Denník N propaguje pochybnú nórsku firmu so zdravotníckymi pomôckami
25 | 03 | 2020 I Gabriel Matta

Denník N dal na svojich stránkach priestor nadácii Zastavme korupciu, ktorá kritizuje predražené nákupy zdravotníckeho materiálu. Zároveň však propaguje pochybnú firmu z Nórska, ktorá poskytla rádovo nižšiu cenovú ponuku.


Podľa Denníka N a nadácie Zastavme korupciu spočíva základný problém v tom, že Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) nakúpila predražený zdravotnícky materiál od slovenskej firmy Lacorp.


Spoločnosť Lacorp mala podľa informácií Denníka N predávať respirátory typu FFP3 za 16,58 eur. (ich cena sa v čase pred krízou pohybovala na Slovensku okolo 3,60 €/ks, podľa informácií redakcie HD) Drahý však mal byť aj iný zdravotnícky materiál ponúkaný slovenskou firmou a to vrátane respirátorov nižšej kategórie či ochranných skafandrov.


Celkovo tak SŠHR pod vedením Kajetána Kičuru podpísala so spoločnosťou Lacorp dve zmluvy. Jednu vo výške 22,5 milióna eur a druhú, ktorá dosiahla cenovú úroveň takmer vo výške 12,4 milióna eur.


Denník N spolu s nadáciou Zastavme korupciu však nielenže spochybňovali tento predražený štátny biznis, ale spolu s kritikou začali propagovať nórsku firmu, ktorá mala ochranné pomôcky Slovensku ponúkať až štyrikrát lacnejšie ako Lacorp.


Agricultural Investment Group AS z Nórska mala poslať SŠHR rádovo nižšiu cenovú ponuku ako zazmluvnený Lacorp. Kičura, ako šéf SŠHR, však tvrdil, že o tejto ponuke nevedel. DenníkN ale následne prišiel s tvrdením nórskej veľvyslankyne, ktoré vyvracalo toto Kičurove tvrdenie a o ponuke mal podľa týchto informácií Kičura rozhodne vedieť  


Problémom však je, že nórska firma je vo viacerých ohľadoch minimálne rovnako pochybná ako tá slovenská.


Podľa výpisu z nórskeho obchodného registra firma Agricultural Investment Group, ktorá vznikla len pred dvoma rokmi, v skutočnosti sídli v bytovke v Osle. Pochybná adresa firmy ale nie je jediný problém ktorý by mohla predstavovať, keďže ani nedisponuje svojou vlastnou budovou a dokonca ani štandardným nájmom v nejakej administratívnej budove.


Obrat firmy Agricultural Investment je pritom podľa posledných predložených účtov z roku 2018  nula nórskych korún (NOK). Akákoľvek spoločnosť v Nórsku pritom potrebuje prekročiť prah 50 000 NOK (vyše 41-tisíc eur) ak sa chce registrovať ako platca DPH. Spoločnosť potrebuje tento štatút získať aj v prípade, ak chce svoj tovar vyvážať z Nórska.


V prípade, ak by Agricultural Investment chcela z Nórska na Slovensko dovážať rádovo lacnejšie zdravotnícke pomôcky ako tomu bolo pri firme Lacorp, musel aby už dnes spĺňať všetky tieto podmienky a informácie Hlavného denníka nenasvedčujú tomu, že by to tak aj naozaj bolo.


Otázne tak zostáva, prečo Denník N v spolupráci s mimovládnou organizáciou Zastavme korupciu propaguje firmu, o ktorej si minimálne nezistili ani základné fakty. Ich hlavným cieľom bolo zjavne "mediálne zarezať" Kajetána Kičuru tak, ako mu to odkázal Igor Matovič. 


Týmito zisteniami sa však nič nemení na tom, že súčasný nákup zdravotníckych a ochranných pomôcok SŠHR pod vedením Kajetána Kičuru je úplne čistý. Nič však nenasvedčuje tomu, že problémom je práve nórska firma, ktorá má v tejto chvíli viac otáznikov, než riešení.