Koronavírus: Európski lídri si konečne uvedomili závažnosť krízy
17 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Tu sú základné poznatky, ktoré zatiaľ o nákaze máme. Podstatné informácie prináša cs.gatestoneinstitute.org.




  • Počet nových prípadov sa v priemere za každých 72 hodín zdvojnásobil.

  • "V niektorých krajinách vzrástol počet nakazených za posledné dva týždne tisíckrát... Pokiaľ tieto krajiny nezapoja svojich občanov do boja proti ochoreniu a nezavedú rad opatrení sociálneho dištancovania, tak ďalšej expanzii vírusu nič nezabráni... Musíme zmeniť svoje správanie a musíme to urobiť hneď teraz. Naše správanie musí byť také, aby sa predovšetkým znížilo riziko prenosu vírusu..." — Dr. Richard Hatchett, generálny riaditeľ Koalície pre inovácie a prípravu na epidémie.

  • "Myslím, že musíme vziať do úvahy tiež spoločenské riziká. Pokiaľ som prechladnutý a napriek tomu idem do práce a tam si podám ruku so starším kolegom, ktorý môže trpieť nejakými chronickými zdravotnými problémami, tak by som behom súčasnej epidémie mohol spôsobiť jeho smrť. Všetci musíme premýšľať o svojej vlastnej zodpovednosti voči sebe navzájom a podľa toho sa musíme chovať. Nemôžeme pozerať na túto epidémiu len z hľadiska svojho osobného rizika, musíme konať kolektívne a spolupracovať..." — Dr. Richard Hatchett, generálny riaditeľ Koalície pre inovácie a prípravu na epidémie.

  • Merkelová uviedla, že hlavnou prioritou jej vlády je epidémiu spomaliť, a tým predísť zrúteniu nemeckého zdravotníckeho systému.


Gatestone Institute informuje, že podľa výpočtov ministerstiev zdravotníctva jednotlivých európskych krajín epidémia COVID-19 (z anglického spojenia coronavirus disease 2019) zasiahla už viac ako 45 krajín v Európe a k 12. marcu 2020 bolo toto ochorenie preukázané už v prípade 30 000 ľudí.

Rýchle šírenie nákazy

Nákaza sa šíri veľmi rýchle: Len behom prvých dvanástich dňoch marca 2020 bolo potvrdených viac ako 28 000 prípadov nákazy koronavírusom, čo bolo v tom okamihu 93 % všetkých prípadov v Európe. Počet nových prípadov sa v priemere za každých 72 hodín zdvojnásobil.

Čo nám ponúka na ochranu proti koronavírusu naša autolekárnička?
16 | 03 | 2020 | Gabriel Matta


Podľa najnovších správ je najhoršie postihnutou krajinou Európy Taliansko, nasledované Španielskom, Francúzskom a Nemeckom. Dvanásť ďalších európskych krajín zaznamenalo počet prípadov nákazy koronavírusom rádovo stovky prípadov: Švajčiarsko, Nórsko, Švédsko, Dánsko, Holandsko, Spojené Kráľovstvo, Belgicko, Rakúsko, Grécko, Česká republika, Fínsko a Island.

V Európe ako celku už na COVID-19 zomrelo viac ako 1 200 ľudí - približne 4 % z tých, pri ktorých bola nákaza potvrdená.
Skutočný počet chorých je vyšší

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo svojom vyhodnotení tohto rizika varovalo, že skutočný počet prípadov nákazy COVIDom-19 v Európe je kvôli nedostatočnej detekcii zrejme ďaleko vyšší - rad pacientov s miernym alebo asymptomatickým priebehom choroby totiž vôbec nepríde do nemocnice.

V rozhovore pre britskú televíznu stanicu Channel 4 vysvetlil Dr. Richard Hatchett, generálny riaditeľ Koalície pre inovácie a prípravu na epidémie, čo je medzinárodná aliancia pre vývoj vakcín proti infekčným chorobám so sídlom v Nórsku, dlhodobé nebezpečenstvo COVID-19, nielen pre Európu, ale aj pre celý svet takto:

"Táto hrozba je veľmi vážna ... Mnoho epidemiológov považuje za reálne riziko, že tento vírus nakazí 50 až 70% svetovej populácie."

V Taliansku za jediný deň zomrelo ďalších 349 ľudí
Počet obetí nového koronavírusu v Taliansku v pondelok stúpol už na 2 158. Za posledných 24 hodín tak počet obetí v tejto krajine stúpol o 349. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | SITA


"Je dôležité si uvedomiť, že tento vírus je už tu a môže mať obrovský všeobecný rušivý vplyv, môže spôsobiť vysokú mieru chorobnosti a dokonca aj vysokú mieru úmrtnosti ..."


"Zďaleka si nemyslím, že toto je len obyčajná chrípka ... Tento vírus sa teraz vyskytuje v populácii, ktorá proti nemu nemá absolútne žiadnu imunitu ... A miera nákazlivosti je pritom asi trikrát vyššia ako u sezónnej chrípky. Miera úmrtnosť COVIDu-19 je až desaťkrát vyššia ako úmrtnosť chrípky. "

„Najviac znepokojujúcou vecou na tomto víruse je kombinácia nákazlivosti a schopnosti spôsobiť závažné ochorenie alebo smrť. Od roku 1918, to znamená od pandémie španielskej chrípky, sme sa nestretli s vírusom, ktorý by tieto dve vlastnosti kombinoval takým spôsobom. Stretli sme sa s úžasne smrtiacimi vírusmi, napríklad úmrtnosť pri Ebola je v niektorých prípadoch vyšší ako 80%, ale tieto vírusy nemajú infekčnosť, ktorú disponuje COVID-19. vírusy, ako napríklad Ebola, nemajú potenciál explodovať a šíriť sa globálne ... "

"Podľa mňa vidíme na jednej strane vírus, ktorý je mnohokrát smrteľnejší než chrípka a na druhej strane populáciu, ktorá je voči nemu celkom bezbranná. COVID-19 je schopný úplne explozívne expandovať. V
niektorých krajinách vzrástol počet nakazených za posledné dva týždne tisíckrát a v mnohých krajinách sme svedkami desaťnásobného až stonásobného nárastu. Ak tieto krajiny nezapoja svojich občanov do boja proti tejto chorobe a nezavedú rad opatrení sociálneho dištancovania, tak ďalšej expanzii vírusu nič nezabráni.“

"Musíme zmeniť svoje správanie a musíme to urobiť hneď teraz. Naše správanie musí byť také, aby sa predovšetkým znížilo riziko prenosu vírusu ... Jednou z výziev, ktorým čelíme, je to, že ľudia, ktorí sú mladí a zdraví, nevnímajú túto epidémiu pre seba ako rizikovú a správajú sa preto bezstarostne. Myslím, že musíme vziať do úvahy aj spoločenské riziká. Ak som prechladnutý, a napriek tomu idem do práce a tam si podám ruku so starším kolegom, ktorý môže trpieť nejakými chronickými zdravotnými problémami, tak by som počas súčasnej epidémie mohol spôsobiť jeho smrť. Všetci musíme premýšľať o svojej vlastnej zodpovednosti voči sebe navzájom a podľa toho sa musíme správať. Nemôžeme nazerať na túto epidémiu len z hľadiska svojho osobného rizika, musíme konať kolektívne a spolupracovať ... "

"Nemyslím si, že je prirovnanie dnešnej situácie k 2. svetovej vojne bláznivé ... Podľa mňa je to celkom vhodná analógia a ľudia by mali prijať tento postoj k súčasnej kríze za svoj ..." "Nevidíme žiadny spôsob, ako by mohla byť vakcína dostupná skôr ako za 12 až 18 mesiacov. Bol by to nevídaný svetový rekord. A okrem toho nie sme za 12 mesiacov schopní vyrobiť sedem miliárd dávok takejto vakcíny."

"Je to vírus, ktorý tu s nami zrejme bude nejaký čas. Mnoho epidemiológov je presvedčených, že tento vírus sa rozšíri globálne a bude nás ohrozovať trvalo ... Myslím, že ide o vírus, s ktorým sa budeme
 stretávať celé roky."

