Pozor na čudné e-shopy. Pri reklamácii tovaru sa pravdy nedopátrate
12 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Šíria sa sťažnosti spotrebiteľov na tzv. internetové nákupné galérie. V obchodných podmienkach sa stavajú do pozície sprostredkovateľov ponúkaného tovaru a deklarujú, že nie sú priamym predajcom.


Upozornila na to Sieť európskych spotrebiteľských centier (ECC-Net), vytvorená Európskou komisiou v roku 2005. Vo zvýšenej miere sa na jej pracovníkov obracajú ľudia najmä s problémami vzniknutými prostredníctvom internetových stránok ako je huglo.sk alebo lunzo.sk. 

"Hlavným problémom pri nákupe cez internetové nákupné galérie je zložité uplatňovanie práva na odstúpenie od zmluvy, prípadne reklamácia tovaru. Sprostredkovateľ zväčša odmieta niesť zodpovednosť za chyby či poškodenie tovaru. Neúplnosť dodanej objednávky je podľa recenzií nespokojných spotrebiteľov veľmi častá," uviedla sieť ECC-Net vo svojom stanovisku.
Tovar z Číny a Taiwanu

Ide pritom o e-shopy, ktoré ponúkajú tovar za výhodné ceny dovážaný prevažne z Číny a Taiwanu. Sprostredkovateľ odkazuje nespokojných spotrebiteľov priamo na predajcu sídliaceho mimo EÚ, no kontaktné údaje neposkytuje. Pochopiteľne, riešenie prípadu takýmto spôsobom je značne komplikovanejšie, výrazne nákladné a často neúspešné.

ECC-Net radí, že v prípade, ak ste objednávku uhradili prostredníctvom platobnej brány priamo na stránke sprostredkovateľa, odstúpili od kúpnej zmluvy, ale predajca nie je ochotný vrátiť vám peniaze, môžete si  prostredníctvom svojej banky uplatniť chargeback, tzv. spätné zúčtovanie platby. Rovnako odporúča kontaktovať banku v prípade, ak tovar vôbec nebol doručený.

Môžete využiť Európske konanie

"Pokiaľ ste objednaný tovar uhradili dobierkou alebo prevodom na účet, môžete si svoj nárok uplatniť prostredníctvom Európskeho konania s nízkou hodnotou sporu, pri ktorom súd rozhodne v približne 4-mesačnej lehote a rozsudok je vykonateľný v rámci krajín EÚ (okrem Dánska)."

RTVS zrušila slávnostný galakoncert dvanásteho ročníka Radio_Head Awards
Rozhlas a televízia Slovenska zrušila pre hrozbu šírenia koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19 slávnostný galavečer 12. ročníka Radio_Head Awards, ktorý sa mal uskutočniť v stredu 18. marca v bratislavskom NTC. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | SITA