V Čechách je šírenie koronavírusu už trestným činom, hrozí zaň až 12 rokov
13 | 03 | 2020 I SITA

Česká vláda v piatok zaradila koronavírus na zoznam nákazlivých chorôb, ktorých šírenie je trestným činom. Ide o opatrenie v súvislosti s ďalšími rozhodnutiami vlády týkajúcimi sa pandémie spomínaného vírusu. Za úmyselné šírenie choroby hrozí v najprísnejšom odseku trestného zákonníka až dvanásťročný trest väzenia.


Opatrenie oznámil premiér Andrej Babiš po mimoriadnom rokovaní vlády, dokument podľa neho navrhla ministerka spravodlivosti Marie Benešová. "Šírenie koronavírusu bolo zaradené ako trestný čin," povedal Babiš. Rozhodnutím sa dopĺňa už existujúce nariadenie vlády, ktorým sa pre účely trestného zákonníka určuje, čo úrady považujú za nákazlivé choroby.

Koronavírus sa tak priradil k nákazám, ako je AIDS (syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti), vrátane vírusu HIV, cholera, mor, salmonelóza alebo tuberkulóza a brušný či škvrnitý týfus.

Česká vláda úplne zatvára hranice
V Česku už platí zákaz akýchkoľvek verejných akcií s účasťou nad 30 ľudí. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | SITA


Trestné je všeobecne úmyselné šírenie choroby. Podľa zákonníka za to hrozí najmenej pol roka až tri roky väzenia. V prípade, že ide o organizovanú skupinu páchateľov alebo k šíreniu dôjde pri ohrození štátu, platí až osemročný trest.

Pokiaľ dôjde k ťažkej ujme na zdraví alebo smrti najmenej jedného človeka, sa trest zvyšuje až na desať rokov a o dva roky viac hrozí páchateľovi, ktorý šírením choroby spôsobí smrť najmenej dvoch ľudí, informujú Novinky.cz.

V Českej republike je doteraz potvrdených 120 prípadov nákazy koronavírusom. V krajine už platí v tejto súvislosti núdzový stav a od pondelka budú uzavreté aj štátne hranice.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/03/13/do-boja-proti-koronavirusu-sa-zapojili-aj-google-microsoft-ci-facebook-2/