Slovensko eviduje 72 pozitívnych prípadov na vírus, opatrenia sa modifikujú
Premiér uviedol, že počet chorých bude podľa Inštitútu zdravotnej politiky len mierne prevyšovať kapacity našich nemocníc. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | SITA


"Je to tá najdesivejšia choroba, s akou som sa počas svojej kariéry stretol. A to som mal čo do činenia aj s Ebolou a vírusmi MERS a SARS. Obávam sa kombinácii vysokej nákazlivosti a vysokej úmrtnosti tohto vírusu, ktoré sú pri COVIDr-19 mnohokrát vyššie než u chrípky. "
Lídri si uvedomili závažnosť krízy

Po mesiacoch nečinnosti si európski lídri konečne uvedomili závažnosť a rozsah tejto rozvíjajúcej sa krízy.
V Nemecku, najľudnatejšej krajine EÚ, varovala kancelárka Angela Merkelová vo svojom prvom verejnom prejave k epidémii koronavírusu, že by sa mohli nakaziť viac ako dve tretiny nemeckej populácie, teda približne 58 miliónov ľudí. Počas tlačovej konferencie 11. marca 2020, takmer tri týždne po vypuknutí tejto zdravotnej krízy v Nemecku, Merkelová konečne pripustila:

"COVID-19 dorazil do Európy, je tu, a všetci si to musíme uvedomiť. Kým nebude v populácii imunita a kým nebudeme mať vakcíny a lieky, tak sa týmto vírusom podľa expertov nakazí 60 až 70% populácie."
Merkelová uviedla, že hlavnou prioritou jej vlády je epidémiu spomaliť, a tým predísť zrúteniu nemeckého zdravotníckeho systému. Nemecko napriek tomu zatiaľ neprijalo opatrenia sociálneho dištancovania, tak ako ostatné európske krajiny - napr. Taliansko, Španielsko a Francúzsko.

Vládna správa, ktorá unikla do médií v Británii, odhaduje, že v najhoršom prípade by sa mohlo koronavírusom nakaziť až 80% populácie, to je 53 miliónov ľudí, až pol milióna Britov by na COVID-19 mohlo zomrieť. Prieskum vykonaný organizáciou The Doctors 'Association UK, profesijná asociácia britských lekárov, zistil, že sa iba 1% lekárov v Británii sa domnieva, že Národná zdravotnícka služba (NHS) je na všeobecnú epidémiu koronavírusu pripravená.
Intenzívny tlak na zdravotníctvo

V Írsku, jednej z menších európskych krajín s iba 4,8 milióna obyvateľov, zdravotníci uviedli, že koronavírusom sa takmer určite nakazí 40% populácie - to je 1,9 milióna ľudí. Väčšina z nich zrejme ochorie počas trojtýždňového sústredeného prepuknutia epidémie, čo na zdravotnícky systém vyvinie "intenzívny tlak". Tieto údaje potvrdil Paul Reid, generálny riaditeľ Health Service Executive (HSE), organizácia ktorá riadi poskytovanie všetkých verejných zdravotníckych služieb v Írsku.

V Španielsku, kde v posledných dňoch vzrástol počet potvrdených prípadov koronavírusu exponenciálne, sú nemocnice zahltené a zdravotná služba je v najviac postihnutých regiónoch na pokraji kolapsu. V Andalúzii a Baskicku sú stovky lekárov a zdravotných sestier v karanténe, aby sa nemocnice nestali epicentrami
infekcie.

Kráľovná Alžbeta II. opustila kvôli šíreniu koronavírusu Buckinghamský palác
Alžbeta II. (93) opustila preventívne kvôli šíreniu koronavírusu Buckinghamský palác. Stalo sa tak po štvrtkovom krízovom zasadnutí kabinetu Borisa Johnsona. Anglickú kráľovnú následne previezli do jej sídla vo Windsore. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Miroslav Tóth


Šéfka vlády autonómneho regiónu Madrid Isabel Díaz Ayuso uviedla, že experti očakávali výrazný nárast počtu prípadov nákazy koronavírusom počas víkendu 14 -15. marca 2020 a že šírenie vírusu by malo kulminovať v najbližších troch týždňoch.

Vo Francúzsku povedal prezident Emmanuel Macron, že epidémia koronavírusu je najhoršou zdravotnou krízou v krajine za posledné storočie a oznámil, že školy po celej krajine budú od 16. marca 2020 až do odvolania zatvorené. "Sme ešte len na začiatku tejto krízy," povedal Macron. "Napriek všetkým našim snahám sa šírenie tohto vírusu stále zrýchľuje."

V Taliansku je koronavírusom infikovaných viac ako 12 000 ľudí. 9. marca 2020 nariadil premiér Giuseppe
Conte celoštátnej karanténu. V tretej najľudnatejšej krajine EÚ so 60 miliónmi obyvateľov je mimo absolútne nevyhnutných ciest zakázané všetko cestovanie vnútri krajiny a samozrejme tiež cez talianske hranice. Všetky verejné podujatia sú zakázané a odporúča sa, aby si ľudia medzi sebou udržiavali odstup aspoň jedného metra. Ďalej bolo nariadené zatvoriť všetky reštaurácie, bary a obchody, s výnimkou obchodov s potravinami a lekárňami.
Čakanie ako na vojnu

Dr. Daniele Macchina, ktorý pracuje v nemocnici Humanitas Gavazzeni v Bergame - v talianskom epicentre koronavírusovej epidémie, varoval pred nebezpečenstvom samoľúbosti:

"Dlho som uvažoval, čo vlastne napísať o tom, čo sa tu deje, a či to vôbec napísať. Nakoniec som usúdil, že nezodpovedné by bolo mlčať. Pokúsim sa teda povedať ľuďom, ktorí žijú v určitom odstupe od našej reality, čo sa teraz počas epidémie COVIDu-19 deje v Bergame. "

"Minulý týždeň som bol prekvapený reorganizáciami, ktoré v celej nemocnici prebehli, zatiaľ čo náš
súčasný nepriateľ sa ešte skrýval v tieni: Oddelenia sa vyprázdnili, výkony, ktoré neboli akútne, boli odložené, jednotka intenzívnej starostlivosti bola vyprázdnená a rozšírená o toľko lôžok, koľko len šlo. Všetky tieto zmeny vytvorili na chodbách nemocnice atmosféru prízraku a ticha a prázdnoty. Bolo to ako čakanie na vojnu, ktorá ešte nezačala, a o ktorej sme si mnohí (vrátane mňa) neboli istí, či vôbec vypukne. "

"Ale dočkali sme sa, situácia je teraz už veľmi dramatická. Iné slovo ma nenapadá. Vojna vypukla a bitky zúria nonstop celé dni a noci. Na pohotovosť prichádzajú jeden za druhým chorí ľudia. Majú ďaleko horšie príznaky, ako keby mali chrípku. Nehovorte už prosím, že je to len ťažká chrípka. "

"A teraz máme ešte ku všetkému dramatický nedostatok nemocničných lôžok. Vyprázdnené oddelenia našej
nemocnice sa rýchlo zaplnili. Na tabuliach s menami pacientov a označením oddelenie je teraz len na červeno napísaná diagnóza, ktorá je u všetkých pacientov rovnaká: obojstranný intersticiálny zápal pľúc. A teraz mi povedzte, ktorý chrípkový vírus spôsobuje takú tragédiu."

"Toto je úplná epidemiologická katastrofa. Už nie sme chirurgovia, urológovia, ortopédi, sme len lekári, jeden veľký tím, čeliaci vlne cunami, ktorá nás zavalila."

Český rektor prišiel na to ako doma vyrobiť ochrannú masku z PET fľaše
Českou republikou hýbe téma nedostatku rúšok a masiek znižujúcich riziko nákazy koronavírusom. Aj teraz sa ale ukazuje, že Česi sú národ kutilov – ochranu vyrábajú doma sami, píše portál seznamzpravy.cz. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


11. marca 2020 zakázal americký prezident Donald J. Trump Európanom zo Schengenského priestoru cestovať do Spojených štátov po dobu 30 dní. "Európska únia zlyhala a neprijala bezpečnostné
opatrenia a neobmedzila cestovanie z Číny a ďalších krajín postihnutých epidémiou koronavírusu," povedal Donald Trump. "V dôsledku toho cestujúci z EÚ zasiali v Spojených štátoch veľa nových ohnísk tejto choroby."

Tento zákaz začal platiť o polnoci 13. marca a občania USA sa však môžu vrátiť domov. "Toto je najsmelšia a najväčšia obrana proti novému vírusu v modernej histórii," povedal Donald Trump.

Soeren Kern je významný spolupracovník Gatestone Institute so sídlom v New Yorku.

Text prebratý z cs.gatestoneinstitute.org.