Český rektor prišiel na to ako doma vyrobiť ochrannú masku z PET fľaše
16 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Českou republikou hýbe téma nedostatku rúšok a masiek znižujúcich riziko nákazy koronavírusom. Aj teraz sa ale ukazuje, že Česi sú národ kutilov – ochranu vyrábajú doma sami, píše portál seznamzpravy.cz.


„Čo robiť pri čakaní na dodávku vládnych rúšok? Kúpiť si tonik, tesnenie do okien, gumičku a papierové obrúsky a vyrobiť si masku,“ horí rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Práve on pripravil návod na to, ako si môže ktokoľvek doma vyrobiť filter so štítom pre okamžitú potrebu. Reaguje tak na fakt, že stále nie je jasné, kedy bude dostatok ochranných pomôcok proti nákaze COVID-19.
Jednoduchý postup

A ako masku vyrobiť? Postup je jednoduchý a zvládne ho každý. Nie je na to ani treba vybavenie profesionálneho laboratória. Nastrihnete prázdnu PET fľašu s objemom 2 l. Vnútornú časť rezu oblepíte tesnením na okná, aby maska bola pohodlná a svojho nositeľa čo možno najmenej obťažovala. Do plastu vyvŕtate drobné dierky, ktorými pretiahnete gumičky. Prelepíte ich tak, aby tesnili.

Do časti bývalej fľaše vložíte filtračnú náplň. Stačiť bude i mnoho vrstiev papierových utierok, pokiaľ máte doma nanovláknovú vrstvu a desikátor. Maska má podľa Petráčka potenciál obmedziť šírenie koronavírusu. „Obzvlášť pri výdychu dochádza pri primitívnom riešení k ich zastaveniu,“ uviedol rektor. Prosriedok navyše nie je jednorazový. „Filter je možné vymeniť a celú masku dezinfikovať liehovým roztokom,“ vysvetľuje Petráček ďalšie výhody. Navrhuje tiež, aby si ľudia svoje masky vyzdobili a obdobie, kedy by ich mali nosiť, tak prekonali karnevalovou formou.
Špeciálny rozotok

Masky však nie sú jedinou zbraňou proti koronavírusu, ktorú si môžete vyrobiť doma. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má pre tento účely návod. Stačí návšteva lekárne a dostatok nádob. Do litrovej nádoby nalejete 830 ml alkoholu (96% ethanol nebo 99,8%), pridajte 42 ml 3% peroxidu vodíku a zmes premiešajte. Ostáva pridať 15 ml glycerolu a doliať 113 ml vychladnutej prevarenej vody. Zmes potom zamiešajte a necháte tri dni odstáť. Vzniknutý dezinfekční gél tak môžete používať pri bežnej hygiene.

 

 

Pápež napriek karanténe navštívil dva rímske kostoly
Pápež František sa modlil za "skončenie pandémie, ktorá sužuje Taliansko i celý svet, prosil o uzdravenie chorých a pripomenul si tých, ktorí ochoreniu podľahli" Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | TASR