Firma, ktorú zakladali Kaliňák s Počiatkom, zarobila predajom budovy tri milióny
30 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová
Nehnuteľnosť sídliaca v bratislavskom Ružinove skončila v rukách bývalého sudcu. Správu zverejnil portál aktuality.sk.






Spoločnosť Bratislava Trade Center, napojená na bývalých ministrov za Smer Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka, predala budovu na Jarabinkovej 4 v bratislavskom Ružinove za tri milióny eur firme Komorebi. Tú vlastní spoločnosť Iuris group, pričom jej akcionármi sú Pavel Bagin, Ľubica Benčurová a Adriana Benková.

Ako informoval portál, Bagin je bývalý sudca, od roku 1990 podniká s realitami. „Skupina IURIS sa okrem iného zameriava na sprostredkovanie kúpy a predaja nehnuteľností, ako aj ich developmentu. Konkrétne podmienky nadobudnutia vami dopytovaných nehnuteľností sú vecou vzájomných zmluvných vzťahov s predávajúcim, a tak je ich zverejnenie chránené mlčanlivosťou,“ reagovala spoločnosť Iuris group.
Na scéne je aj Harabin

Od tejto firmy kupoval v minulosti byt aj bývalý sudca a neúspešný politik Štefan Harabin. Pri jeho nadobudnutí v bratislavskom komplexe Octopus mal dostať až 40-percentnú zľavu.


Akcionármi spoločnosti Bratislava Trade Center boli minimálne do roku 2009 Kaliňák s Počiatkom. Podľa zápisnice z roku 2008 vlastnili po 31-percent akcií. Najväčším akcionárom bola firma Belfour Investments, spájaná s údajným mecenášom Smeru Jozefom Brhelom.

Opatrenia na pomoc podnikateľskému prostrediu sú podľa analytika adekvátne krízovej situácii aj možnostiam verejných financií
Opatrenia na pomoc podnikateľskému prostrediu, ktoré v nedeľu predstavila vláda, sú podľa riaditeľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Petra Goliaša adekvátne krízovej situácii aj možnostiam verejných financií. Ako ďalej uviedol... Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | SITA

Kaliňák vraj Bagina nepozná

Kaliňák na margo zverejnených informácií tvrdí, že Bagina nepozná. „A už dlho nie som akcionár.“ Na otázku, komu a za koľko predal svoje akcie, už neodpovedal. Počiatek na otázky Aktuality.sk vôbec nereagoval.

Portál ešte pripomína, že v predstavenstve firmy, ktorá predala budovu v Ružinove za tri milióny eur, pôsobil aj advokát Marek Turčan - má blízko ku Kaliňákovi aj Počiatkovi. Turčan neodpovedal tiež. V orgánoch firmy sedel aj Mário Partl, spájaný s Počiatkom. A tiež Ľubomír Hurajt, ktorý projektoval komplex Bonaparte.
Biznis so štátom

Aktuality ešte pripomínajú, že firma Bratislava Trade Center v minulosti nakupovala pozemky v Ružinove aj od štátu. Napríklad od Slovenskej elektrizačnej a prenosovej sústavy. V roku 2009 zaplatila za 1168 metrov štvorcových 229-tisíc eur. Vo firme Bratislava Trade Center vraj skončil aj majetok z Kaliňákovej kauzy Kovošrot, ktorú rozpracoval Ján Kuciak. Práve budova na Jarabinkovej 4 bola v minulosti sídlom Kovošrotu.

Podľa bývalého ministra vnútra Vladimíra Palka prišiel štát v tejto kauze o desiatky miliónov korún, z ktorých mal profitovať aj Kaliňák. „Sú len dve možnosti. Po prvé, Kaliňák zbohatol na podozrivom konkurze, v ktorom bol objektívne viac ráz porušený zákon. Druhá možnosť je, že Kaliňák fungoval ako majiteľ a konateľ firmy na transfer majetku Kovošrotu, čomu sa hovorí biely kôň. Tretej možnosti niet.“

Sexi poslankyňa má blízko k políciou najhľadanejšiemu Slovákovi
Bývalá tenistka a modelka Romana Tabak (28) je partnerkou syna  ex-príslušníka SIS Ľuboša Kosíka, ktorý sa údajne v minulosti podieľal na zavlečení syna prezidenta Michala Kováča do zahraničia. Informoval o tom týždenník Plus 7... Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová