MIMORIADNE: Veľká noc bude slávená bez účasti veriacich, rozhodli o tom biskupi
30 | 03 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Veľká noc bude tento rok slávená bez účasti veriacich.


Zároveň sa sväté omše nebudú slúžiť verejne až do odvolania. Rozhodli o tom biskupi Slovenska vzhľadom na pokračujúci zákaz zhromažďovania ľudí, čím sa má zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Biskupi pripomínajú, že treba rešpektovať doteraz vydané inštrukcie a riadiť sa pokynmi jednotlivých biskupských úradov. Tie kňazom, zasväteným osobám a veriacim poskytnú ďalšie potrebné usmernenia týkajúce sa veľkonočných sviatkov. "Veľká noc bude tento rok slávená bez účasti veriacich, v duchu dekrétov, ktoré biskupským konferenciám zaslala Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí, ako aj Apoštolská penitenciária," uvádza sa v rozhodnutí Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

"Sme vo výnimočnej situácii, akú sme doteraz nezažili. V piatok (27. 3.) pri Urbi et Orbi pápež František povedal, že to dokážeme jedine spoločne. Lebo všetci máme zodpovednosť jeden za druhého," pripomenul v tejto súvislosti predseda KBS Stanislav Zvolenský. Zároveň prosí kňazov, aby naliehavo chránili zdravie veriacich, a zároveň boli k dispozícii pre ich duchovné potreby. "Nemôžeme sa fyzicky stretávať ako zvyčajne, máme však telefón, rozhlas, televíziu či internet: zostaňme ľuďom nablízku. Hľadajme spôsoby duchovného spoločenstva, modlitby a vzájomnej podpory," povedal.

Zvolenský prosí aj veriacich, aby tieto dni využili na prehĺbenie svojho duchovného života. Aby pevne vykročili na ceste milosti a chránili sa od hriechu.

Dnes sa už otvoria aj iné obchody. Podmienky sú ešte stále prísne
Štát povolil od pondelka otvoriť na Slovensku ďalšie prevádzky. Sú medzi nimi napríklad očné optiky, stanice technickej a emisnej kontroly (STK a EK), záhradkárstva či stavebniny. Rozhodol o tom ústredný krízový štáb pod podmienkou dodržania... Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR