Zdravotníci v prvej línii čelia nedostatku ochranných pracovných pomôcok
14 | 03 | 2020 I SITA

Zdravotníci v prvej línii boja proti koronavírusu čelia nedostatku ochranných pracovných pomôcok.


Napriek avizovanému dopĺňaniu zásob bolo dodaných päť kusov textilných rúšok na ambulanciu a jeden kus na osobu v nemocniciach. Informovala o tom Iniciatíva Zdravotníkov v prvom kontakte.

Základný problém nedostatočnej ochrany podľa zdravotníkov spočíva v tom, že ak bude musieť každý z nich, ktorý príde do kontaktu s podozrivým alebo potvrdeným pacientom s COVID-19, absolvovať povinnú karanténu alebo sa nakazí, zdravotnícky systém sa čoskoro zrúti a nebude mať kto ošetrovať. "Keď nedokážeme chrániť seba, nedokážeme chrániť ani vás," upozornili lekári, záchranári a sestry v tlačovej správe. Na Slovensku skončili v karanténe už viacerí lekári a záchranárske tímy.

Pellegrini so Sakovou skontrolujú situáciu na hranici Jarovce-Kittsee
Premiér Peter Pellegrini spolu s ministerkou vnútra Denisou Sakovou (obaja Smer-SD) skontroluje aktuálnu situáciu na hraničnom priechode Jarovce-Kittsee. TASR o tom informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR. Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | TASR


Zdravotníci v prvej línii vedia pomôcť pri presunoch zdravotníckeho personálu podľa aktuálnej situácie. Ako uviedli, potrebujú však materiálovú a technickú podporu. Podľa nich je potrebné zabezpečiť malé mobilné nemocnice, ktoré by sa využili na zriadenie testovacieho centra. "Treba ihneď rozšíriť kapacity mobilných jednotiek, kde postačuje dvojčlenná vyškolená posádka a osobný voz. Do Drive-In testovaní je nevyhnutné využiť armádu, keďže kapacity zdravotníkov sú v súčasnosti nedostatočné," konštatovali zdravotníci.

Kontrolovať ľudí v karanténe nemôžu podľa nich preťažené tímy Úradu verejného zdravotníctva a karanténa podľa nich nemôže byť efektívna bez ochranných pomôcok pre neinfikovaných opatrovníkov a rodinu. "Prosíme preto o pomoc aj iných mimozdravotníckych zložiek," konštatovali.

Prezidentka po stretnutiach s Pellegrinim a Matovičom oznámi termín ustanovujúcej schôdze NR SR
Hlava štátu sa v najbližších dňoch stretne s dosluhujúcim premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a a aj s budúcim premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO). Po týchto stretnutiach oznámi termín ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.... Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | SITA