O obvinenej bývalej sudkyni Miriam R. a spol. bude NS SR rozhodovať vo štvrtok
17 | 03 | 2020 I TASR

Najvyšší súd SR (NS SR) bude rozhodovať o obvinenej bývalej sudkyni Okresného súdu Bratislava I  a sudkyni Okresného súdu Bratislava V Zuzane M. vo štvrtok (19. 3.) na svojom verejnom zasadnutí.


"Verejné zasadnutie vo vzťahu k obvineným, ktorých Špecializovaný trestný súd v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica nezobral do väzby - Zuzane M., Miriam R. a Ladislavovi M., bude vykonané 19. marca o 14.00 hodine. Čo sa týka ostatných obvinených, o tých bude senát NS SR rozhodovať na neverejnom zasadnutí, ktorého termín zatiaľ nie je určený. Predsedom senátu bude Martin Bargel, ktorý bude aj sudcom spravodajcom," informovala v utorok hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Päť z ôsmich osôb, obvinených z trestných činov korupcie zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti, ide do väzby. Sú medzi nimi aj štyria bratislavskí sudcovia - bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J., Denisa C., Eugen P. a Richard M. Rozhodol o tom v sobotu (14. 3.) sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica. Do väzby odviedli Moniku J. z dôvodu, aby nemohla na slobode ovplyvňovať svedkov. Dôvody preventívnej väzby, ktorú prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) takisto požadoval, neuznal. Podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať NS SR. Rovnako ju podala aj Monika J.

Núdzový stav sa má rozšíriť na všetky segmenty zdravotníctva
Núdzový stav, ktorý od pondelka platí pre štátne nemocnice, sa má rozšíriť na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodnúť sa má o tom v stredu (18. 3.). Uviedol to predseda vlády SR Peter Pellegrini... Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | TASR


Sudcovia Eugen P. a Richard M. sú väzobne stíhaní preto, aby neovplyvňovali svedkov na slobode a nemohli pokračovať v trestnej činnosti. Obaja podali sťažnosť voči uzneseniu. U Denisy C. uznal sudca dôvody kolúznej väzby, ale už nie dôvody preventívnej väzby, ktorú prokurátor navrhoval. Do väzby išiel aj advokát Miroslav M.

V prípade všetkých piatich sudcov Ústavný súd SR vo štvrtok (12. 3.) dal súhlas na vzatie do väzby z celkovo 13 sudcov, ktorých v stredu (11. 3.) zadržala polícia. Polícia ich zadržala v súvislosti so správami, ktoré našla v telefóne podnikateľa Mariana K.

Slovensko eviduje 72 pozitívnych prípadov na vírus, opatrenia sa modifikujú
Premiér uviedol, že počet chorých bude podľa Inštitútu zdravotnej politiky len mierne prevyšovať kapacity našich nemocníc. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | SITA