Bagdad predvolal amerických a britských vyslancov po tom, ako odsúdil americké útoky z „porušenia suverenity“
13 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Iracká armáda odsúdila americké letecké útoky na niekoľko cieľov v krajine, ktoré údajne zabili 3 irackých vojakov, pričom Bagdad tiež predvolal amerických a britských vyslancov, aby si tieto útoky obhájili. Informuje portál RT.


Iracké ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyhlásilo, že požiadalo o audienciu s veľvyslancami USA a Veľkej Británie kvôli incidentu, ktorý podľa Iraku zabil šesť ľudí a dvanásť zranil.

Iracké spoločné operačné velenie vo vyhlásení uviedlo, že útoky sa uskutočnili pomocou „falošnej zámienky“, a že viedli skôr k „eskalácii napätia“, než aby pomohli priniesť stabilitu krajine.

"Táto akcia je proti vôli Iraku a porušuje jeho suverenitu," dodalo operačné velenie vo svojom prehlásení.

Irán vyzval USA, aby prestali ukazovať prstami a akceptovali „následky svojej nezákonnej prítomnosti v Iraku“
Teherán vyzval Washington, aby prehodnotil svoju reakciu na útok na irackú základňu, pri ktorom zomreli dve americké jednotky, pričom to Irán argumentuje tým, že USA by mali prevziať zodpovednosť za svoje vojenské okupácie namiesto toho, aby... Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Silne formulované vyhlásenie tiež uvádza, že žiadna skupina nemá právo „nahradiť štát“.

Teherán dnes tiež vyzval Washington, aby prehodnotil svoju reakciu na útok na irackú základňu, pri ktorom zomreli dve americké jednotky, pričom to Irán argumentuje tým, že USA by mali prevziať zodpovednosť za svoje vojenské okupácie namiesto toho, aby obviňovali Irán.

Pri americkom nálete na rozostavané medzinárodné letisko Kerbala údajne zomrel aj jeden stavebný robotník. Manažment letiska trval na tom, že letisko je len na civilné účely a odsúdil reakciu USA ako „neoprávnený útok“.

Rozostavané iracké letisko bolo poškodené americkými leteckými útokmi
Rozostavané letisko v irackej centrálnej provincii Karbala bolo zasiahnuté americkými projektilmi pri ich útoku na milície. USA predtým uviedli, že útoky boli „presné“ a "defenzívne". Informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 03 | 2020 | Marek Molnár