Môžu učitelia učiť z domu?
15 | 03 | 2020 I Peter Paľonder

Podľa nariadenia vlády sa všetky školy na Slovensku zatvorili. Učitelia dostali usmernenia, že majú učiť z domu, aby dostali mzdu v plnej výške. Je to však možné?



Technická stránka

Z technického pohľadu je možné učiť z domu dokonca celé triedy naraz. Okrem možnosti videohovorov cez sociálne siete, v mnohých školách už dlhé roky fungujú aplikácie ako Edupage, moodle, alf a mnohé iné. Tie umožňujú učiteľom posielať učebné materiály, či zadávať úlohy celým triedam naraz.

Umožňujú dokonca aj prijímanie a kontrolu odovzdaných zadaní podľa termínov. Hodnotenie takýchto zadaní „dištančného vzdelávania – učenia na diaľku“ je tiež veľmi jednoduché a učitelia vedia ohodnotiť zadanie tak, aby rodičom okamžite stiahnutá aplikácia oznámila slovné hodnotenie práce, či známku.

Spomenuté aplikácie dokonca vedia priradiť známke relevanciu vzhľadom na iné známky, napr. známka za odovzdanú polročnú prácu mápovedzme váhu troch iných známok a pod. Aplikácie samostatne potom podľa váhy známok počítajú priemery, či samé na základe takto počítaných priemerov navrhujú učiteľovi známku, ktorú by mal mať žiak na vysvedčení.

Na základe takto postaveného systému niektoré slovenské školy pracujú dlhodobo. Je potrebné však ešte dodať, že nie všetky domácnosti na Slovensku majú internet a počítače, takže sociálne odkázané deti prichádzajú o možnosť štúdia na diaľku. Aj na takýto problém však existuje riešenie: školy deťom zadali úlohy na jednom papieri, ktoré je potrebné počas voľna vypracovať.
Stránka zodpovedného prístupu

Napriek technickým možnostiam a prístupu škôl, však nie všetci žiaci sú ochotní pracovať na svojom vzdelaní samostatne, na diaľku. Viacerí si úlohy nechávajú na posledný deň voľna, aby sa mohli vyhovoriť, že prácu nestihli. Iní strácajú prístupové heslá do systému, potom nemôžu odovzdať zadania a existuje ešte milión iných výhovoriek. Akoby niektorí mladí Slováci radšej hľadali dôvody ako sa to nedá, namiesto možností a riešení svojih úloh.

Ak zostali rodičia doma s deťmi, je možno konečne čas venovať sa teraz úplne deťom, hrať sa s nimi časovo náročné hry, učiť sa s nimi, učiť ich zodpovednosti, napríklad aj odovzdávaním úloh načas. Možno sa naša mládež teraz viac bude aj zaujímať o varenie, šitie, či domáce práce. Všetko určite uvidíme čoskoro na Instagrame a iných sociálnych sieťach.

Veľa chuti do učenia, milí rodičia!