Slováci musia hľadať všetky dostupné aj alternatívne riešenia, aby sa dostali zo zahraničia domov
13 | 03 | 2020 I SITA

Slováci musia hľadať všetky dostupné aj alternatívne riešenia, aby sa zo zahraničia dostali domov. Pre agentúru SITA to uviedol Juraj Tomaga, vedúci tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí (MZV).


Úrad vlády SR zatiaľ neplánuje poslať k štátnym hraniciam autobusy, ktoré by prevážali občanov SR domov ani vyslať po nich vládny špeciál. Ministerstvo dopravy dnes oznámilo, že umožní návrat niektorých charterových letov so slovenskými dovolenkármi a tiež súkromných letov občanov.

„Sme v situácii, keď je nutné, aby naši občania v zahraničí nevyhnutne hľadali všetky dostupné aj alternatívne možnosti návratu do vlasti. Viaceré európske krajiny začali uplatňovať sprísnený režim na hraniciach, ktorý sa dynamicky mení,“ vysvetlil Tomaga. MZV zriadilo špeciálnu časť na webstránke, prostredníctvom ktorej informuje o kornavíruse, dostupnä je na adrese https://www.mzv.sk/aktuality/koronavirus-2019.

Hranice zatvára aj Ukrajina, z troch nakazených jeden zomrel
13 | 03 | 2020 | SITA


Tomaga Slovákom v zahraničí odporučil sledovať aj webstránky miestnych veľvyslanectiev, tie pravidelne informujú o konkrétnych opatreniach, ktorá krajina zavádza. „Našich občanom zároveň upozorňujeme, že po prechode slovenských hraníc po návrate zo zahraničia je na základe verejnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR nariadená domáca 14-dňová karanténa, pričom táto povinnosť sa vzťahuje aj na osoby žijúce v ich spoločnej domácnosti na Slovensku,“ zdôraznil.

Hovorkyňa predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) Patrícia Macíková pre agentúru SITA potvrdila, že Slovensko zatiaľ neplánuje vysielať pre Slovákov, ktorí uviazli v zahraničí, vládny špeciál. Neplánuje ani zvážať občanov, ktorí sa dostali ku slovenským hraniciam autobusmi, pretože medzinárodná vlaková, letecká aj autobusová doprava boli pozastavené. „Nateraz nie. Ľudia si majú túto situáciu vyriešiť individuálne,“ odpovedala na otázky agentúry SITA.

Pre občanov SR to znamená, že pokiaľ necestujú zo susednej krajiny autom alebo pešo, na Slovensko sa nedostanú. A to ani vlakom, či autobusom alebo taxíkom. Akákoľvek komerčná medzinárodná preprava je zakázaná. Na hraniciach boli zavedené kontroly a policajti kontrolujú telesnú teplotu každému, kto sa ich snaží prekročiť. Vnútroštátna komerčná preprava však zatiaľ vo všetkých okolitých krajinách funguje. Jednou z možností príchodu na Slovensko je preto dostať sa čo najbližšie k slovenskej hranici a prekročiť ju pešo.

Sociálna poisťovňa prizná 14-dňové ošetrovné počas zatvorenia škôl a predškolských zariadení
Sociálna poisťovňa prizná ošetrovné (OČR) pri osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa do dovŕšenia 11. roku jeho veku (10+344 dní) počas celého 14-dňového obdobia, počas ktorého budú školy a predškolské zariadenia uzavreté.... Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | SITA


Od dnešného dňa sa uzavreli hlavné hraničné priechody, je obmedzená medzinárodná a vnútroštátna vlaková a autobusová preprava, medzinárodné letiská sú uzavreté. Ministerstvo dopravy a výstavby SR dnes zároveň informovalo, že urobí výnimku a umožní návrat charterových letov so slovenskými dovolenkármi ako aj súkromné lety občanov SR. „Tieto lety môžu byť vykonané len lietadlami, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú mimo územia SRy,“ uviedol komunikačný odbor ministerstva.

Od 12. marca platí na Slovensku pre koronavírus mimoriadna situácia. V tejto súvislosti boli v krajine zavedené viaceré obmedzenia na zamedzenie šírenia ochorenia. Doteraz bolo na Slovensku potvrdených 30 prípadov ľudí nakazených koronavírusom. Svetová zdravotnícka organizácia považuje šírenie koronavírusu za pandémiu.

Stánky s rýchlym občerstvením môžu byť otvorené len od 6.00 h do 20.00 h
Medzi opatrenia súvisiace s výskytom ochorenia COVID-19 patrí aj zatvorenie kúpeľov a wellness v hotelových zariadeniach na Slovensku. TASR to v piatok potvrdil hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov. Nariadenie platí od piatka až do... Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | TASR