Česká lekárka „v nemilosti“ vyvinula rýchlotest na koronavírus, ponúka ho zadarmo
17 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Česká virologička Soňa Peková vo svojom laboratóriu vyvinula jednoduchší a dostupnejší test na nový koronavírus. Ostatným pracoviskám ho ponúka zadarmo. Záujem má Európa i USA. Píšu novinky.cz.


Laboratórium Tilia má dočasne štátom pozastavenú činnosť na vyšetrovanie SARS-CoV-2, hoci bolo prvým súkromným zariadením, ktoré potvrdilo nový koronavírus v Českej republike. Obmedzenie využili na prácu na rýchloteste, ktorý sa im podarilo vyvinúť a ponúkajú ho ako pomoc ostatným laboratóriám doma i v zahraničí.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch vedúcu laboratória Soňu Pekovú začiatkom marca obvinil, že neodborne odobrala vzorku pozitívne testovanému pacientovi, a preto je v karanténe. Neskôr sa jej za to ospravedlnil telefonicky i prostredníctvom Twitteru. Peková vysvetlila, že niečo také ani nie je možné, pretože v laboratóriu nerobia odbery a vzorky im vozí kuriér alebo si ich ľudia prinesú osobne.

Ospravedlnenie českého ministra zdravotníctva lekárke Soni Pekovej:



Na novej diagnostickej pomôcke začali podľa Pekovej v Tilii pracovať „vzhľadom na to, že sa na nás obracajú diagnostické inštitúcie z tuzemska, Európy a USA s prosbou o vývoj praktickejšieho a dostupnejšieho testu pre kvantitatívnu detekciu vírusu SARS-CoV-2“. Alternatívny test vyvinuli vďaka tomu, že majú „k dispozícii autentické izoláty SARS-CoV-2 a takisto dôležité sekvencie, ktoré sú pre tento vírus unikátne“.

Česká vláda odporučila ľuďom nad 70 rokov, aby neopúšťali svoje domovy
Česká vláda zakázala od polnoci z nedele na pondelok voľný pohyb ľudí v krajine. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | TASR


Súčasný spôsob testovania je podľa laboratória Tilia zbytočne komplikovaný a preto nevhodný pre rutinnú diagnostiku veľkého množstva vzoriek. Postup, ktorý vyvinuli by mal byť praktickejší, dostupnejší a ostatné laboratória pre to nepotrebujú žiadne špeciálne vybavenie. Všetky informácie môžu, navyše, získať zdarma. Jedinou podmienkou je riadna identifikácia zariadenia, anonymným žiadateľom nevyhovejú.

Českému laboratóriu sa už ozvali záujemcovia zo Spojených štátov amerických. Pomoc ponúkajú aj ostatným. Sami ale testovať stále nemôžu kvôli podmienkam, ktoré stanovilo ministerstvo zdravotníctva. Rezort požaduje, aby malo zariadenie zmluvu so zdravotnou poisťovňou a upravený manažérsky systém. Peková sa snažila s ministerstvom dohodnúť, aby urobilo výnimku. Zároveň upozornila, že niektorým laboratóriám môže test vychádzať falošne negatívny.

Nemožnosť laboratória ďalej testovať vyvolalo medzi Čechmi vášnivé diskusie.

Príspevok Tilia Laboratories, ktorom ponúkajú informácie k novému rýchlotestu na Facebooku:



Deti nahradili školu alkoholom, niektoré upadli do bezvedomia
Napriek opatreniam proti novému koronavírusu zaznamenali strážnici v českých uliciach skupinky školákov, ktorí boli pod vplyvom alkoholu. Niektorí z nich mali tak vysoké promile, že upadli do bezvedomia. Správu priniesli idnes.cz. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Natália Sollárová