Vláda zriadila permanentný krízový štáb, má zbierať informácie a koordinovať procesy
23 | 03 | 2020 I SITA

Vláda SR zriadila permanentný krízový štáb, v ktorom bude aj Peter Škodný, Robert Mistrík, Peter Visolajský a Vladimír Krčméry. Uviedol to cez prestávku v zasadnutí krízového štábu premiér Igor Matovič (OĽaNO). Predseda vlády nekonkretizoval, koľko prípadov nového ochorenia na koronavírus bolo dnes pozitívne testovaných.


O návrat na Slovensko zatiaľ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR požiadalo 3 009 občanov. Uviedol to štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus (SaS). Viac ako tisíc našich občanov sa už vrátilo v rámci repatriácie domov. Niekoľko ďalších stoviek sa vrátilo svojpomocne s asistenciou našich úradov.

Matovič opäť avizoval, že chce čo najviac zvýšiť kapacitu testovania vzoriek. "Keď chceme dosiahnuť čo najväčší skríning, musíme zapojiť aj súkromné laboratóriá," uviedol. Ako konštatoval, keď bol doteraz urobený odber, vzorka šla na druhú stranu republiky. Pri využití kapacít súkromných laboratórií by cestovala na krátku vzdialenosť, čo by mohlo mať aj ekonomické výhody.

Rómovia v chudobných komunitách bez hlbšej zainteresovanosti štátu riziko nákazy sami nezvládnu
Rómovia v chudobných komunitách bez hlbšej zainteresovanosti štátu riziko nákazy koronavírusom sami nezvládnu. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | SITA


Bývalý prezidentský kandidát Robert Mistrík je opatrný pri vyjadreniach, koľko testov dokážeme v najbližšej dobe urobiť. Najprv je podľa neho potrebné urobiť revíziu, čo štát dokáže. Poukázal tiež na to, že štát musí povedať, kde sú testy najdôležitejšie, pretože ich počet nie je neobmedzený. Nevyhnutný je podľa neho systém, podľa ktorého sa bude testovať. "Ak by testovali súkromné laboratóriá, je potrebné, aby ich koordinoval štát," dodal.

Profesor tropickej medicíny Vladimír Krčméry konštatoval, že koronavírus nie je úplne nová infekcia, prekonali sme už štyri epidémie. "Na Slovensku sú registrované štyri lieky, nie je obava, že keby mal niekto ťažký klinický priebeh, nechali by sme ho bez liečby," povedal. Dodal, že bude potrebné, aby lieky, ktoré sú registrované na iné vírusové alebo infekčné ochorenia, ministerstvo zdravotníctva v spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv doplnili o ďalšie indikácie. Je to administratívna vec a potrvá podľa Krčméryho niekoľko dní.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský konštatoval, že žiadna krajina nemôže byť na takúto situáciu pripravená. Oproti ostatným krajinám boli podľa neho naše nemocnice pripravené veľmi slabo. "Budeme sa snažiť, aby sme toto napravili, pretože v tých nemocniciach bude o pár týždňov, možno mesiac, dva, najťažšia situácia. Musíme sa na ňu pripraviť," uzavrel.

Súd vzal na vedomie späťvzatie obžaloby zo strany prokuratúry na Grendela
Sudca Okresného súdu (OS) Bratislava I vzal na vedomie späťvzatie obžaloby Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave na podpredsedu Národnej rady (NR) SR Gábora Grendela, ktorú KP na neho podala v prvej polovici februára z ohrozovania bankového... Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | TASR