Prečo ľudia v čase krízy skupujú toaletný papier? Zaručuje vraj kontrolu nad vlastným životom
18 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Šíriaca sa nákaza COVID-19 vyvoláva nákupnú paniku vo viacerých krajinách. Jedným z bazálnych tovarov, ktorý si obstarávame do zásoby, je toaletný papier. Ľudia tak často podľa odborníkov riešia povrchné riziká.


Web tech.sme.sk pripomenul udalosť spred mesiaca, kedy traja muži zastavili šoféra dodávky, ktorý práve privážal tovar do supermarketu v hongkonskej štvrti Mong Kok. Ozbrojení nožmi ho okradli o stovky toaletných roliek, celkovo za viac ako sto eur.

Prečo ľudia v panike skupujú produkt, ktorý ich nijako neochráni a nezabráni pri šírení nákazy, vysvetľuje server Conversation. "Toaletný papier je pre nich spôsob, ako si udržať kontrolu nad hygienou a čistotou,“ povedala Niki Edwardsová, verejná zdravotníčka z technologickej univerzity v Queenslande.

Česi utekali z Tirolska na poslednú chvíľu
Množstvo Čechov, ktorí pracujú počas zimnej sezóny v rakúskych Alpách, zažívali krušné chvíle. Situácia v súvislosti s pandémiou Covid 19 sa tam menila niekedy z hodiny na hodinu. Príbeh Lucky publikovali novinky.cz. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


Správy o šírení nákazy tak u mnohých z nás vyvolávajú strach, že túto kontrolu nad vlastným životom stratíme. Preto sa zásobujeme vopred. Psychológovia to vysvetľujú tak, že človek, ktorý má doma dostatok balíkov s toaletným papierom, môže mať pocit, že pri šírení nákazy urobil aspoň niečo, aby sám seba zabezpečil. Môže však ísť aj o istú "chybu myslenia". Volá sa: Sklon vôbec neriskovať (Zero-risk bias). Ľudia vtedy radšej úplne eliminujú iba jedno z existujúcich (a zrejme povrchných) rizík, a to napriek tomu, že existuje alternatívne riešenie, ktoré by vo väčšej miere znížilo ich celkové riziko.

Brian Cook z univerzity v Melbourne, ktorý sa venuje zapájaniu komunity do znižovania rizík katastrof, doplnil: "Mnohí ľudia zrejme používajú toaletný papier ako náhradu vreckoviek a preto si myslia, že ho budú potrebovať veľa, ak sa nakazia chrípkou či podobným ochorením."

Toaletný papier nakupujeme zrejme aj preto, že sa určite neskazí. Čo sa nedá povedať o mnohých iných potravinách, ktoré si v čase rôznych kríz zaobstarávame do zásoby.

Koronavírus: Európski lídri si konečne uvedomili závažnosť krízy
Tu sú základné poznatky, ktoré zatiaľ o nákaze máme. Podstatné informácie prináša cs.gatestoneinstitute.org. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová