Čínska mašinéria na výrobu zdravotnických masiek kope do vrtule, čo vyvoláva obavy z prílišného spoliehania sa na "fabriku pre celý svet"
12 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Rodinná továreň Liu vyrába plienky a detské výrobky v čínskom meste Čchuan Čou (Quanzhou) už viac ako 10 rokov, vo februári však prvýkrát začala vyrábať respiračné masky, pretože dopyt po nich prudko stúpol kvôli vypuknutiu koronavírusu. Informuje South China Morning Post.


Podnik, ktorý zamestnáva 100 ľudí v juhovýchodnej provincii Fu-ťien (Fujian), pridal do svojej výrobnej haly dve výrobné linky kvôli výrobe až 200 000 masiek denne.

"Zatiaľ čo rozhodnutie bolo predovšetkým komerčné, „povzbudenie“ od čínskej vlády vo forme dotácií, nižších daní, bezúročných pôžičiek a zrýchlených schválení expandovania pridalo nášmu rozhodnutiu aj iný rozmer," uviedol majiteľ továrne Liu.

"Vláda obhajuje rozširovanie výroby," uviedol Liu. „Pri rýchlejšom schvaľovaní musia výrobcovia uprednostňovať potreby vlády pred vývozom.“

Továreň je jednou z tisícov po celej Číne, ktorá vyrába masky a iné ochranné vybavenie prvýkrát za svoju existenciu, stali sa súčasťou masívneho priemyselného ťahu, ktorý reaguje na šírenie koronavírusu.

Čína prekonala vrchol epidémie koronavírusu a situácia sa upravuje
Čína prekonala vrchol epidémie nového druhu koronavírusu a počet nových infekcií má naďalej klesajúci trend. Oznámil to vo štvrtok tamojší Národný zdravotný výbor (NHC), z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | TASR


Už pred vypuknutím nákazy Čína vyrobila približne polovicu svetových dodávok masiek, a to rýchlosťou 20 miliónov kusov denne. Podľa oficiálnej čínskej agentúry pre plánovanie sa to 29. februára zvýšilo na 116 miliónov kusov denne.

Kombinácia jednorazových masiek a špičkových masiek, ako je napríklad model N95 navrhnutý Američanom, ktorý mal na tvári aj Čínsky prezident Ši Ťin-pching počas svojej utorkovej cesty do Wuhan-u, epicentra šírenia vírusu.

Tento exponenciálny skok je výsledkom závažnej zmeny v priemyselnej politike, keď Peking nasmeroval svoje silné štátne podniky k celonárodnému úsiliu o výrobu masiek a rozľahlý manufaktúrny motor krajiny bezprostredne nasledoval túto požiadavku.

„Pre mňa je práve toto obrovskou výhodou Číny. Rýchlosť reakcie,“ povedal Thomas Schmitz, prezident čínskej pobočky rakúskeho strojárskeho giganta Andritza, ktorý v posledných týždňoch zaznamenal veľký nárast dopytu po strojoch na mokré utierky, takisto kvôli vírusu. "Keď potrebujete "pridať", čínsky ľud vie ako "pridať", a to je niečo, čo sa v iných krajinách vytratilo od doby ich priemyselného rozkvetu."

Opatrenia, ktoré Čína prijala s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu, začínajú mať vplyv
Počet nových prípadov nakazených koronavírusom tretí deň za sebou výrazne klesol, hlási Čína. Zdá sa, že nové opatrenia začínajú mať očakávaný efekt, informuje BBC. Čítať ďalej
16 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Čínsky hlavný ropný a plynárenský závod Sinopec v januári zvýšil produkciu surovín potrebných na výrobu masiek, ako je polypropylén a polyvinylchlorid. Tento týždeň zriadil v Pekingu dve výrobné linky na výrobu netkanej textílie vyfukovanej z taveniny, ktoré majú za úlohu každý deň vyrábať štyri tony látky, ktorá sa potom môže použiť na výrobu 1,2 milióna respirátorov N95 alebo šiestich miliónov chirurgických masiek denne.

Výrobca nových čínskych stíhacích lietadiel J-20, Chengdu Aircraft Industry Group, zrekonštruoval časť svojej továrne tak, aby zaviedol výrobnú linku masiek. Sichuanský denník uviedol, že 258 inžinierov spoločnosti strávilo tri dni zrýchleným vývojom montážnej linky s viac ako 1200 komponentmi.

Viac ako 2 500 spoločností v Číne údajne začalo vyrábať masky, medzi nimi 700 technologických spoločností vrátane výrobcu iPhone, Foxconn a výrobcov smartfónov Xiaomi a Oppo, v rámci mimoriadnej mobilizácie zdrojov.

Výsledok sa podobá „vojnovým snahám“ v polovici minulého storočia v Spojených štátoch a západnej Európe, ale pravdepodobne žiadny iný štát nemôže dnes takúto transformáciu podstúpiť v tak rekordnom čase.

MIMORIADNE: Svetová zdravotnícka organizácia označila koronavírus za pandémiu
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila, že šírenie vírusu Covid-19 po celom svete sa dostalo do štádia, keď ho možno označiť za pandémiu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Je to presne jeden z hlavných momentov, ktorý sa môže udiať len v centrálne plánovanej ekonomike so silnou výrobnou základňou, ale zároveň sa dôrazne zameriava na niektoré geopolitické problémy, ktoré v posledných rokoch charakterizovali niekedy ťažké vzťahy Číny so zvyškom sveta . Najmä s krajinami z európskej únie a USA.

Dominancia Číny vo výrobe sa stala ešte zreteľnejšou, pretože zvyšok sveta sa snaží bojovať o svoje zmenšujúce sa zásoby zdravotníckych potrieb, čo vedie mnohých k premýšľaniu, prečo je svet tak nevyhnutne závislý od čínskych dodávok.

Talianska vláda, ktorá sa zaoberá najväčším počtom prípadov a úmrtí na koronavírus hňed' za Čínou , má prevziať zásielku 1 000 ventilátorov, 2 milióny masiek, 100 000 respirátorov, 200 000 ochranných oblekov a 50 000 testovacích súprav z Číny.

Dohoda o vývoze do Talianska ukázala, že „Čína sa stáva globálnym poskytovateľom verejných statkov, pretože USA úkazujú že nie sú schopné a ochotné v tejto oblasti ukázať svoju dominanciu“ povedal Rush Doshi, riaditeľ čínskej strategickej iniciatívy v Brookingovom inštitúte so sídlom vo Washingtone.

Taliansko sa stáva európskym hniezdom pre koronavírus. Boli potvrdené 2 obete a 79 infikovaných
Počet potvrdených infikovaných koronavírusom Covid-19 stúpol v Taliansku na 79, čo núti úrady zaviesť prísnejšie opatrenia a karantény v severných oblastiach Lombardsko a Veneta. Informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Marek Molnár


"Schopnosť Číny vyrábať to, čo je potrebné na boj proti koronavírusu, nie je iba produktom jej hospodárskeho modelu. Je to tiež produkt jej priemyselnej kapacity," uviedol Doshi. „Spojené štáty kedysi mali túto kapacitu, ale stratili jej dôležité časti. Poučenie pre Washington nie je to, že musíme napodobňovať čínsky ekonomický model, ale skôr to, že musíme lepšie riadiť priemyselnú základňu v kľúčových odvetviach najmä v USA. “

Túto frustráciu pociťuje akútne Michael Einhorn, prezident distribútora zdravotníckych zariadení Dealmed-Park Surgical v New Yorku, ktorý sa snaží získať zásoby z Číny celé týždne „ale nedarí sa mu získať žiadne priame odpovede od predajcov“.

Einhorn si asi nebol vedomý toho, že Wuhan bol stále pod silným ekonomickým zablokovaním, ked' uviedol, že minulý týždeň zadal objednávku so súkromným predajcom sídliacim v čínskom meste postihnutom vírusom, avšak tovar nebol odoslaný.

"Každý uteká sem a tam, ľudia podliehajú panike v nemocniciach a my chceme byť schopní pomôcť našim najdôležitejším zákazníkom," povedal Einhorn. „Rokujeme s nemocnicami, ktoré majú nedostatok zdravotníckych pomôcok, o tom ako mohla v USA v roku 2020 vzniknúť takáto situácia“

Prvá smrť spôsobená koronavírusom v USA bola potvrdená v štáte Washington
Prvý prípad úmrtia v dôsledku vírusu Covid-19 v Spojených štátoch oznámili washingtonskí zdravotníci v sobotu. Informuje CNN. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Keďže počet potvrdených prípadov koronavírusu v Číne klesá každý deň, nie je možné si predstaviť, že druh vývoznej dohody uzavretej s talianskymi lídrami sa stáva bežnou záležitosťou, hoci zatiaľ je možné túto dohodu označiť za významný prevrat vo vzťahoch z verejnosťou pre Peking.

Svetová zdravotnícka organizácia nedokáže špecifikovať, koľko masiek je potrebných na zásobovanie frontového zdravotníckeho personálu v oblastiach zasiahnutých vírusmi, ale uviedla, že „táto kríza by mala byť výzvou na prebudenie sa pre politikov a spoločnosti, aby uskutočnili potrebné investície do pohotovostnej pripravenosti a aby preskúmali zraniteľnosť našich dodávateľských reťazcov “.

Austrálsky výrobca Eagle Health v piatok oznámil, že vo svojej továrni v meste Xiamen v južnej Číne nainštaloval výrobné linky, aby vyrobil 300 miliónov masiek ročne, a uviedol, že už dostal objednávky z Číny a zaistí ďalšie väčšie objednávky v medzinárodnom meradle.

Spoločnosť, ktorá bežne vyrába produkty vrátane aminokyselín, proteínových doplnkov a pastiliek v Číne, uviedla, že bude uprednostňovať uspokojenie veľkého domáceho dopytu, ale bola si vedomá hroziaceho globálneho nedostatku.

Spoločnosť Eagle Health už začala s výrobou svojej prvej objednávky 3,2 milióna lekárskych masiek pre správu nemocníc Yiling v Číne, čo bude trvať 10 dní. Má ďalšie menšie objednávky od čínskych vládnych agentúr a očakáva sa, že dostane viac objednávok aj mimo Číny.

Globálne trhy sa rútia po tom, ako USA zakázali lety z Európy
Covid-19 spôsobil paniku na svetových finančných trhoch potom, čo Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila prepuknutie koronavírusu za pandémiu a USA zakázali všetky lety z Európy. Čítať ďalej
12 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič


„Rozhodnutie urobiť viac masiek pochádza zo zvýšeného dopytu. Toto je príležitosť, “uviedol generálny riaditeľ Xu Gang. „Celosvetový dopyt po kvalitných maskách bude významný. Predstavte si, keď sa školy otvoria. Vrchol situácie bude nejaký čas trvať. “

Minulý týždeň Austrálska asociácia zubných lekárov uviedla, že v priebehu štyroch týždňov dôjde k vyčerpaniu zásob masiek. Austrálska vláda odvtedy zabezpečila dodávku 54 miliónov masiek pre zubný a lekársky priemysel.

Zároveň má USA iba 1 percento z 3,5 miliárd masiek, ktoré by bolo potrebné aby mohli čeliť vážnemu prepuknutiu, informoval Bloomberg.

Zatiaľ čo Čína nemá žiadnu kvótu, pokiaľ ide o objem masiek, ktoré sa museli odvádzať na miestnu spotrebu, vláda uviedla, že je potrebné uprednostniť domáci dopyt.

Podniky budú môcť exportovať, ale zahraničný dopyt ešte musí explodovať tak ako v Číne, uviedol majiteľ továrne Fujian Liu.

"Predtým sme vyvážali do Európy, Južnej Ameriky a ďalších častí Ázie," uviedol Min. „Ale momentálne nemôžeme exportovať. Snažíme sa o tom diskutovať s vládou, ale už nemôžeme čakať. Čoskoro budeme musieť exportovať. “

Min uviedol, že zatiaľ čo minulý týždeň prijímali nespočetné množstvo hovorov od ľudí v Číne, ktorí potrebovali masky, tento týždeň už tomu tak neni. Nie je to prekvapujúce, pretože je k dispozícii množstvo dodávok.

Prílev masiek vyrobených v Číne bude však pravdepodobne vítaný v iných častiach sveta zasiahnutých vírusom.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=YxE6TI4YR1s&feature=emb_logo

Miguel Luiz Gricheno, generálny riaditeľ brazílskeho výrobcu masiek Destra, uviedol, že jeho spoločnosť vyrába 30 000 masiek denne, nemôže však uspokojiť miestny dopyt z dôvodu nedostatku dodávok vrátane netkanej textílie, z ktorej sa masky vyrábajú.

"Pokiaľ ide o masky na jedno použitie, väčšina brazílskych spoločností je ochromená kvôli nedostatku surovín," uviedol Gricheno. „S príchodom koronavírusu do Brazílie sa dopyt výrazne zvýšil, ale hlavná surovina pochádza zo zahraničia.“

Krátkodobá fixná dodávka však neodpovedá na základné otázky o tom, ako sa toľko krajín ocitlo v takejto situácii, čo znamená, že geopolitický spád koronavírusu bude rozsiahly.

Desiatky rokov slabej priemyselnej politiky pomohli pri voľbe prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý povedal, že prinesie výrobné miesta späť do Ameriky na úkor Číny.

Aj keď v reakcii na to s Čínou viedla dvojročnú obchodnú vojnu, súčasná situácia ukazuje, aké ťažké bude zmeniť globálne výrobné procesy, ktoré Čína tak silne kontroluje.

Čína zdvojnásobila projekty v oblasti infraštruktúry, keďže obchodná vojna s USA stále pokračuje
Peking v tomto roku zdvojnásobil hodnotu veľkých projektov v oblasti infraštruktúry, ktoré už boli schválené vládou. Cieľom tohto kroku je stabilizovať čínske hospodárstvo uprostred prebiehajúceho obchodného konfliktu s... Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Marek Molnár


„V snahe zlepšiť efektivitu a vytvárať hodnotu pre spotrebiteľov citlivých na cenu sme vytvorili globálnu výrobnú sieť, ktorú je veľmi ťažké rozvinúť,“ povedal Stephen Roach, profesor ekonómie na Yale University a veteránsky pozorovateľ Číny.

"Jednou z veľkých nedostatkov globalizácie je to, že každý chcel veci lacnejšie, ale v tomto procese ste ohrozili svoju zdravotnícku infraštruktúru"

Agentúra Reuters uviedla, že Trump zvažuje uplatnenie mimoriadnych ustanovení zákona o obrannej výrobe, ktoré by vláde umožnili poveriť spoločnosti, aby zmenili výrobu tak, aby pomohli riešiť domáci nedostatok zdravotníckych potrieb, ako sú masky.

Ak spoločnosť vyrába 20 percent masiek N95 a 80 percent štandardných masiek, Biely dom by im mohol nariadiť, aby zmenil pomer, uviedol nemenovaný predstaviteľ.

The New York Times v stredu informovali, že Biely dom pripravuje výkonný príkaz, ktorý by vláde umožnil nakupovať zdravotnícke potreby zo zahraničia v nádeji, že bude motivovať spoločnosti, aby ich vyrábali v USA.

Ale tieto zmeny stále nedávajú Trumpovi taký druh rozsiahlych právomocí, aký má jeho čínsky náprotivok Xi.

"Keď máte pluralistickú demokratickú situáciu, na ktorú Trump dohliada, stáva sa viac nepraktické podniknúť kroky potrebné na riešenie krízovej situácie ", uviedol Harry Broadman, predseda predstavenstva pre rozvíjajúce sa trhy v Berkeley Research Group a senior úradník americkej vlády v 80. a 90. rokoch.

"Preto si myslím, že Trump na Ximu závidí, pretože sa nemusí pasovať s rozdielnosťou názorov alebo demokratickými záujmami," uviedol Broadman.

"Myslím, že Trump je v srdci bilaterálny človek, ako ste videli v prvej fáze dohody medzi USA a Čínou o nákupoch medzi štátmi." Preto rád rokuje s Putinom a Xim, pretože každý z nich môže hýbať horami. Myslím, že Trump je veľmi závistlivý na tieto schopnosti. “

Čína: Summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una bol konštruktívny
Čína označila v pondelok stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una na summite v Hanoji za "konštruktívne" napriek tomu, že sa im nepodarilo uzavrieť spoločnú dohodu. Čítať ďalej
04 | 03 | 2019 | tasr