rómskej osade v Krompachoch. Upozornila na to Únia Rómov na Slovensku. Ministerstvo vnútra pre TASR uviedlo, že nadriadení policajta krátko po zákroku vec preverili a v prípade už koná... Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | TASR


Úľavu zatvoreným podnikom nepriniesla podľa ich prevádzkovateľov ani prvá fáza uvoľňovania koronaopatrení, ktorá len rozšírila okruh prevádzok, ktoré aj dovtedy mohli predávať cez okienko alebo cez donášku. „Výdaj jedla mohli predtým robiť iba reštaurácie a stánky s rýchlym občerstvením. Teraz je to umožnené aj kaviarňam, cukrárňam, bistrám a podobným zariadeniam,“ povedal generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

„Podľa našich odhadov túto možnosť využije možno štvrtina z nich. Ale to im ani zďaleka nenahradí tržby potrebné na prežitie. Pre podnik nemá zmysel otvárať, kým nebudú otvorené aspoň letné terasy. Sociálny kontakt a komunikácia sú totiž hlavným dôvodom, prečo ľudia navštevujú reštaurácie, kaviarne, či pivárne,“ dodal.

Je to chlapec! Partnerke britského premiéra Johnsona sa narodilo dieťa
Krátko po tom, čo sa zotavil z Covid-19, britský premiér Boris Johnson bude mať teraz plné ruky s novonarodeným synom. On a jeho partnerka Carrie Symondsová oznámili narodenie „zdravého chlapca“, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Otváranie terás umožňuje až tretia fáza uvoľňovania opatrení, ktorá pri bezproblémovom vývoji situácie nastane koncom mája. Úplné otvorenie a plné fungovanie gastroprevádzok prinesie až posledná fáza, ktorou sa vráti spoločnosť do bežného života. I napriek názorom odborníkov, že by sa tak mohlo stať začiatkom júna, prevádzkovatelia a dodávatelia do gastrosektora musia rátať s postupným rozbehom. Reálnejšie preto vidia normálnu prevádzku až koncom júna, resp. začiatkom júla. Prežiť preto ďalší mesiac až dva bude pre tieto podniky podľa prevádzkovateľov veľmi náročné.

Prevádzkovatelia si vážia schválenie prijatých štátnych záchranných schém, tie sú však zamerané len na preplácanie miezd, či odklad platieb odvodov a pomôžu tak iba čiastočne. "Žiadne z prijatých opatrení nie sú smerované špecificky pre gastrosektor. Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska by pomohli konkrétne opatrenia, ktoré by pri otváraní naštartovali dopyt a spotrebu, napr. zníženie sadzby DPH na stravovacie služby, modifikácia financovania rekreačných poukazov, ale aj pretrvávajúca pomoc vo forme príspevku pri poklese tržieb minimálne na obdobie ďalších mesiacov," dodala AHRS.

Národná banka Slovenska vyzýva vládu na zmenu bankového odvodu, podľa Kažimíra by bolo ideálne ho zrušiť
Tlak na kapitál slovenského bankového sektora sa vplyvom koronakrízy zvyšuje, bankový odvod by mal byť preto prehodnotený, ideálne od budúceho roka zrušený. Čítať ďalej
29 | 04 | 2020 | SITA